Afbouw is onzeker over werk op lange termijn

6 May, 2020
Categorie:
Algemeen SchilderNieuws

Tot nu te lukt het nog goed om al het afbouw werk uit te voeren tijdens de coronacrisis. Afbouw is het laatste deel van de bouwfase waar bijvoorbeeld stuc- en schilderwerk plaatsvindt om het gebouw netjes af te werken. In een vragenronde met leden van de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA) vertelde zij dat. De NOA telt 1.700 leden. Wel is er bij deze leden zorg over de toekomst. Glaszetters, schilders en stukadoors werken in deze tijd nog hard door. NOA-leden kregen steekproefsgewijs vragen over de huidige situatie en hun toekomstbeeld.

 

Andere werktijden

Dit onderzoek geeft aan dat er op dit moment nog voldoende werk is voor afbouwbedrijven. Hiervoor is wel al hun creativiteit nodig. Omdat afbouwers gewend zijn flexibel te zijn met hun werktijden is het beter vol te houden voor hun in deze tijd. Dit is omdat zij normaal gesproken altijd als laatste bezig zijn met een bouwproject af werken en zij dus moeten reageren op de werktijden van anderen.

 

Uitstel projecten

Projecten in horeca, kantoorgebouwen en scholen zijn nu naar voren getrokken omdat die gebouwen minder worden gebruikt. Daarentegen stellen particulieren projecten veel uit, omdat ze bang zijn voor infectie of zij moeten thuiswerken. Verder hebben veel NOA-leden meerdere kleine klussen.

De NOA-leden geven aan dat opdrachtgevers van grote klussen meer afwachten. Zij vinden dat grote opdrachtgevers, zoals woningbouwcorporaties kunnen kijken of er al voortgang in het noodzakelijke werk mogelijk is.

Heel weinig van de ondervraagde hebben tot nu toe aanspraak gemaakt op de noodmaatregelen van de overheid, niet van de bijzondere bijstand of de NOW-regeling. Omdat er door de coronacrisis met speciale maatregelen moet worden gewerkt is er wel sprake van omzetverlies. De NOA zegt dat afbouwers nuchtere mensen zijn en al tevreden zijn dat de branche niet in lockdown hoeft.

 

Impact crisis

Er zijn alsnog zorgen. Een voorbeeld hiervan is dat het lastiger is om aan de juiste grondstoffen of materialen te komen. Uit China en India komt import weer op gang maar bij de meeste andere landen is er sprake van vertraging.

Er wordt gevreesd voor de werkvoorraad na de bouwvak. Om deze angst weg te halen zouden er meer aanbestedingen en vergunning moeten worden gegeven. Ook de opdrachtenstroom moet snel terug komen op het niveau voor corona. Een reactie was “Het kan toch niet waar zijn, dat als wij straks noodmaatregelen van de overheid nodig hebben, de potjes leeg, of de regelingen opgedoekt zijn.”

De NOA-leden zijn ook niet blij dat er projecten stilliggen door de PFAS- of stikstof-problematiek. Zij vinden dat de overheid toestemming moet geven om deze projecten weer op te starten.

Verder wil niemand nog denken aan personeel de laan uit sturen. “We hebben jaren geïnvesteerd in de aanwas van nieuwe vakkrachten. Ze zijn ook echt keihard nodig. Met elkaar moeten we ons er voor inzetten dat er door alle betrokken partijen samen wordt doorgebouwd!”

Onze socials
Vacatures, carrièreadvies & meer
SchilderVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.