Werken als Allround Schilder

Op zoek naar vacatures? Bekijk dan onze Allround Schilder vacatures.

Als Allround Schilder leid je jezelf op tot een Schilder die behoort tot de topklasse in de schildersbranche. Een Allround Schilder kan alles wat verwacht wordt van een vakvolwassen Schilder. De meest veelzijdige Schilder, dat is een Allround Schilder! Van het schuren van de ondergrond tot het laatste likje verf; jij kan het. Verbouwingen nodig in je eigen huis? Daar draai jij je schildershand niet voor om. Misschien lijkt het je leuk om Allround Schilder te worden, maar zit je nog met veel vragen, zoals welke werkzaamheden je uitvoert in deze functie, over welke competenties en vaardigheden je moet beschikken en wat voor salaris je krijgt als Allround Schilder? Op deze pagina proberen we zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Ben je nou niet op zoek naar antwoorden, maar alleen geïnteresseerd in Schilder vacatures? Ga dan snel naar onze vacatures.

Schildersopleiding

Wil jij Allround Schilder worden? Daar zijn mogelijkheden voor. Je kunt een fulltime opleiding volgen, dan kies je voor een BOL-opleiding. Maar je kunt ook je studie combineren met werk, dan kies je voor een BBL-opleiding. Je kunt kiezen voor niveau 2 (basis) of niveau 3.

 • Medewerker schilderen (niveau 2)
  Als medewerker schilderen (niveau 2) werk je vooral op projecten waar nieuwbouwschilderwerk uitgevoerd moet worden en projecten waar onderhoud aan gebouwen centraal staat.

 • Medewerker schilderen (niveau 3)
  De opleiding tot medewerker schilderen (niveau 3) kan gevolgd worden als je in het bezit bent van een mavo/vbo- of vmbo-diploma. Deze opleiding heeft drie stromingen waarin je jezelf kan specialiseren in:

  Gezel Schilder aankomend voorman niveau 3
  Gezel Schilder afwerking van interieurs niveau 3
  Gezel Schilder totaalonderhoud niveau 3

  Als medewerker schilderen niveau 3 ga je aan de slag bij verschillende opdrachtgevers, die actief zijn in diverse vakgebieden, zoals bijvoorbeeld utiliteitsbouw (grote gebouwen zoals ziekenhuizen en kantoorpanden), woningbouw en renovatie. Wil je je ontwikkelen tot Allround Schilder, dan komt de specialisatie Gezel Schilder totaalonderhoud goed van pas.

Allround Schilder worden?

Wil jij graag werken als Schilder en aan de slag als Allround Schilder? Dan maak je eerst een mbo niveau 3 opleiding af om de kennis te verkrijgen die nodig is. We raden aan de Gezel Schilder Totaalonderhoud specialisatie te kiezen, omdat je daarmee een groot pakket aan schilder werkzaamheden leert. Door te kiezen voor een BBL-opleiding doe je tijdens je opleiding al waardevolle ervaring op, waardoor je sneller een goede baan als Allround Schilder weet te bemachtigen.

Werken als Schilder

Competenties

Als je als Schilder succesvol wilt zijn, dan hebben wij inmiddels een goed beeld van wat je in huis moet hebben. Door de jaren heen hebben wij duizenden schilders voorbij zien komen met wisselend succes zullen we maar zeggen. Een aantal competenties waar je in ieder geval over zou moeten beschikken zijn in onze ogen:

 • Je moet geduldig zijn en zowel grof als secuur kunnen werken 
 • Klantgerichtheid is heel belangrijk, zeker voor een zzp'er
 • Zelfsturing kunnen geven 
 • Goed kunnen samenwerken met andere schilders/bouwvakkers
 • Nauwkeurig te werk gaan, zeker in de afrondende fase van een project
 • Geen hoogtevrees hebben

Vaardigheden

Een Allround Schilder draagt bij aan de esthetiek van een gebouw en verlengt tegens de levensduur ervan. De verflagen beschermen de onderliggende oppervlakten. Deze ondergronden variëren in materiaalsoort, zoals hout, staal, beton en meer. Als Allround Schilder beheers jij de kennis en behendigheid om met diverse soorten verf en materiaal om te gaan. Aangezien je een Allround Schilder bent, houd je je naast schilderen ook bezig met andere taken. Hier volgt een overzicht van een greep uit deze taken:

 • Sauzen
  Bij sauzen breng je verf aan op muren en plafonds met behulp van een verfroller
 • Plamuren
  Met deze techniek egaliseer je oppervlakten door kleine onregelmatigheden met plamuur op te vullen, waardoor ze glad en gelijkmatig worden.
 • Patroon behangen
  Het aanbrengen van behang op de muur, mits de opdrachtgever hierom vraagt, is belangrijk dat je dit als Allround Schilder ook kunt doen. Zeker met een patroon behang, is het van belang goed op te letten dat je de banen op de juiste plek.
 • Schuren
  Voor het aanbrengen van verf op een muur is het belangrijk dat het oppervlak glad en gelijkmatig is. Daarvoor is het belangrijk de muur vooraf te schuren.
 • Zandstralen
  In plaats van schuren, kun je ook de techniek zandstralen gebruiken om een oppervlak te egaliseren. Hiermee gebruik je een hoge druk met straalmiddel dat je tegen een muur spuit.
 • Afbranden
  Met afbranden verwijder je oude verflagen van de muur door middel van verhitting of smelten, waarvoor verfstrippers, branders op gas of elektriciteit worden gebruikt.
 • Houtrotreparatie
  In kozijnen zit vaak rottend hout dat verwijderd moet worden. Als Allround Schilder is dat geen onbelangrijke vaardigheid te bezitten.
 • Glaszetten
  Bij glaszetten plaats je letterlijk glas in een raam. Dit is ook een erg belangrijke vaardigheid als Allround Schilder te hebben.

Werkzaamheden

Omdat je als Allround Schilder een breed scala aan technieken en vaardigheden beheerst, is er een aanzienlijke diversiteit aan werkzaamheden mogelijk. Hierbij valt te denken aan het aanbrengen van een nieuwe verflaag op kozijnen voor een klant, het uitvoeren van volledig onderhoud aan een schoolgebouw, of het repareren van houtrot in een oud kantoorpand. Zowel bij deze veelvoorkomende projecten als bij meer gespecialiseerde opdrachten wordt een beroep gedaan op jouw deskundigheid. De taken van een Allround Schilder worden over het algemeen uitgevoerd op locatie. Dit kan afhankelijk van de omvang van de opdracht individueel of als onderdeel van een team gebeuren. Vanwege het gevarieerde takenpakket biedt de rol van Allround Schilder talloze kansen voor professionele groei en ontwikkeling binnen de schildersbranche. Als je uitdagingen omarmt en ambitieus bent, is het beroep van Allround Schilder zeker iets voor jou!

Werk als Schilder

Salaris Schilder

Als Allround Schilder verdien je ongeveer tussen de €18,38 en €22,98 bruto per uur. Wanneer je net pas begonnen bent met dit beroep en vooral ervaring op doet zal dit, afhankelijk van je leeftijd, ongeveer tussen €10,15 en €15,51 bruto per uur zijn. Als je een meer ervaren Allround Schilder bent, kan je salaris oplopen tot ongeveer €22,98 bruto per uur. Ook is er een aanzienlijk verschil of je als Onderhoudsschilder in loondienst werkt of als zelfstandige (zzp). Vaak verdienen zzp'ers meer, maar dit gaat gepaard met bepaalde risico's, verantwoordelijkheden en onzekere werkuren. Houd hier dus goed rekening mee voordat je de keuze maakt om als zzp Allround Schilder aan de slag te gaan.

Werken als Schilder video

Risico's

Werken als Allround Schilder brengt ook risico's met zich mee. Allround Schilder zijn betekent namelijk veel lichamelijk zwaar werk doen, bijvoorbeeld boven je hoofd moet werken (plafonds) of lang op de knieën moet zitten (plinten). Een Allround Schilder werkt regelmatig op risicovolle plekken zoals bouwplaatsen. Ook zijn er risico’s door het inademen van vuil, stof en chemische dampen. Verder wordt er door een Allround Schilder in veel verschillende weersomstandigheden buiten gewerkt. Dit is lekker als het zonnetje schijnt, maar minder prettig als het koud en regenachtig is, of juist heel heet. Ook moet je als Allround Schilder geen last hebben van hoogtevrees, omdat er vaak op steigers, ladders en met hoogwerkers gewerkt wordt. Werkgevers zijn verplicht om zich aan veel voorschriften te houden om hun werknemers te beschermen door bijvoorbeeld speciale kleding en maskers te dragen en voldoende pauze te houden. Als veiligheidsvoorschriften goed gevolgd worden, dan zijn de risico’s beperkt. Wel is het altijd aan te raden om een VCA certificering te halen als Allround Schilder.

VCA certificaat

Zoals hierboven beschreven zijn er tijdens het werken als Allround Schilder verschillende risico’s die zich voor kunnen doen tijdens je dagelijkse werkzaamheden. Door middel van een VCA certificaat leert een Allround Schilder zich bewust te worden van de risico’s en weet hij/zij hoe hier het best mee om te gaan. Het VCA certificaat kan behaald worden door het volgen van een VCA cursus. Door de VCA cursus worden de belangrijkste veiligheidsvoorschriften aangeleerd en zullen VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) incidenten en ongelukken minder snel voorkomen.

Vacatures

Op SchilderVacature.nl hebben wij veel actuele Allround Schilder vacatures door heel Nederland staan. Ben jij nou op zoek naar een functie als Allround Schilder en zie jij het al voor je om voor een leuke opdrachtgever te werken aan de mooiste projecten? Bekijk dan eens onze vacatures voor een baan als Allround Schilder, het liefst zoveel mogelijk bij jou in de buurt. Bekijk nu ons aanbod aan Schilder vacatures.

Schilder gezocht!

Ben jij op zoek naar werk als Schilder, dan zijn er genoeg kansen, want er staan genoeg Schilder vacatures open. Bekijk ze bij al onze vacatures in de schildersbranche. Staat hier geen passende Schilder vacature tussen of niet de juiste vacature in de buurt van jouw woonplaats, dan kan je alsnog contact opnemen met ons. Een van onze consultants zal je dan verder helpen. Wij hebben namelijk een enorm uitgebreid netwerk aan schildersbedrijven die altijd op zoek zijn naar gemotiveerd personeel (van verschillende niveaus). Samen gaan we dan op zoek naar de best bij jou passende vacature bij een van deze schildersbedrijven.

Contact

Interesse? Laat ons je verder helpen.
Laat je gegevens hieronder achter of neem contact met ons op!