Werken als Schilder

Op zoek naar vacatures? Bekijk dan onze Schilder vacatures.

Als schilderwerk goed en secuur uitgevoerd moet worden, zijn echte vakmannen en vakvrouwen onmisbaar. Schilder zijn is een dankbaar beroep. Het resultaat van het werk is voor de schilder, maar ook voor de opdrachtgever snel zichtbaar. Opleiding, ervaring, specialisme, netjes werken, het zijn kenmerken waarmee een Schilder zich kan onderscheiden. Je kan je als Schilder op veel manieren ontwikkelen. Je moet veel weten over materialen, verfsoorten, kleuren, ondergronden, reparaties, enz. Misschien lijkt het je wel heel leuk om Schilder te worden, maar zit je nog met veel vragen, zoals wat de mogelijkheden zijn als je graag Schilder wilt worden? Welke schilderfuncties en niveaus er zijn? En nog veel meer vragen. Op deze pagina proberen we zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Ben je nou niet op zoek naar antwoorden, maar alleen geïnteresseerd in Schilder vacatures? Bekijk dan snel al onze vacatures.

Schilder worden

Een echt goede Schilder heeft (meestal) een vakopleiding gevolgd. Naast een opleiding is praktijkervaring natuurlijk ook heel belangrijk. Via een mbo-opleiding (BBL) kan een Schilder tegelijkertijd leren én ervaring opdoen bij een schildersbedrijf. Er zijn vier verschillende opleidingsniveaus die wij hieronder uitlichten.

 • Assistent Schilder (niveau 1)
  Deze opleiding kan direct na de middelbare school gevolgd worden. Als Assistent Schilder assisteer je een vakschilder met de werkzaamheden en help je met bijvoorbeeld het voorbereiden van het werk (schuren en materiaal klaarzetten).

 • Medewerker schilderen (niveau 2)
  Een opleiding tot medewerker schilderen (niveau 2) kan aansluitend aan de opleiding voor Assistent Schilder gevolgd worden. Als medewerker schilderen (niveau 2) werk je vooral op projecten waar nieuwbouwschilderwerk uitgevoerd moet worden en projecten waar onderhoud aan gebouwen centraal staat.

 • Medewerker schilderen (niveau 3)
  De opleiding tot medewerker schilderen (niveau 3) kan gevolgd worden als je in het bezit bent van een mavo-vbo of vmbo-diploma. Deze opleiding heeft drie stromingen waarin je jezelf kan specialiseren in:

  Gezel Schilder aankomend voorman niveau 3
  Gezel Schilder afwerking van interieurs niveau 3
  Gezel Schilder totaalonderhoud niveau 3

  Als medewerker schilderen niveau 3 ben je vaak werkzaam bij verschillende opdrachtgevers, die actief zijn in diverse vakgebieden, zoals bijvoorbeeld utiliteitsbouw (grote gebouwen zoals ziekenhuizen en kantoorpanden), woningbouw en renovatie.

 • Specialist schilderen (niveau 4)
  De opleiding tot specialist schilderen (niveau 4) kan gevolgd worden wanneer je in bezit bent van een vmbo-diploma. Binnen deze opleiding leer je specifieke technieken die minder vaak voorkomen. Ook wordt geleerd hoe je opdrachtgevers kan adviseren. Na deze opleiding behoort een doorstroming naar het HBO tot de mogelijkheden.

Opleiding

Om een goede Schilder te worden, is het volgen van een opleiding aan te raden. Er zijn drie smaken voor het volgen van een opleiding in een BBL of BOL constructie. Tijdens deze opleidingen ben je al veel in de praktijk aan het werk, want daar leer je nou eenmaal het meest. Meestal word je ook al betaald gedurende dit praktijk leer/werk traject. Binnen het schildersvak kan je Allround Schilder, Specialistschilder, Schilder 1, Schilder 2, Glaszetter of zelfs Voorman/Teamleider worden na het volgen van een van de onderstaande opleidingen i.c.m. het opdoen van de nodige praktijkervaring.

 • BBL opleiding
  BBL staat voor een opleiding via een Beroeps Begeleidende Leerweg. BBL-leerlingen gaan meestal één dag per week naar school en werken daarnaast vier dagen bij een leerbedrijf (8 uur per dag).

 • Voltijd BOL
  Voltijd BOL staat voor een opleiding via een Beroeps Opleidende Leerweg. BOL-leerlingen zitten meerdere dagen per week op school, er is wel een stage bij een schildersbedrijf om ervaring in de praktijk op te doen.

 • Deeltijd BOL
  Deeltijd BOL staat voor een opleiding via een Beroeps Opleidende Leerweg. Leerlingen studeren in deeltijd en er kan er naast de opleiding ook gewerkt worden bij een schildersbedrijf om ook de nodige praktijkervaring op te doen.
Werken als Schilder

Competenties

Als je als Schilder succesvol wilt zijn, dan hebben wij inmiddels een goed beeld van wat je in huis moet hebben. Door de jaren heen hebben wij duizenden schilders voorbij zien komen met wisselend succes zullen we maar zeggen. Een aantal competenties waar je in ieder geval over zou moeten beschikken zijn in onze ogen:

 • Je moet geduldig zijn en zowel grof als secuur kunnen werken 
 • Klantgerichtheid is heel belangrijk, zeker voor een zzp'er
 • Zelfsturing kunnen geven 
 • Goed kunnen samenwerken met andere schilders/bouwvakkers
 • Nauwkeurig te werk gaan, zeker in de afrondende fase van een project
 • Geen hoogtevrees hebben

Schilderfuncties

Als Schilder kun je verschillende functies uitvoeren. Hieronder benoemen we de meest voorkomende schilderfuncties en de bijbehorende werkzaamheden.

 • Allround Schilder
  Deze functie is heel breed, als Allround Schilder kun je werken voor alle schilder- en onderhoudsbedrijven. De Allround Schilder werkt veel zelfstandig (wel volgens de richtlijnen van het bedrijf) en heeft daardoor ook veel verantwoordelijkheden. De Allround Schilder heeft een brede deskundigheid van veel verschillende taken en werkzaamheden, denk aan kennis van en ervaring met glas zetten of het behandelen van houtrot. Verder heeft de Allround Schilder veel kennis van het materiaal waarmee gewerkt wordt. De Allround Schilder begeleidt vaak één of twee medewerkers, dit zijn dan collega schilders of hulpkrachten.

 • Specialistschilder
  Als een Schilder zich specialiseert op een van de bovengenoemde vakgebieden, dan wordt hij/zij Specialistschilder en in dit vakgebied een expert. Ook deze functie biedt veel vrijheid en verantwoordelijkheid, zolang de richtlijnen van het bedrijf waar de Schilder voor werkt maar worden gevolgd. Ook kan een Specialistschilder net als een Allround Schilder één of twee medewerkers begeleiden. De Specialistschilder specialiseert zich op één of meerdere van de volgende vakgebieden:

  Restauratieschilderwerk
  Decoratief schilderwerk
  Hoogwaardige wanddecoratie
  Spuitwerk

 • Schilder 2
  In deze functie krijg je een opdracht van de leidinggevende/voorman. Als Schilder 2 kan je in grote mate zelfstandig werken, maar de leidinggevende houdt wel toezicht.

 • Schilder 1
  Een Schilder 1 heeft weinig ervaring en zit nog echt in een leerproces. Als Schilder 1 sta je dan ook constant onder toezicht en ontvang je precieze instructies van een begeleider.

Werkzaamheden

Als Schilder is je hoofdtaak natuurlijk het schilderen van oppervlaktes met kwast, roller of verfspuit. Echter, voordat het schilderen zelf uitgevoerd kan worden, moet er divers voorbereidend werk gedaan worden. Onder voorbehandelen valt onder andere het schuren, plamuren, afplakken en repareren van de ondergrond waar de verf op aangebracht gaat worden. Verder zijn er nog een hoop andere werkzaamheden die een Schilder uitvoert. Bijvoorbeeld het beheren van de werkvoorraad, het aanbrengen van verfsystemen en laklagen, het plaatsen van beglazingssystemen of het afwerken van wanden. Werkzaamheden als Schilder kunnen zowel binnen als buiten uitgevoerd worden.

Werk als Schilder

Disciplines

Een Schilder kan op veel verschillende werkplekken terecht komen. Een Schilder of schildersbedrijf richt zich vaak op een bepaalde discipline. We lichten de vier voornaamste disciplines hieronder toe.

 • Particulieren
  Particulieren huren een Schilder vaak in voor schilderklussen in en rondom het huis. Bij werken als Schilder bij particulieren heb je veel contact met klanten en zal het vaak om kleinschalige en veel verschillende schilderklussen gaan.

 • Woningcorporaties of utiliteitsbouw
  Naast werk voor particulieren kan een schildersbedrijf ook vaak groot onderhoud verrichten voor een woningcorporatie of in de utiliteitsbouw (gebouwen die geen woonbestemming hebben, zoals kantoren en ziekenhuizen). Deze klussen zijn vaak een stuk groter en zullen niet door één Schilder worden uitgevoerd maar door een team.

 • Nieuwbouw
  Ook kan een Schilder werkzaam zijn in de nieuwbouw. Hier wordt meestal aan grote projecten met grotere teams tegelijkertijd gewerkt. De voornaamste werkzaamheden zijn dan binnen- en buitenschilderwerk in nieuwbouwhuizen die nog niet zijn opgeleverd.

 • Industrieel Schilder
  Industriële schilders werken vaak op dezelfde plek, bijvoorbeeld in een fabriek of spuithal. Hier werk je vooral met coatings (verflagen), die op industriële producten aangebracht moeten worden. Dit werk is ingewikkeld omdat er regelmatig met complexe apparatuur en gevaarlijkere stoffen wordt gewerkt.

Salaris Schilder

Het salaris van een Schilder verschilt heel erg, doordat schilders met meer ervaring ook meer verdienen dan een Schilder met minder ervaring. Gemiddeld verdienen Schilders tussen de €18,38 en €22,98 bruto per uur. Dit salaris is afhankelijk van leeftijd, functie en ervaring. Ook maakt het een groot verschil of je als Schilder in loondienst werkt, of dat je een zzp Schilder bent. De laatstgenoemde verdient over het algemeen een stuk meer dan de eerstgenoemde, maar er zitten ook zeker een aantal haken en ogen aan het werken als zzp schilder v.w.b. risico's, verantwoordelijkheden en aantal uren werk. Denk hier goed over na voordat je ervoor kiest om als zzp Schilder aan de slag te gaan (hier moet je wel het type voor zijn).

Zzp of loondienst?

Als Schilder kan je in loondienst zijn van een schilders- of onderhoudsbedrijf. Daarnaast kan je ervoor kiezen om als zelfstandig Schilder zonder personeel (zzp’er) te werken. Hieronder staat meer informatie over werken als Schilder in deze twee vormen.

 • Schilder in loondienst
  Als Schilder of Leerling-schilder werk je meestal voor een schilders- of onderhoudsbedrijf maar je kunt ook werken voor een gespecialiseerd bedrijf, bijvoorbeeld een glaszetters- of interieurbedrijf. Er is dus meer variatie in het soort werk dan in eerste instantie vaak gedacht wordt!

Een Schilder valt onder de CAO Schilders-, afwerkings- en glaszetbedrijf. Hierin staan alle algemene afspraken en regels met betrekking tot het schildersvak. Deze CAO heeft een onderverdeling gemaakt in verschillende functies die weer in een eigen loonschaal zijn ingedeeld. Vanuit deze schaal worden ook salarissen bepaald.

 • Zelfstandig zonder personeel (zzp schilder)
  Je kunt er als Schilder ook voor kiezen om voor jezelf te gaan werken. Als zelfstandig ondernemer heb je financiële voordelen, zoals belastingvoordelen. Een ander voordeel is dat je zelf je werktijden kunt inplannen en je werk beter kunt combineren met bijvoorbeeld een extra opleiding of zorgtaken. Een nadeel van het werken als zelfstandige is het risico dat de Schilder alleen op zichzelf kan rekenen. Een zzp Schilder is verantwoordelijk voor de eigen financiën, administratie, het regelen van werk, afdragen van belasting, verzekeringen en nog veel meer. Denk er dus goed over na of dit bij jou past voordat je zzp Schilder wordt.

Werken als Schilder video

Risico's

Werken als Schilder brengt ook risico's met zich mee. Schilder zijn betekent namelijk veel lichamelijk zwaar werk doen, bijvoorbeeld boven je hoofd moet werken (plafonds) of lang op de knieën moet zitten (plinten). Een Schilder werkt regelmatig op risicovolle plekken zoals bouwplaatsen. Ook zijn er risico’s door het inademen van vuil, stof en chemische dampen. Verder wordt er door een Schilder in veel verschillende weersomstandigheden buiten gewerkt. Dit is lekker als het zonnetje schijnt, maar minder prettig als het koud en regenachtig is, of juist heel heet. Ook moet je als Schilder geen last hebben van hoogtevrees, omdat er vaak op steigers, ladders en met hoogwerkers gewerkt wordt. Werkgevers zijn verplicht om zich aan veel voorschriften te houden om hun werknemers te beschermen door bijvoorbeeld speciale kleding en maskers te dragen en voldoende pauze te houden. Als veiligheidsvoorschriften goed gevolgd worden, dan zijn de risico’s beperkt. Wel is het altijd aan te raden om een VCA certificering te halen als Schilder.

VCA certificaat

Zoals hierboven beschreven zijn er tijdens het werken als Schilder verschillende risico’s die zich voor kunnen doen tijdens je dagelijkse werkzaamheden. Door middel van een VCA certificaat leert een Schilder zich bewust te worden van de risico’s en weet hij/zij hoe hier het best mee om te gaan. Het VCA certificaat kan behaald worden door het volgen van een VCA cursus. Door de VCA cursus worden de belangrijkste veiligheidsvoorschriften aangeleerd en zullen VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) incidenten en ongelukken minder snel voorkomen.

Vacatures

Op SchilderVacature.nl hebben wij veel actuele Schilder vacatures door heel Nederland staan. Ben jij nou op zoek naar een functie als Schilder en zie jij het al voor je om voor een leuke opdrachtgever te werken aan de mooiste projecten? Bekijk dan eens onze vacatures voor een baan als Schilder, het liefst zoveel mogelijk bij jou in de buurt. Bekijk nu ons aanbod aan Schilder vacatures.

Schilder weetjes

Het schildersvak is een mooi vak en ook een heel oud vak. Een vak wat je niet zomaar uit kunt voeren, maar waarvoor je echt wel iets in je mars moet hebben. Het beroep Schilder wordt uitgeoefend door een relatief kleine groep professionele schilders, tenslotte maar zo’n 30.000 professionele vakschilders op de in totaal 17 miljoen Nederlanders. Dat is toch een leuk weetje. En wist jij dit al over het schildersvak?

 • Schildersbedrijven
  De meeste schildersbedrijven zijn in Zuid-Holland gevestigd.

 • Maar één medewerker
  Driekwart van de schilderbedrijven en glaszetters hebben maar één medewerker.

 • Leeftijd schildersbedrijven
  Bijna de helft van de schildersbedrijven zijn jonger dan 10 jaar oud.

 • Nevenactiviteiten
  De meest voorkomende nevenactiviteit van schilders is het bijwerken van vloeren en wanden.

 • Dat dit idee niet klopt
  Het idee dat als je niets meer kunt, je altijd nog Schilder kunt worden. Dat moet na het lezen van de inhoud van deze pagina wel duidelijk zijn geworden, toch? 

Schilder gezocht!

Ben jij op zoek naar werk als Schilder, dan zijn er genoeg kansen, want er staan genoeg Schilder vacatures open. Bekijk ze bij al onze vacatures in de schildersbranche. Staat hier geen passende Schilder vacature tussen of niet de juiste vacature in de buurt van jouw woonplaats, dan kan je alsnog contact opnemen met ons. Een van onze consultants zal je dan verder helpen. Wij hebben namelijk een enorm uitgebreid netwerk aan schildersbedrijven die altijd op zoek zijn naar gemotiveerd personeel (van verschillende niveaus). Samen gaan we dan op zoek naar de best bij jou passende vacature bij een van deze schildersbedrijven.

Contact

Interesse? Laat ons je verder helpen.
Laat je gegevens hieronder achter of neem contact met ons op!