Schilder

Werken als schilder, een vak apart


Als schilderwerk goed en secuur uitgevoerd moet worden, zijn echte vakmannen (en – vrouwen!) onmisbaar. Schilder zijn is een dankbaar beroep. Het resultaat van het werk is voor de schilder, maar ook voor de opdrachtgever, snel zichtbaar. Opleiding, ervaring, specialisme, netjes werken, het zijn kenmerken waarmee een schilder zich kan onderscheiden.

Je kunt je als schilder op veel manieren ontwikkelen. Je moet veel weten over materialen, verfsoorten, kleuren, ondergronden, reparaties, enz. Wat zijn de mogelijkheden voor iemand die graag wil werken als schilder? Welke schilderfuncties en niveaus zijn er eigenlijk? Op deze pagina geven we antwoord op deze en nog meer vragen.


Werken als schilder



Schilder worden?

 

Een echte schilder heeft (meestal) een vakopleiding gevolgd. Naast een opleiding is praktijkervaring heel belangrijk. Via een mbo-opleiding (BBL) kan een schilder tegelijkertijd leren én ervaring opdoen bij een schildersbedrijf. Er zijn vier verschillende opleidingsniveaus:

•    Assistent schilder (niveau 1)
Deze opleiding kan direct na de middelbare school gevolgd worden. Hier assisteer je als assistent schilder een vakschilder met de werkzaamheden en help je met bijvoorbeeld het voorbereiden van het werk (schuren en materiaal klaarzetten).

 

•    Medewerker schilderen (niveau 2)
Een opleiding tot medewerker schilderen (niveau 2) kan aansluitend aan de opleiding voor assistent schilder gevolgd worden. Als niveau 2 schilders houd je jezelf vooral bezig met nieuwbouwschilderwerk en onderhoud aan gebouwen.

 

•    Medewerker schilderen (niveau 3)
De opleiding tot medewerker schilderen (niveau 3) kan gevolgd worden als je in het bezit bent van een mavo-vbo of vmbo-diploma. Deze opleiding heeft drie stromingen waar een je in kan specialiseren: 

 

- Gezel schilder aankomend voorman niveau 3
- Gezel schilder afwerking van interieurs niveau 3
- Gezel schilder totaalonderhoud niveau 3. 

 

Als medewerker schilderen niveau 3 ben je vaak werkzaam bij verschillende opdrachtgevers, die actief zijn in diverse vakgebieden, zoals bijvoorbeeld utiliteitsbouw (grote gebouwen zoals ziekenhuizen en kantoorpanden), woningbouw en renovatie.

 

•    Specialist schilderen (niveau 4)
De opleiding tot specialist schilderen (niveau 4) kan gevolgd worden als je in bezit bent van een vmbo-diploma. Binnen de opleiding leer je specifieke technieken die minder vaak voorkomen. Ook wordt geleerd hoe je opdrachtgevers kunt adviseren. Na deze opleiding behoort een doorstroming naar het HBO tot de mogelijkheden.


Ga direct naar alle actuele schilder vacactures »



Schilderfuncties

 

Als schilder kun je verschillende functies uitvoeren. Hieronder benoemen we de meest voorkomende schilderfuncties en de bijbehorende werkzaamheden.

    Allround schilder
Deze functie is heel breed, als allround schilder kun je werken voor alle schilder- en onderhoudsbedrijven. De allround schilder werkt veel zelfstandig (wel volgens de richtlijnen van het bedrijf) en heeft daardoor ook veel verantwoordelijkheden. De allround schilder heeft een brede deskundigheid van veel verschillende taken en werkzaamheden, denk aan kennis van en ervaring met glaszetten of het behandelen van houtrot. Verder heeft de allround schilder veel kennis van het materiaal waarmee gewerkt wordt. De allround schilder begeleidt vaak één of twee medewerkers, dit zijn dan collega schilders of hulpkrachten.

 

•    Specialistschilder
Deze schilder specialiseert zich op één of meerdere van de volgende vakgebieden:

 

- Restauratieschilderwerk
- Decoratief schilderwerk
- Hoogwaardige wanddecoratie
- Spuitwerk

Als een schilder zich specialiseert op een van de bovengenoemde vakgebieden, dan wordt hij/zij specialistschilder en in dit vakgebied een expert. Ook deze functie biedt veel vrijheid en verantwoordelijkheid,  zolang de richtlijnen van het bedrijf waar de schilder voor werkt maar worden gevolgd. Ook kan een specialistschilder net als een allround schilder één of twee medewerkers begeleiden.

 

    Schilder 2
In deze functie krijg je een opdracht van de leidinggevende/voorman. Als schilder 2 kan je in grote mate zelfstandig werken, maar de leidinggevende houdt wel toezicht.

 

•    Schilder 1
Een schilder 1 heeft weinig ervaring en zit nog echt in een leerproces. Als schilder 1 sta je dan ook constant onder toezicht en ontvang je precieze instructies van een begeleider. 

Werk als schilder



Schildersopleidingen

 

Een schildersopleiding volgen kan via de volgende drie leerwegen.

 

•    BBL opleiding
BBL staat voor een opleiding via een Beroeps Begeleidende Leerweg. BBL-leerlingen gaan meestal 1 dag per week naar school en werken daarnaast bij een leerbedrijf.

 

•    Voltijd BOL
Voltijd BOL staat voor een opleiding via een Beroeps Opleidende Leerweg. BOL-leerlingen zitten meerdere dagen per week op school, er is wel een stage bij een schildersbedrijf. 

 

•    Deeltijd BOL
Deeltijd BOL staat voor een opleiding via een Beroeps Opleidende Leerweg. Leerlingen studeren in deeltijd en er kan er naast de opleiding ook gewerkt worden.


 


Werken als schilder

 

Als schilder kan je in dienst zijn van een schilders- of onderhoudsbedrijf. Daarnaast kun je ervoor kiezen om als zelfstandig schilder (ZZP’er)  te werken. Hieronder staat meer informatie over werken als schilder in deze twee vormen.

 

•    Schilder in dienst 
Als schilder of leerling-werknemer werk je meestal voor een schilders- of onderhoudsbedrijf maar je kunt ook werken voor een gespecialiseerd bedrijf, bijvoorbeeld een glaszetters- of interieurbedrijf. Er is dus meer variatie in het soort werk dan in eerste instantie vaak gedacht wordt!

 

Een schilder valt onder de CAO Schilders-, afwerkings- en glaszetbedrijf. Hierin staan alle algemene afspraken en regels met betrekking tot het schildersvak. Deze CAO heeft een onderverdeling gemaakt in verschillende functies die weer in een eigen loonschaal zijn ingedeeld. Vanuit deze schaal worden ook salarissen bepaald. 

 

•    Zelfstandig schilder (ZZP’er)
Je kunt er als schilder ook voor kiezen om voor jezelf te gaan werken. Als zelfstandige ondernemer heb je financiële voordelen, zoals belastingvoordelen. Een ander voordeel is dat je je werktijden zelf kunt inplannen en je werk beter kunt combineren met bijvoorbeeld een extra opleiding of zorgtaken. Een nadeel van het werken als zelfstandige is het risico dat de schilder alleen op zichzelf kan rekenen. Een ZZP schilder is verantwoordelijk voor de eigen financiën en verzekeringen.

 

Baan als schilder


Schilder disciplines

 

Een schilder kan op veel verschillende werkplekken terecht komen. Een schilder of schildersbedrijf richt zich vaak op een bepaalde discipline. We lichten de drie voornaamste disciplines hieronder toe.

 

•    Particulieren
Particulieren huren een schilder vaak in voor schilderklussen in en rondom het huis. Hier zal je veel contact hebben met klanten en zal het vaak om kleinschalige en veel verschillende klussen gaan.

 

•    Woningcorporatie of utiliteitsbouw
Naast werk voor particulieren kan een schildersbedrijf ook vaak groot onderhoud verrichten voor een woningcorporatie of in de utiliteitsbouw (gebouwen die geen woonbestemming hebben, zoals kantoren en ziekenhuizen). Deze klussen zijn vaak een stuk groter en zullen niet door één schilder worden uitgevoerd maar door een team.

 

•    Nieuwbouw
Ook kan een schilder werkzaam zijn in de nieuwbouw. Hier wordt meestal aan grote projecten met grotere teams tegelijkertijd gewerkt. De voornaamste werkzaamheden zijn dan binnen- en buitenschilderwerk in nieuwbouwhuizen die nog niet zijn opgeleverd. 

 

•    Industrieel schilder
Industriële schilders werken vaak op dezelfde plek, bijvoorbeeld in een fabriek of spuithal. Hier zullen er vooral coatings (verflagen) op industriële producten worden aangebracht. Dit werk is ingewikkeld omdat er regelmatig met complexe apparatuur en gevaarlijkere stoffen wordt gewerkt.
 

 

Schilder risico’s 

 

Schilder zijn betekent veel lichamelijk werk doen, dat zwaar is als je bijvoorbeeld boven het hoofd moet werken (plafonds) of lang op de knieën moet zitten (plinten). Een schilder werkt regelmatig op risicovolle plekken zoals bouwplaatsen. Ook zijn er risico’s door het inademen van vuil, stof en chemische dampen. Verder wordt er door een schilder in veel verschillende weersomstandigheden buiten gewerkt. Dit is lekker als het zonnetje schijnt, maar minder prettig als het koud en regenachtig is – of juist heel heet. Ook moet je als schilder geen last hebben van hoogtevrees, omdat er vaak op steigers, ladders en met hoogwerkers gewerkt wordt. Werkgevers zijn verplicht om zich aan veel voorschriften te houden om hun werknemers te beschermen door bijvoorbeeld speciale kleding en maskers te dragen en voldoende pauze te houden. Als veiligheidsvoorschriften goed gevolgd worden, dan zijn de risico’s beperkt. Wel is het altijd aan te raden om een VCA certificering te halen als schilder (zie hieronder). 
 

 

VCA certificering behalen als schilder 

 

Zoals hierboven beschreven zijn er tijdens het werk als schilder verschillende risico’s die zich voor kunnen doen. Doormiddel van een VCA-certificering leert een schilder zich bewust worden van de risico’s en weet je hoe hier mee om te gaan. Deze VCA certificering kan behaald worden door het volgen van een VCA cursus. Door de VCA cursus worden de veiligheidsvoorschriften geleerd en zullen VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) incidenten en ongelukken minder snel voorkomen.
 

 

Wist je dit al over de schildersbranche?

 

•  De meeste schildersbedrijven zijn in Zuid-Holland gevestigd.

 

•  Driekwart van de glaszetters en schilderbedrijven hebben maar één medewerker.

 

•  Bijna de helft van de schildersbedrijven zijn jonger dan 10 jaar oud.

 

•  De meest voorkomende nevenactiviteit van schilders is het bijwerken van vloeren en wanden.



Ga direct naar alle actuele schilder vacatures »

Onze socials
Vacatures, carrièreadvies & meer
SchilderVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.