Schilder vacatures

Van rivierafval naar verfpigment

Publicatiedatum 29 november 2023
Wijzigingsdatum 13 december 2023

In een unieke vermenging van kunst en wetenschap, heeft een groep innovatieve kunstenaars en wetenschappers in Ohio een baanbrekende manier gevonden om milieuschade ten goede te keren. Door giftig rivierafval, specifiek ijzeroxide-afvoer afkomstig van mijnen, om te zetten in verfpigment, geven zij een nieuwe betekenis aan het concept van recycling en duurzaamheid. Dit project is niet alleen een getuigenis van creativiteit, maar ook van het potentieel voor positieve verandering in de strijd tegen milieuvervuiling.

Innovatie in milieu en kunst

In Ohio wordt ijzeroxide-afvoer, een schadelijk bijproduct van de mijnbouw, omgezet in verfpigment. Dit innovatieve project, uitgelicht in de documentaire "Toxic Art" (2023), is een samenwerking tussen kunstenaars en wetenschappers.

Van vervuiling naar pigment

Professor Guy Riefler van de Ohio University en kunstenaar John Sabraw staan aan het hoofd van dit initiatief. Samen met een team van vrijwilligers en studenten hebben zij een methode ontwikkeld om ijzeroxide uit Sunday Creek te halen en dit te gebruiken als pigment voor verf. Dit proces draagt bij aan de vermindering van watervervuiling en de creatie van duurzame kunstmaterialen.

Jaren van onderzoek

Na zes jaar van experimenteren hebben Riefler en Sabraw een effectieve manier gevonden om ijzeroxide-afvoer te verwerken tot hoogwaardig pigment. Dit pigment wordt nu door Gamblin Artist Colors gebruikt om verschillende tinten olieverf te produceren.

Ecologische en economische voordelen

Het project heeft niet alleen geleid tot een verbetering van de waterkwaliteit in de regio, maar biedt ook economische kansen. Door de verkoop van het pigment kunnen operationele kosten worden gecompenseerd, banen worden gecreëerd en winst worden gegenereerd. Bovendien draagt het project bij aan de bewustwording rondom milieuproblematiek en inspireert het tot lokale inspanningen voor positieve verandering.

Kunst zorgt voor verandering

Terug in zijn atelier gebruikt Sabraw de geproduceerde pigmenten in zijn kunstwerken, die de boodschap van milieubewustzijn en actie verder uitdragen. Het project toont aan dat samenwerking tussen verschillende disciplines kan leiden tot innovatieve oplossingen voor milieuproblemen.

Contact

Ben je bezig met het zoeken naar een (nieuwe) baan als Schilder en heb je op SchilderVacature.nl één of meerdere vacatures gevonden waar je op wilt solliciteren maar nog vragen over hebt, of heb je na het lezen van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen? Gebruik dan onderstaand contactformulier om je vragen te stellen en wij nemen z.s.m. contact met je op.

Contactformulier