Schilder vacatures

Kitten en welke kit gebruik je?

Publicatiedatum 13 september 2023
Wijzigingsdatum 14 november 2023

Voor de beste en mooiste afwerking van je klussen gebruik je afdichtingskit. Er zijn veel verschillende soorten kits maar welke gebruik je nou waarvoor? Bij elk bouwproject gebruik je weer een ander soort. Iedere kit soort heeft weer een andere eigenschap die per klus geschikt is voor je bouwklussen. Kit gebruik je voor zowel de afwerkingen als voor het lijmen. Hieronder wordt per klus/project overzichtelijk de beste kitsoort weergegeven:

Klus / Project Beste keuze
keuken Siliconenkit
Hout Acrylaatkit
Stucwerk Structuurkit
Kozijnen Beglazingskit

 

Kit voor de badkamer en keuken

Siliconenkit wordt voornamelijk gebruikt voor de afwerking van badkamers, keukens en andere sanitaire voorzieningen. De vochtbestendige kit is erg elastisch en goed bestand tegen schimmels. Over de siliconenkit kun je niet schilderen, maar deze kit is wel verkrijgbaar in verschillende kleuren. Dus bij een zwarte, grijze of witte badkamer kun je een passende kleur kit gebruiken. Siliconenkit heeft een droogtijd van 24 uur en is pas na een week volledig uitgehard. Zorg er dus voor dat de ruimte waar de kit gebruikt is voor minimaal een week niet gebruikt wordt, zodat de kit helemaal uitgehard is voordat deze vochtig wordt.

Beste Siliconen kit:
“Welke kit voor de badkamer gebruiken?” is een veel gestelde vraag onder klussers. Het antwoord, de Silicone-No Zwaluw Den Braven. Deze makkelijk verwerkbare kit wordt door professionals en beginnende klussers als zeer prettig ervaren. De kit is speciaal ontwikkeld voor het goed, elastisch en schimmelwerend afdichten van diverse voegen voor de badkamer en keuken. Daarnaast is hij ook geschikt voor beton- en metselwerk, PVC, diverse natte ruimtes en andere industriële toepassingen. Bekijk hier de beste prijs voor deze kit >

Kit voor hout

Een acrylaatkit kan voor vele projecten gebruikt worden. Bijvoorbeeld om de overgang van de muur met het plafond te kitten. Acrylaat kit wordt voornamelijk gebruikt voor houtwerk projecten. Een elastische kit die goed hecht op verschillende materialen en die goed te schilderen is nadat de kit is aangebracht op een oppervlak. De kit is niet geschikt voor voegen waar veel water in komt. De droogtijd van acrylaatkit is gemiddeld 24 uur.

Beste Acrylaat kit:
De meest gebruikte acrylaatkit van dit moment is de Acryl Anti-Crack Den Braven. Een hoogwaardige afdichtingskit voor professionals maar ook goed te gebruiken door de doe-het-zelver. Een uniek watergedragen acrylaatkit voor het tegengaan van scheuring en verkleuring in verf. Deze kit is makkelijk te verwerken en is goed te schilderen na volledige uitharding van de kit. De populairste en voordeligste acrylaatkit van het moment. Bekijk de laagste prijs >

Kit voor stucwerk

Voor het kitten van stucwerk wordt voornamelijk een structuur kit gebruikt. Speciaal ontwikkeld voor het vullen van scheuren en naden in stucwerk projecten. De kit is vochtbestendig en daarom ook geschikt voor de badkamer en toilet.

Beste Structuur kit:
De meest hoogwaardige structuurkit momenteel voor pleister- en stucwerk is de Stuc-O-Seal Zwaluw Den Braven. De kit bevat een fijne korrelstructuur waardoor het ideaal is om gestuukte wanden en spackwerk bij te werken en repareren. De kit is speciaal ontwikkeld voor het dichten en vullen van kieren, naden en gaten. De vrijwel reukloze kit is gemakkelijk aan te brengen en te reinigen. De kit is goed te schilderen met een watergedragen en synthetische verf. De kit hecht overigens ook perfect zonder primer. Bekijk hier de laagste prijs >

Kit voor de kozijnen

Voor het afdichten van de voegen van een kozijn wordt beglazingskit gebruikt. De kit is goed bestand tegen temperatuurschommelingen en vocht. Hierdoor is hij ook geschikt voor de voegen van bijvoorbeeld vensterbanken en ramen.

Beste Beglazingskit:
Om het beste resultaat te behalen voor je kozijnen wordt de Hybriseal Den Braven beglazingskit het vaakst gebruikt. Perfect te schilderen en goed bestand tegen vocht, schimmels en weersomstandigheden. De zachte, elastische, hoogwaardige kit hard uit op basis van hybride technologie. Deze kit is het best getest door professionals voor het schilderen van de kit. Zowel binnen als buiten bruikbaar en is beschikbaar in diverse extra kleuren. Bekijk hier de voordeligste op de markt >

Hoe moet je kitten?

Het aanbrengen van de kit is niet moeilijk maar het moet wel op de juiste manier gebeuren voor een goed resultaat. Zorg er altijd eerst voor dat de ondergrond droog en schoon is. Gebruik eventueel een primer om de kit beter te laten hechten. Zodra alles vrij van stof en vuil is, volg dan de volgende stappen:

Stappenplan hoe je moet kitten:

  • Snij het topje van de kitkoker eraf. Snij dan vervolgens schuin de gewenste diameter van de spuitmond af. De diameter komt overeen met de breedte van de voeg.
  • Plaats de kitkoker in het kitpistool en test of de kit er goed uit komt.
  • Spuit in een gelijkmatige beweging de kit in de gewenste voeg. Houdt daarbij het kitpistool onder een hoek van 45 graden.
  • Spuit de kit tegen de voegbodem aan. Zo krijgt de kit tegendruk en wordt dit tegen de zijkanten van de voeg gedrukt.
  • Maak een vinger nat met een sopje en strijk de kit rand glad zonder al te veel druk uit te oefenen. Voor het beste resultaat gebruik je een kitspatel om de kit goed af te werken.

Het is belangrijk dat de spuitmond voortdurend in contact blijft met de ondergrond tijdens het kitten. Hierdoor blijven de voegkanten strak. Het gebruik van tape is niet noodzakelijk. Hou na het kitten rekening met de droogtijd voordat je er overheen gaat schilderen.

Droogtijd kit

De droogtijd van kit varieert per kitsoort. Dit is handig om te weten voordat je aan een project begint zodat je hier later rekening mee kan houden. Wanneer het kit volledig is opgedroogd, heeft het zijn volledige kleefkracht. De droogtijd is natuurlijk ook afhankelijk van de temperatuur, luchtvochtigheid en de dikte van de aangebrachte kit. In onderstaand tabel is per kitsoort de droogtijd weergegeven.

Kitsoort Droogtijd kitsoort
Siliconenkit +/- 24 uur (na week volledig uitgehard)
Acrylaatkit +/- 24
Structuurkit +/- 10
Beglazingskit +/- 24

Het kan wel eens voorkomen dat de kit niet goed uithardt. Hierdoor blijft de kit plakkerig en zacht. Dit kan komen doordat de kit niet meer houdbaar of onder de verkeerde temperatuur opgeslagen is. Laat de kit rustig op kamertemperatuur worden, anders kan die uiteindelijk weggegooid worden.


Tips versnellen droogtijd kit!

  • Een goed geventileerde ruimte
  • Extra ventilator in de ruimte
  • Föhn de kit op een afstand met lage temperatuur
  • Gebruik droogmiddelen
  • Houdt de laag kit dun door overtollig kit te verwijderen

Contact

Ben je bezig met het zoeken naar een (nieuwe) baan als Schilder en heb je op SchilderVacature.nl één of meerdere vacatures gevonden waar je op wilt solliciteren maar nog vragen over hebt, of heb je na het lezen van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen? Gebruik dan onderstaand contactformulier om je vragen te stellen en wij nemen z.s.m. contact met je op.

Contactformulier