Aanhanger rijbewijs

Werken als schilder gaat vaak gepaard met werken met veel soorten en vooral zware materialen. Denk aan verf, steigers, verfspuiten, afplakmaterialen, etc. Ook wordt er vaak veel puin geruimd tijdens de klus en moet er naar de stort of garagebox worden gereden. Daarom is het als schilder vaak handig om een grote werkauto te hebben en een aanhanger. Rijden met een beladen aanhanger is zo makkelijk nog niet en daarom is het nodig om goed te leren om met een aanhanger te rijden waarmee zware materiaal vervoerd worden. Wanneer de aanhanger een grotere maximum massa heeft dan 750 kg moet je namelijk een speciaal rijbewijs halen. Dit is het BE rijbewijs, ook bekend als het rijbewijs E achter B. Op deze pagina vertellen wij je daar meer over.

Eisen

Niet iedereen kan zomaar een aanhanger rijbewijs halen. Aan het behalen ervan zitten een aantal eisen verbonden. Om het BE rijbewijs te halen moet je aan de volgende eisen voldoen:

 • Minimumleeftijd van 18 jaar hebben
 • Het rijbewijs B hebben gehaald
 • Een gezondheidsverklaring hebben ingevuld
 • Het praktijkexamen voor het rijden met een aanhanger succesvol hebben afgelegd

Kosten

Voor het afleggen van het praktijkexamen moet je een cursus doen. Dit kan een halve, hele of tweedaagse cursus zijn. De kosten die hierbij komen kijken verschillen per cursus en rijschool. Vaak zijn de kosten van de tussentijdse toets en het praktijkexamen al meegenomen in de prijs van de dagcursus. Omdat de lesprijzen aardig verschillen per rijschool, is het goed vooraf vragen te stelen, zoals; of de prijs per uur, 50 minuten of anderhalf uur is, of de instructeur een inschatting kan maken van het aantal benodigde rijlessen, wat je betaalt voor het rijexamen en of de les voor het rijexamen ook erbij is inbegrepen.

Daarnaast komen deze kosten er ook bij:

 • De kosten voor de tussentijdse toets zijn €125,75.
 • De kosten voor het praktijkexamen zijn €125,75.
 • Vooraf komt hier ook nog €41 bij voor de onkosten van de gezondheidsverklaring.
 • In tegenstelling tot het halen van het rijbewijs B hoef je niet eerst een theorie-examen af te leggen, het theoriecertificaat van je rijbewijs B is hiervoor nog geldig.
 • Mits je het nodig hebt, is de prijs voor een nader onderzoek rijvaardigheid €143,50.
 • De kosten voor het bestellen van je rijbewijs bij de gemeente is €44,65. En als je met spoed je rijbewijs wil hebben, komt hier nog €34,10 bij op.

Gezondheidsverklaring

Voordat je aan je rijbewijs BE kunt beginnen, moet je een gezondheidsverklaring afgeven. Met deze verklaring toon je aan dat je gezondheid goed genoeg is om te kunnen rijden. Helaas kan het soms zo zijn, dat je een medische keuring moet doen alvorens je een gezondheidsverklaring krijgt. Het kan ook gebeuren dat je medische keuring wordt afgewezen, dat betekent dat het niet veilig is voor jou om de weg op te gaan. Een medische keuring kan in de kosten oplopen. De kosten van een medische keuring zijn hieruit opgebouwd:

 • Basistarief rijbewijskeuring voor 15 minuten directe en 15 minuten indirecte tijd is €107,65
 • Basistarief incl. toeslag 15 minuten uitloop: €161,47
 • Basistarief incl. toeslag 30 minuten uitloop: €215,30

Er mogen niet meer dan 2 toeslagen indirecte tijd worden gerekend. Dus de kosten zullen niet hoger oplopen dan €215,30 voor de medische keuring zelf. Gelukkig is het meest voorkomende scenario dat je zonder een medische keuring te hoeven doen een gezondheidsverklaring krijgt. 

Aanhanger Rijbewijs

Maximaal gewicht

Bij het besturen van een auto met aanhanger komen andere regels kijken dan bij het besturen van een auto zonder aanhanger. Zo is er een andere maximumsnelheid. Voor een aanhanger met een gewicht van minder dan 3500 kg mag je maximaal 90 kilometer per uur rijden, wanneer je aanhanger zwaarder is dan 3500 kg mag je maximaal 80 kilometer per uur rijden. Voor andere landen kunnen andere regels gelden, houdt deze regels dus in de gaten wanneer je de grens over zou moeten gaan. Naast het maximumgewicht dat je volgens je rijbewijs mag voorttrekken staat er ook een maximumgewicht aangegeven op het kentekenbewijs van je auto. De aanhangwagen mag ook niet over dit gewicht dat is aangegeven op het kentekenbewijs heen gaan. Je vindt deze gegevens op de achterkant van het kentekenbewijs onder ‘Technische maximum massa AHW (geremd)’ en ‘Technische maximum massa AHW (ongeremd)’ bij de punten O.1 & O.2. Wanneer je het maximumgewicht overschrijdt betaal je een boete, deze loopt op met het percentage waarmee het gewicht overschreden wordt. Hieronder het bedrag van de boetes:

 • Meer dan 10% te zwaar beladen - €150
 • Meer dan 25% te zwaar beladen - €220
 • Meer dan 50% te zwaar beladen - €330
 • Meer dan 75% te zwaar beladen - €500

Het totaalgewicht van de aanhanger mag ook niet over de ‘toegestane maximum massa’ van de auto gaan. Dit staat onder punt F.2 te vinden op de achterkant van het kentekenbewijs.

Risicobeperking

Werken met zo min mogelijk risico om schade op te lopen is een van de belangrijkste aandachtspunten voor schilders. Schade in de vorm van fysieke schade, of materialistische schade aan bijvoorbeeld gereedschap, materialen, auto's, kleding of financiële schade bij het krijgen van boetes als je met een te zwaar beladen aanhanger rijdt, terwijl je daar niet bevoegd voor bent. Als schilder kun je jezelf zo veel mogelijk proberen te wapenen tegen het oplopen van schade (in welke vorm dan ook). Certificaten en bewijzen behalen die gericht zijn op het zo veilig mogelijk werken als schilder dragen hier aan bij. Denk hierbij aan het VCA certificaat, hoogwerkercertificaat en het aanhanger rijbewijs. Veilig werken doe je voor jezelf, je familie en je directe omgeving op de plaats waar je aan het werk bent. Als de kosten voor het behalen van de certificaten en bewijzen een probleem vormen voor je, neem dan vandaag nog contact met ons op. Wij zoeken voor jou een (nieuwe) bij jou passende werkgever die deze kosten (deels) op zich wilt nemen om jou ontwikkeling te stimuleren. Ben jij geïnteresseerd in een (nieuwe) baan of werkgever kijk dan verder op SchilderVacature.nl en vind een vacature die bij je past. Wij helpen je graag aan een baan en aan je aanhanger rijbewijs.

Contact

Ben jij op zoek naar een baan als Schilder zodat jij je aanhanger in de praktijk kan inzetten?

Vul dan onderstaand contactformulier in en één van onze consultants neemt zo snel mogelijk contact met je op!