Leerling Schilder

Op zoek naar vacatures? Bekijk dan onze Leerling Schilder vacatures.

Schilder ben je niet zomaar. Het is een vak waarvoor je speciale kennis en vaardigheden moet hebben. Een Leerling Schilder volgt vaak een BBL-opleiding (BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg) en is dus voor veel aankomende schilders de beste manier om het schildersvak te leren én meteen ervaring op te doen in de praktijk. De BBL opleiding combineert praktijk met theorie. Dit betekent in de praktijk één dag per week naar school en de overige vier dagen (onder begeleiding) werken bij een schildersbedrijf. Dat wat je op school leert, kan dus meteen in de praktijk uitgevoerd worden.

Soorten BBL opleidingen

Met een steeds meer vergrijzende schilderbranche, schreeuwt de branche om nieuwe instroom. Schildersbedrijven zijn op zoek naar gemotiveerde leerling schilders. Ze willen deze leerlingen opleiden tot echte vakmensen, die na hun opleiding de eerste jaren van hun carrière blijven hangen bij het bedrijf die ze heeft opgeleid. Na het behalen van een schilder diploma kan een leerling zich eventueel nog verder specialiseren tot bijvoorbeeld Onderhoudsschilder, Restauratieschilder of Straler. Afhankelijk van het leerbedrijf kan deze specialisatie opleiding ook begeleid worden. Een BBL schildersopleiding kun je op verschillende niveaus en in verschillende richtingen volgen. Er zijn vier niveaus:

 • Niveau 1
  Je wordt opgeleid tot Assistent Schilder. Bij het leerbedrijf werk je altijd samen met een ervaren Schilder. Na deze opleiding kun je doorstromen naar niveau 2.

 • Niveau 2
  Om met deze opleiding te starten moet je een LBO, VBO of VMBO diploma hebben. Je werkt nu meer zelfstandig en je krijgt meer verantwoordelijkheid.

 • Niveau 3
  Hier gelden dezelfde toelatingseisen als voor niveau 2. Tijdens deze opleiding leer je complexere schildertechnieken en wordt er meer zelfstandigheid van je verwacht. Voor een niveau 3 BBL-opleiding kan er gekozen worden uit drie stromingen: aankomend voorman, afwerking van interieurs en voor totaalonderhoud. Na het afronden van deze opleiding mag de leerling zichzelf gezel Schilder noemen.

 • Niveau 4
  Voor deze opleiding heb je een VMBO diploma of overgangsbewijs naar HAVO/VWO 4 nodig. Je richt je op specifieke vaardigheden zoals decoratie en restauratie. Ook leer je veel over het adviseren van klanten en medeschilders. Na niveau 4 is het ook nog mogelijk je opleiding voort te zetten op HBO niveau.

Schilderfuncties

Een Leerling Schilder is een schilder in opleiding en kan tijdens zijn opleiding al nadenken welke kant hij/zij op wilt nadat de opleiding afgerond is. Als Schilder kan je in verschillende functies je werk uitvoeren als zzp Schilder of bij een schildersbedrijf. Hieronder benoemen we de meest voorkomende schilderfuncties en de bijbehorende werkzaamheden.

 • Voorman/teamleider
  Een voorman/teamleider is vaak ervaren Schilder, die graag het voortouw neemt en naast het uit te voeren schilderwerk het een uitdaging vindt om een groep collega’s aan te sturen.

 • Allround Schilder
  De functie Allround Schilder is een hele brede functie. Als Allround Schilder kan je werken voor alle schilder- en onderhoudsbedrijven. De Allround Schilder werkt veel zelfstandig (wel volgens de richtlijnen van het bedrijf) en heeft daardoor ook veel verantwoordelijkheden. De Allround Schilder heeft een brede deskundigheid van veel verschillende taken en werkzaamheden, denk aan kennis van en ervaring met glas zetten of het behandelen van houtrot. Verder heeft de Allround Schilder veel kennis van het materiaal waarmee gewerkt wordt. De Allround Schilder begeleidt vaak één of twee medewerkers, dit zijn dan collega schilders of hulpkrachten.

 • Schilder 2
  In deze functie krijg je een opdracht van de leidinggevende/voorman. Als Schilder 2 kan je in grote mate zelfstandig werken, maar de leidinggevende houdt wel toezicht.

 • Schilder 1
  Een Schilder 1 heeft weinig ervaring en zit nog echt in een leerproces. Als Schilder 1 sta je dan ook constant onder toezicht en ontvang je precieze instructies van een begeleider.

 • Glaszetter
  Als glaszetter plaats je vooral ramen en ruiten in kozijnen. Glaszetters werken voornamelijk in de nieuwbouw en onderhoud.

 • Leerling Schilder
  Hier leer je voor verschillende onderdelen van het schildersvak inzetbaar te zijn. Denk aan bijvoorbeeld nieuwbouw- maar ook onderhoudswerk.

Opleidingsniveaus

Een echt goede Schilder heeft (meestal) een vakopleiding gevolgd. Naast een opleiding is praktijkervaring natuurlijk ook heel belangrijk. Via een mbo-opleiding (BBL) kan een Schilder tegelijkertijd leren én ervaring opdoen bij een schildersbedrijf. Er zijn vier verschillende opleidingsniveaus die wij hieronder uitlichten.

 • Assistent Schilder (niveau 1)
  Deze opleiding kan direct na de middelbare school gevolgd worden. Als Assistent Schilder assisteer je een vakschilder met de werkzaamheden en help je met bijvoorbeeld het voorbereiden van het werk (schuren en materiaal klaarzetten).

 • Medewerker schilderen (niveau 2)
  Een opleiding tot medewerker schilderen (niveau 2) kan aansluitend aan de opleiding voor Assistent Schilder gevolgd worden. Als medewerker schilderen (niveau 2) werk je vooral op projecten waar nieuwbouwschilderwerk uitgevoerd moet worden en projecten waar onderhoud aan gebouwen centraal staat.

 • Medewerker schilderen (niveau 3)
  De opleiding tot medewerker schilderen (niveau 3) kan gevolgd worden als je in het bezit bent van een mavo-vbo of vmbo-diploma. Deze opleiding heeft drie stromingen waarin je jezelf kan specialiseren in:

  Gezel Schilder aankomend voorman niveau 3
  Gezel Schilder afwerking van interieurs niveau 3
  Gezel Schilder totaalonderhoud niveau 3

  Als medewerker schilderen niveau 3 ben je vaak werkzaam bij verschillende opdrachtgevers, die actief zijn in diverse vakgebieden, zoals bijvoorbeeld utiliteitsbouw (grote gebouwen zoals ziekenhuizen en kantoorpanden), woningbouw en renovatie.

 • Specialist schilderen (niveau 4)
  De opleiding tot specialist schilderen (niveau 4) kan gevolgd worden wanneer je in bezit bent van een vmbo-diploma. Binnen deze opleiding leer je specifieke technieken die minder vaak voorkomen. Ook wordt geleerd hoe je opdrachtgevers kan adviseren. Na deze opleiding behoort een doorstroming naar het HBO tot de mogelijkheden.

Voordelen BBL opleiding

Een BBL-traject heeft veel voordelen voor leerlingen én ook voor  bedrijven, die zich beschikbaar stellen als leerbedrijf, waar BBL leerlingen aan de slag kunnen om het schildersvak onder de knie te krijgen:

 • Direct praktijk ervaring
  De theorie die in de lessen wordt geleerd, kan meteen in de praktijk worden gebracht.

 • Werkervaring
  Als BBL’er ben je vier van de vijf werkdagen werkzaam bij het leerbedrijf, je doet veel waardevolle werkervaring op en je krijgt meteen binding met het bedrijf.

 • Salaris
  Als BBL’er verdien je direct een salaris, géén stage vergoeding dus maar meteen een net inkomen.

 • Doorgroeimogelijkheden
  Je kan als (leerling) Schilder altijd groeien en jezelf uitdagen, er zijn genoeg doorstudeermogelijkheden op MBO- en HBO-niveau.

 • Baanzekerheid
  Misschien wel het grootste voordeel van een BBL-opleiding tot Schilder is baanzekerheid voor de toekomst. Schilders zijn altijd nodig.

 • Een BBL opleiding op elke leeftijd mogelijk
  Het merendeel van de BBL leerlingen zijn nog heel jong (<20). Echter kan je op elke leeftijd een BBL-traject volgen, dus niet alleen direct na je middelbare school. Ook als zij-instromer kan je het schildersvak middels een BBL traject leren. Het helpt wel als je in het verleden al iets in de bouw of techniek hebt gedaan, maar dat is niet noodzakelijk.

Voorwaarden BBL opleiding

Er zijn een aantal voorwaarden waar je rekening mee moet houden als je een BBL opleiding wilt gaan volgen. Lees hieronder waar je rekening mee dient te houden.

 • Opleiding
  Om een BBL-opleiding niveau 2 t/m 4 te kunnen volgen moet je eerst een vmbo basisberoepsgerichte leerweg of een vergelijkbare opleiding hebben afgerond.

 • Erkend leerbedijf
  Het bedrijf waarbij de BBL-opleiding gevolgd wordt, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat het bedrijf aan alle voorwaarden voldoet om leerlingen goed te kunnen opleiden en begeleiden. Het aanvragen van een erkenning doe je als bedrijf bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

BBL Salaris

Alle werknemers hebben recht op salaris. Salarissen hangen af van leeftijd en ervaring. Wij begrijpen dat je als werknemer nieuwsgierig bent naar het minimumloon. Daarom is er in de onderstaande tabel het salaris van een BBL Leerling Schilder per maand, week en dag weergeven.

BBL Schilder leerlingen gezocht!

Ben jij van plan om een BBL Schilder opleiding te gaan volgen, dan moet je het ons zeker even laten weten. Wij zoeken namelijk graag met je mee naar de best bij jou passende opleiding, die zo dicht mogelijk in de buurt is van jouw woonplaats. Daarnaast zijn wij eventueel ook bereid om de kosten van jouw opleiding voor onze rekening te nemen. Wij beschikken over een enorm uitgebreid netwerk aan schildersbedrijven (leerbedrijven) die altijd op zoek zijn naar gemotiveerde (BBL) leerlingen. Laat hieronder je gegevens achter om er achter te komen of jij ook in aanmerking komt voor een door ons betaalde opleiding tot Schilder.

Contact

Interesse om een BBL opleiding te gaan volgen? Laat ons je dan verder helpen.

Vul hieronder je gegevens in en verstuur ze naar ons. Wij nemen z.s.m. contact met je op.