Werken als Assistent Schilder

Op zoek naar vacatures? Bekijk dan onze Assistent Schilder vacatures.

De mooiste gebouwen, huizen en panden worden onderhouden door ervaren schilders die hierbij veel ondersteuning krijgen. Om deze mooie projecten te laten slagen heeft een ervaren schilder ook wat extra hulp nodig. Hiervoor zijn Assistent Schilders hard nodig. Als assistent schilder help je schilders of een schildersbedrijf met schilderwerkzaamheden. Vaak doe je dat om later volwaardig schilder te worden en een diploma als erkend schilder te halen. Daarnaast speel je een cruciale rol in schilderprojecten door voorbereidende taken uit te voeren, zoals afplakken, schuren en het mengen van verf. Je ondersteund hoofdschilders bij het aanbrengen van verf en coatings, waarbij je ervoor zorgt dat de applicatie nauwkeurig gebeurt. Deze functie vereist teamwork, precisie en oog voor detail. Wil jij weten of Assistent Schilder bij je past en wat de vaardigheden en werkzaamheden zijn? Lees dan verder. Ben je nou niet op zoek naar antwoorden, maar alleen geïnteresseerd in  Schilder vacatures? Bekijk dan snel al onze vacatures.

Assitent Schilder worden

Als Assistent Schilder assisteer je een vakschilder met de werkzaamheden en help je met bijvoorbeeld het voorbereiden van het werk (schuren en materiaal klaarzetten). Voor deze functie is ook een opleiding te volgen:

 • Assistent Schilder (niveau 1)
  Deze opleiding kan direct na de middelbare school gevolgd worden. Als Assistent Schilder ondersteun je een vakschilder bij werkzaamheden en help je bijvoorbeeld met voorbereiden van het werk (schuren en materiaal klaarzetten).

Vaardigheden

Als Assistent Schilder gaat het om het ondersteunen van een schilder bij diverse schilderklussen. Het is gevarieerd werk omdat er veel projecten zijn en daarbij komen steeds andere werkzaamheden kijken. Daarnaast loop je mee met een eravren schilder die jou nieuwe technieken leert kennen. Om al deze werkzaamheden goed uit te kunnen voeren moet je als Assistent Schilder veel verschillende vaardigheden beheersen. Een aantal vaardigheden waar je in ieder geval over zou moeten beschikken zijn in onze ogen:

 • Schuren
  Schuren is een gevraagde vaardigheid omdat het bealngrijk is om ervoor te zorgen dat verf goed op een oppervlak kan hechten. Hiermee kun je er tegelijkertijd voor zorgen dat eventuele krasjes of kleine beschadigingen van het oppervlak verwijderd worden.
 • Gronden
  Een andere gevraagde vaardigheid is gronden en dat is het aanbrengen van een basislaag voor schilderwerk. Dankzij deze grondlaag hecht verf of lak beter aan het oppervlak. Daarnaast vult grondverf het oppervlak eenvoudig en droogt het snel. Daardoor blijft het resultaat langer mooi en hoef je minder frequent te schilderen.
 • Lakken
  Een belangrijke vaardigheid die gevraagd wordt is lakken. Hout dat onbehandeld is, heeft altijd een beschermlaag nodig dan verliest hout na verloop van tijd zijn kwaliteit en uitstraling niet. Met een laklaag sluit het hout af en is dit een prima bescherming voor maatvaste houten delen, zoals deuren en kozijnen.
 • Sauzen
  De laatste vaardigheid is sauzen. Dit is het verven van een muur of plafond op de traditionele manier. In plaats van met een spuit te werken, wordt er voor sauzen de verfroller gebruikt. Het wordt alleen toegepast op muren en plafonds.

Werkzaamheden

Als Assistent Schilder ben je een onmisbare schakel in het schildersvak. Je taken variëren sterk, afhankelijk van het project, maar omvatten doorgaans oppervlaktevoorbereiding, verfapplicatie en kleuradvies aan klanten. Ook speel je een rol bij het afplakken en afdekken van niet te schilderen gebieden, het beheren van schildersmaterialen en het waarborgen van veiligheid en milieu praktijken. Duidelijke communicatie met het team en klanten is hierbij belangrijk voor het behalen van de gewenste resultaten. Deze gevarieerde rol biedt kansen voor groei en ontwikkeling binnen het schildersvak, en is ideaal als je van uitdagingen houdt en ambitie hebt.

Salaris Assistent Schilder

Het bruto uurloon voor een Assistent Schilder varieert doorgaans tussen de €16,74 en €20,59. Ervaren Assistent Schilders verdienen meestal aan de bovenkant van dit bereik. Zzp'ers hebben de mogelijkheid om hun eigen tarieven vast te stellen, maar moeten rekening houden met financiële verantwoordelijkheden en onzekerheden.

Zzp of loondienst?

Er zijn Assistent Schilders die werken als zelfstandige. Zij zijn zzp Assistent Schilder en hebben daardoor meer afwisseling in hun baan. Je hebt daarnaast als zzp-er ook belastingvoordelen en je kunt een hogere uurprijs vragen. Je hebt daarentegen ook als zzp-er erg veel administratief werk. Je moet je eigen verzekeringen regelen en ook je eigen pensioen sparen. Zzp-er zijn is niet voor iedereen weggelegd, het is goed daar eerst beter over nadenken voordat je voor jezelf begint.

Je kunt ook in loondienst bij een schilderbedrijf. Zij nemen je in dienst, waardoor je je voornamelijk bezig houdt met het schilderwerk. Het Schilderbedrijf zorgt er ook voor dat je genoeg opdrachten hebt. Bedrijven hebben vaak ook een goede pensioenregeling, waardoor je dat niet zelf hoeft te regelen en je er geen zorgen over hoeft te maken. Daarnaast is het vaak ook mogelijk om via het Schilderbedrijf een opleiding te volgen en je binnen het bedrijf door te ontwikkelen.

Risico's

Schilderwerk als Assistent Schilder kan fysiek veeleisend zijn. Je bent vaak langdurig in dezelfde houding aan het werk, staat lang en moet regelmatig bukken. Bovendien werk je soms in stoffige omgevingen, wat nadelig kan zijn voor je gezondheid. In sommige gevallen moet je op hoogtes werken, waarbij je trappen, ladders of steigers gebruikt, wat valgevaar met zich meebrengt. Gelukkig zijn er maatregelen die je kunt nemen om de risico's te verminderen. Het gebruik van ergonomisch gereedschap, zoals lichte ladders en handgereedschap, kan helpen om fysieke belasting te verminderen en klachten te voorkomen. Het is ook belangrijk om de werkruimte goed schoon te houden om stof te verminderen. Kies altijd voor stabiele ladders met brede sporten en draag goede veiligheidsschoenen bij het werken op hoogte.
Werkgevers zijn verplicht om zich aan veiligheidsvoorschriften te houden, zoals het verstrekken van speciale kleding en maskers, en het bieden van voldoende pauzes voor werknemers. Het behalen van een VCA-certificering wordt aanbevolen, omdat het je kennis vergroot en de naleving van veiligheidsnormen bevordert. Door deze voorschriften en veiligheidsmaatregelen te volgen, kun je de risico's in je rol als Assistent Schilder aanzienlijk verminderen.

VCA Certificaat

Een VCA certificaat maakt je bewust van de risico's en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Je behaalt een VCA certificering door het volgen van een CVA cursus. Bij deze cursus worden de belangrijkste veiligheidsvoorschriften aangeleerd en medegedeeld. En VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) incidenten blijven hierdoor beperkt. Wij raden het daarom aan om voordat je als Assistent Schilder aan de slag gaat, altijd een VCA certificaat te behalen.

Vacatures

Ben jij enthousiast geraakt? Dan hebben wij op SchilderVacature.nl veel actuele vacatures in de schilderbranche door heel Nederland staan. Ben jij specifiek op zoek naar een baan als Assistent Schilder en zie jij jezelf al werken bij een gerenommeerd schilderbedrijf in jouw regio? Bekijk dan eens ons aanbod aan Assistent Schilder vacatures.

Staat hier geen passende Assistent Schilder vacature tussen of niet de juiste vacature in de buurt van jouw woonplaats, dan kan je alsnog contact opnemen met ons. Een van onze consultants zal je dan verder helpen. Wij hebben namelijk een enorm uitgebreid netwerk aan schildersbedrijven die altijd op zoek zijn naar gemotiveerd personeel (van verschillende niveaus). Samen gaan we dan op zoek naar de best bij jou passende vacature bij een van deze schildersbedrijven.

Contact

Interesse? Laat ons je verder helpen.
Laat je gegevens hieronder achter of neem contact met ons op!