Schilder vacatures

Gebruik je een verfroller of de kwast?

Publicatiedatum 11 september 2023
Wijzigingsdatum 29 november 2023

Tijdens het werken als schilder heb je goed gereedschap nodig, of je een kwast of verfroller gebruikt is hierbij een belangrijke keus. Maar uit welke van de twee moet je nou kiezen? Dit is van meerdere dingen afhankelijk. Hieronder beschrijven wij wat de voordelen zijn van beide gereedschappen.

Kies het juiste apparatuur voor jou klus

De voordelen van een roller zijn dat je er sneller mee werkt en een groter oppervlak mee bestrijkt. Een kwast daarentegen is weer geschikter om lastige en ongelijke oppervlakken te schilderen. Dus wanneer je een groot maar glad oppervalk moet schilderen is een verfroller beter maar als je een smal of lastig bereikbaar stuk moet schilderen kan je beter een kwast gebruiken. Nadat je hebt gekozen voor een verfroller of een kwast moet je ook kiezen wat voor soort verfroller of kwast je gebruikt. Hieronder staan verschillende modellen:

Verfrollers

Schuimroller
Een schuimroller is het meest geschikt voor het werken met lakverven, dit gebruik je dus vaak wanneer je een oppervlak buiten moet schilderen.

Structuurroller
Met een structuurroller is het makkelijk om structuur aan te brengen op het oppervlak dat je schildert. Bij een structuurroller gebruik je ook structuurverf.

Vachtroller
Een vachtroller is geschikt om grote oppervlakken te schilderen zoals muren en plafonds. Hoe korter de poolhoogte hoe strakker en gladder het eindresultaat is. Een vachtroller met hogere pool is beter geschikt voor ruwe oppervlakken omdat deze makkelijker bij diepere stukken komt.

Viltroller
Een viltroller is het meest geschikt om met verf op waterbasis te werken. Omdat de zachte vacht veel verf op kan nemen is het ideaal voor deze verfsoort.

Kwasten

Blokkwast
Dit is een kwast met veel oppervlak, daardoor is deze kwast geschikt voor het schilderen van grote oppervlakken zoals hele muren of plafonds.

Bokkenpoot
In deze kwast zit een knik, dit maakt een bokkenpoot ideaal voor het schilderen van lastig bereikbare plekken.

Ovale kwast
De ovale kwast kan bijna alles, door het formaat is hij goed bruikbaar voor schilderen van grote oppervlakken en door de ronde vorm kunnen er ook nette en rechte lijnen worden geschilderd.

Lyons penseel
Een lyons penseel is een fijne kwast voor het meer gedetailleerde en preciezere werk.

Radiatorkwast
De naam zegt het eigenlijk al deze kwast gebruik je voor het schilderen van radiatoren.

Ronde kwast
Een ronde kwast is nauwkeuriger dan een blokkwast en is daardoor beter geschikt voor het fijnere werk maar minder bruikbaar voor grote oppervlakken.

Verfsoort

Sommige verfsoorten zijn beter geschikt voor een verfroller dan voor een kwast. Acrylverf is voor een verfroller erg geschikt omdat het snel droogt. Werk je met hoogglans verf of lak, dan is een kwast weer geschikter omdat een verfroller meer stofdeeltjes aantrekt en dit zie je terug in het eindresultaat. Het belangrijkste argument voor het gebruik van een verfroller of kwast is natuurlijk je eigen voorkeur, kies voor het gereedschap waar jij het fijnst mee werkt. Wil je meer weten over verfsoorten of heb je andere vragen gerelateerd aan het werken als schilder? Neem dan een kijkje in onze begrippenlijst.

Contact

Ben je bezig met het zoeken naar een (nieuwe) baan als Schilder en heb je op SchilderVacature.nl één of meerdere vacatures gevonden waar je op wilt solliciteren maar nog vragen over hebt, of heb je na het lezen van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen? Gebruik dan onderstaand contactformulier om je vragen te stellen en wij nemen z.s.m. contact met je op.

Contactformulier