Werken als Restauratieschilder

Op zoek naar vacatures? Bekijk dan onze Schilder vacatures.

Wie kan zich de Amsterdamse grachten, het Maastrichtse Vrijthof of de Grote Markt in Groningen voorstellen zonder de prachtige, eeuwenoude panden en gevels die zo beeldbepalend zijn? Om die geschiedenis te behouden zijn goede restauratieschilders hard nodig. Het vak restauratieschilder is één van de mooiste en leukste vakken binnen de schildersbranche. Het is een heel gespecialiseerde functie die je niet zomaar beheerst. Als restauratieschilder ben je bezig met het herstellen en restaureren van oude gebouwen in hun oorspronkelijke staat. Het is een vak waar je echt trots op mag zijn en waar veel waardering voor is. Als je heel nauwkeurig bent en van historische bouwwerken houdt is het dan ook de perfecte functie. Wil jij weten of Restauratieschilder bij je past en wat de vaardigheden en werkzaamheden zijn? Lees dan verder.
Ben je nou niet op zoek naar antwoorden, maar alleen geïnteresseerd in Restauratieschilder vacatures? Bekijk dan snel al onze vacatures.

Restauratieschilder worden

Als Restauratieschilder werk je vaak met fragiel materiaal en moet je nét wat andere technieken kennen dan als je gewoon Schilder bent. Daarom heb je ook speciaal voor deze specialisatie  opleidingen die wij hieronder uitlichten:

 • Decoratie- en restauratieschilder (niveau 4)
  De opleiding tot Decoratie- en restauratieschilder (niveau 4) kan gevolgd worden wanneer je in bezit bent van een vmbo-diploma. Je leert hier verschillende technieken, zoals hout- en marmerimitatie en werken met bladgoud. Na deze opleiding kun je meteen aan de slag bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in restauratiewerkzaamheden. Of je kunt als ZZP-er aan de slag. 

 • Specialist schilderen (niveau 4)
  De opleiding tot specialist schilderen (niveau 4) kan gevolgd worden wanneer je in bezit bent van een vmbo-diploma. Binnen deze opleiding leer je specifieke technieken die minder vaak voorkomen, zoals o.a. restauratietechnieken, het restaureren van oude wandschilderingen, maar ook glas plaatsen. Ook wordt geleerd hoe je opdrachtgevers kan adviseren.

Vaardigheden

Als restauratieschilder moet je heel precies kunnen werken. Het werk varieert veel omdat je steeds met andere objecten en technieken moet werken. Dit kan variëren van een eeuwenoud kozijn opknappen tot het volledig restaureren van een historisch pand of het herstellen van antiek behang. Om al deze werkzaamheden goed uit te kunnen voeren moet je als restauratieschilder veel verschillende vaardigheden beheersen. Een aantal vaardigheden waar je in ieder geval over zou moeten beschikken zijn in onze ogen:

 • Houtimitatie
  Een af en toe gevraagde vaardigheid is houtimitatie. Hier moet je een oppervlak naschilderen om het eruit te laten zien als een luxe houtsoort.

 • Marmerimitatie
  Er wordt ook naar andere vormen van imitatie gevraagd, zoals marmerimitatie. Dit werkt net als houtimitatie alleen maak je dan marmer na in plaats van hout. Restauratieschilders die dit in de vingers hebben, schilderen ware kunstwerken!

 • Glas-in-lood
  Het werken met glas-in-lood is ook een vaardigheid die je als restauratieschilder moet beheersen. Je repareert origineel glas-in-lood of je maakt een oud voorbeeld na door glazen onderdelen van een figuur in loden lijsten te vatten.

Werkzaamheden

Als restauratieschilder zal je meerdere soorten werkzaamheden uit moeten voeren voor o.a. het restaureren en decoreren van verschillende oppervlakten. Hieronder hebben wij een opsomming gemaakt van de meest voorkomende werkzaamheden waar je als Restauratieschilder mee te maken krijgt. Deze werkzaamheden voer je doorgaans uit voor onderhouds-, schilders- en restauratiebedrijven. Vaak werk je met collega’s, maar soms ook zelfstandig. 

 • Kleurhistorisch onderzoek
  Wanneer je een oud pand of object moet restaureren, is het van groot belang dat dit zoveel mogelijk op het origineel lijkt. Daarvoor is vaak kleurhistorisch onderzoek nodig. Welke kleuren zijn oorspronkelijk gebruikt? Als restauratieschilder zal je de resultaten van dit onderzoek delen met de opdrachtgever en jouw advies geven over de te gebruiken kleuren en materialen.

 • Restauratieve en decoratieve werkzaamheden
  Je belangrijkste taken zijn restauratieve en decoratieve werkzaamheden. Het gros van je tijd zal hierin gaan zitten. Je zal bijvoorbeeld veel decoratief schilderwerk doen en daarnaast natuurlijk ook de hierboven genoemde vaardigheden zoals hout- en marmerimitatie of werken met bladgoud.

 • Glas-in-lood
  Nog een belangrijke werkzaamheid die je als Restauratieschilder hebt, is het ontwerpen en bouwen van glas-in-lood of het repareren ervan.

 • Begeleiden en adviseren
  Als je een wat meer ervaren restauratieschilder bent, zul je op den duur ook je collega's gaan begeleiden en adviseren.

Salaris Restauratieschilder

Het salaris voor een Restauratieschilder ligt hoger dan die van een gewoon Schilder. Het gemiddeld salaris voor een Restauratieschilder ligt dit jaar ongeveer tussen €20,44 en €25,53 bruto per uur. Als je zonder ervaring begint, ligt het salaris lager, namelijk tussen €10,15 en €15,51 bruto per uur op basis van je leeftijd. En voor een senior verdien je richting de €25,53 bruto per uur. Het maakt ook een verschil of je als Schilder in loondienst werkt, of dat je een zzp Schilder bent. De laatstgenoemde verdient over het algemeen een stuk meer dan de eerstgenoemde, maar er zitten ook zeker een aantal haken en ogen aan het werken als zzp schilder v.w.b. risico's, verantwoordelijkheden en aantal uren werk. Denk hier goed over na voordat je ervoor kiest om als zzp Schilder aan de slag te gaan (hier moet je wel het type voor zijn).

Zzp of loondienst?

Veel Restauratieschilders werken als zelfstandige. Zij zijn zzp Restauratieschilder en hebben daardoor meer afwisseling in hun baan. Je hebt daarnaast als zzp-er ook belastingvoordelen en je kunt een hogere uurprijs vragen. Je hebt daarentegen ook als zzp-er erg veel administratief werk. Je moet je eigen verzekeringen regelen en ook je eigen pensioen sparen. Zzp-er zijn is niet voor iedereen weggelegd, het is goed daar eerst beter over nadenken voordat je voor jezelf begint.

Je kunt ook in loondienst voor een Restauratiebedrijf. Zij nemen je in dienst, waardoor je je voornamelijk bezig houdt met het Restauratieschilderwerk. Het Restauratiebedrijf zorgt er ook voor dat je genoeg opdrachten hebt. Bedrijven hebben vaak ook een goede pensioenregeling, waardoor je dat niet zelf hoeft te regelen en je er geen zorgen over hoeft te maken.

Risico's

Restauratieschilderwerk is lichamelijk relatief zwaar werk. Je moet vaak lang staan, lang in dezelfde houding werken en regelmatig bukken. Daarnaast werk je vaak in stoffige omgevingen, wat slecht is voor de gezondheid. Restauratiewerkzaamheden komen vaak voor op grotere hoogtes. Doordat je daarvoor op een trap, ladder of steiger moet staan, is er altijd een valgevaar. Hoewel dit geen fijne risico’s van het vak zijn, zijn er ook veel maatregelen die je kunt toepassen om het minder gevaarlijk te maken. Zo kun je gebruikmaken van hulpmiddelen, zoals hoogwerkers, lichte ladders, ergonomisch gevormd handgereedschap en een neksteun om de klachten te beperken. En daarnaast is het belangrijk de ruimte goed te stofzuigen om de hoeveelheid stof te verminderen. En qua ladders, kun je het beste kiezen voor een stabiele ladder met brede sporten. En gebruik ook goede veiligheidsschoenen bij het gebruik van ladders. Werkgevers zijn verplicht om zich aan veel voorschriften te houden om hun werknemers te beschermen door bijvoorbeeld speciale kleding en maskers te dragen en voldoende pauze te houden. Als veiligheidsvoorschriften goed gevolgd worden, dan zijn de risico’s beperkt. Wel is het altijd aan te raden om een VCA certificering te halen als Schilder.

VCA certificaat

Een VCA certificaat maakt je bewust van de risico's en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Je behaalt een VCA certificering door het volgen van een CVA cursus. Bij deze cursus worden de belangrijkste veiligheidsvoorschriften aangeleerd en medegedeeld. En VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) incidenten blijven hierdoor beperkt. Wij raden het daarom aan om voordat je als Restauratieschilder aan de slag gaat, altijd een VGA certificaat te behalen. 

Vacatures

Wil jij graag werken als Restauratieschilder, dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij hebben namelijk genoeg Restauratieschilder vacatures openstaan. Bekijk ze bij al onze vacatures in de schildersbranche. Vind je hier geen passende vacature in de buurt van jouw woonplaats? Dan kun je alsnog contact met ons opnemen. Eén van onze consultants kan je dan verder helpen. Wij hebben namelijk een enorm uitgebreid netwerk aan schildersbedrijven die altijd op zoek zijn naar gemotiveerd personeel (van verschillende niveaus). Samen gaan we dan op zoek naar een passende vacature.

Contact

Interesse? Laat ons je verder helpen.
Laat je gegevens hieronder achter of neem contact met ons op!