Schilder vacatures

Strengere inspectie RI&E

Publicatiedatum 11 september 2023
Wijzigingsdatum 21 november 2023

De inspectie van de Nederlandse Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid controleert vanaf 1 oktober 2021 grondiger bij bedrijven of zij zich aan de verplichte Risico Inventarisatie & Evaluatie houden. (RI&E).

Mogelijke controles

Vanaf 1 oktober 2021 is er een grote kans dat meer schilders- en vastgoedonderhoudsbedrijven een controle kunnen verwachten. Het is daarbij belangrijk dat zijn kunnen aantonen dat ze een RI&E hebben. Het RI&E moet daarbij up-to-date zijn, inclusief het bijbehorende Plan van Aanpak. Dit is wettelijk verplicht voor bedrijven met personeel.

Wat is RI&E?

Maar wat is een RI&E? Een zogeheten Risico-Inventarisatie en -Evaluatie beschrijft de risico’s in het bedrijf op het gebied van gezondheid en veiligheid van de werknemers. Hiermee krijgt een werkgever snel inzicht in de situatie en kan hij zien waar verbeteringen in de onderneming nodig zijn. Bij een RI&E hoort een Plan van Aanpak, dat beschrijft welke maatregelen de werkgever neemt om de geïnventariseerde risico’s aan te pakken.

Consequenties

Wanneer een bedrijf geen RI&E heeft en gecontroleerd en getoetst wordt door de Inspectie SZW, kan dit mogelijkerwijs leiden tot een boete. Sterker nog. Een bedrijf waarvan de werknemer door werk en/of op het werk arbeidsongeschikt raakt, kunnen verzekeraars bepalen om geen uitkering te verstrekken aan het bedrijf met een ontbrekende RI&E. Het is dus van groot belang dat een onderneming een correcte RI&E heeft met een actueel Plan van Aanpak, want anders kan dit onverwachts veel geld kosten. Bedrijven die ondersteuning of advies nodig hebben bij het opstellen van een RI&E, kunnen onder andere terecht bij de Arbodienst, de site van Volandis of op de site van steunpunt RI&E.

Hoe weet ik of mijn bedrijf een RI&E moet uitvoeren?

Elk werkgever is verplicht om een RI&E op te stellen. Er zijn echter een aantal uitzonderingen die verwerkt staan in de stroomscherm onder aan de pagina. De eerst gestelde vraag die je als bedrijf moet stellen: “ Heeft u personeel in dienst? Uitzendkrachten, stagiaires en flexwerkers tellen ook mee.” Wanneer dit het geval is, dan bent u volgens de Arbowet verplicht om een RI&E op te stellen.

RI&E richtlijnen

Contact

Ben je bezig met het zoeken naar een (nieuwe) baan als Schilder en heb je op SchilderVacature.nl één of meerdere vacatures gevonden waar je op wilt solliciteren maar nog vragen over hebt, of heb je na het lezen van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen? Gebruik dan onderstaand contactformulier om je vragen te stellen en wij nemen z.s.m. contact met je op.

Contactformulier