Schilder vacatures

Gaat de schilder cao weer veranderen?

Publicatiedatum 5 september 2023
Wijzigingsdatum 21 november 2023

Begin 2022 zijn er nieuwe afspraken gemaakt over de inhoud van de cao voor schilders. Een van de nieuwe afspraken was dat de lonen automatisch meestijgen met de prijzen. Nu willen de werkgevers die afspraak alweer aanpassen. Vakbond FNV heeft met het merendeel van de sectoren afgesproken dat de inflatie volledig wordt gecompenseerd in de lonen. Echter is dit maar gelukt bij een paar sectoren, waarvan de schildersbranche er één van is. Henk den Boer, bestuursvoorzitter van OnderhoudNL vertelt namens de schildersbedrijven dat er niet verwacht werd dat de inflatie 10 procent zou zijn. Als deze 10 procent daadwerkelijk aangevuld moet worden bij de lonen, betekent dit geheid een faillissement voor de hele sector. Geen optie dus.

Overleg vakbonden

De vakbonden praten samen met de schildersbedrijven over de gemaakte afspraken. Henk den Boer geeft aan dat de afspraken niet worden nagekomen. Zelf geeft hij nog een suggestie, namelijk dat er gekeken wordt naar het compenseren van kerninflatie. Dit betekent dat de stijgende energiekosten niet meegenomen worden in de compensatie, waardoor er een lagere loonstijging plaatsvindt die wel haalbaar is voor de schildersbedrijven.

Nieuwe regeling

De FNV wilt ervoor zorgen dat ondanks de hoge inflatie de schilders evenveel of zelfs meer blijven kopen dan eerst. Door het akkoord van Wassenaar in 1982 verdween de “automatische prijscompensatie” cao regeling in de meeste bedrijven. Bij een aantal bedrijven bestaat deze afspraak nog steeds (havenbedrijven en de Gasunie). Men vreest voor een loon-prijsspiraal als de afspraken rondom prijscompensatie doorgaan. Het komt voor dat er in sommige cao’s afspraken over de inflatie worden opgenomen. Hier word dan afgesproken om de lonen te laten stijgen met hetzelfde percentage als de cao-loonstijgingen. Deze loonstijgingen zijn de afgelopen maanden op 4% uitgekomen. Dit is voor het eerst in jaren dat er zo’n hoge stijging is voorgekomen.

Hoge inflatie

Afgelopen maand heeft de inflatie een nieuw record bereikt. Dit jaar wordt een inflatie van 10% verwacht. In vergelijking met de voorspelling voor volgend jaar is dat ontzettend hoog. Volgend jaar wordt er een inflatie verwacht van 4.3%. De economen van het Centraal Planbureau verwachten hierdoor dat de armoede zal toenemen.

Contact

Ben je bezig met het zoeken naar een (nieuwe) baan als Schilder en heb je op SchilderVacature.nl één of meerdere vacatures gevonden waar je op wilt solliciteren maar nog vragen over hebt, of heb je na het lezen van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen? Gebruik dan onderstaand contactformulier om je vragen te stellen en wij nemen z.s.m. contact met je op.

Contactformulier