Schilder vacatures

Zelf schilderen of toch laten doen?

Publicatiedatum 12 september 2023
Wijzigingsdatum 18 april 2024

Ga ik een schilder inhuren om te schilderen of doe ik het toch liever zelf? Wat zijn de voor- en nadelen van zelf schilderen? In dit artikel lees je alles over deze lastige beslissing.

Voordelen zelf schilderen

Wanneer je zelf met de kwast en de roller aan de slag gaat en alles zelf schildert kan dit een goede keus zijn. Zie de voordelen hieronder:

 • Door zelf te schilderen bespaar je een hoop geld. Je hoeft geen personeels- of bedrijfskosten te betalen.
 • Je creativiteit kun je goed kwijt als je zelf schildert, lekker alles zelf bepalen en bedenken.
 • Je bent sneller tevreden met het eindresultaat, omdat je dit zelf hebt gedaan. Naar een ander ben je snel een stuk kritischer, zeker als je er voor betaald.
 • Schilderen brengt altijd rommel met zich mee. Als je zelf gaat schilderen bepaal je zelf wanneer je dat gaat doen en wanneer het een rommeltje in huis is. Je hoeft geen rekening te houden met de agenda van de schilder.
 • Je krijgt geen onbekende mensen over de vloer als je er voor kiest om zelf te schilderen.

Nadelen zelf schilderen

Aan veel voordelen zitten helaas ook nadelen. Hieronder de nadelen wanneer je ervoor kiest om zelf te gaan schilderen:

 • Je hebt geen garantie op het werk dat wordt verricht. Dit komt doordat je het allemaal zelf uitvoert en niet kan aankloppen bij een schilder die je hebt betaald om de klus te klaren.
 • Zelf schilderen is erg tijdrovend. Een schilder werkt een stuk sneller en efficiënter.
 • Je krijgt geen professioneel advies als je ervoor kiest om zelf te schilderen. Een schilder voorziet je vaak van adviezen over kleuren, technieken en andere adviezen en tips om tot het mooiste resultaat te komen.
 • Doordat je ervoor kiest om zelf te schilderen, moet je alle benodigdheden zoals verf, kwasten, rollers, afplaktap, etc zelf kopen. De kosten voor deze materialen kunnen al snel hoog oplopen.
 • Weet jij precies wat je nodig hebt voor verf (daar zijn heel veel soorten van) en qua materialen (ook daar is veel keus in). Je zult zelf uit moeten zoeken wat je precies nodig hebt. Een schilder regelt dat allemaal voor je.
 • Het schilderen op hoogte is geen ongevaarlijke klus. Het staan op een smalle dunne ladder is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Als je een binnen een hoog trappengat gaat schilderen of kozijnen van je ramen aan de buitenkant van je huis op enkele meters hoogte, dan kan je dat misschien beter overlaten aan een professional, een ongeluk zit in een klein hoekje.

Voordelen laten schilderen

Voor het inhuren van een schilder valt zeker ook iets te zeggen. Dit zijn een aantal voordelen van het laten uitvoeren van je schilderwerk door een schilder:

 • Het is makkelijk om het schilderwerk door een schilder op te laten pakken. Je hoeft dan niet zelf aan de bak.
 • Het gaat een stuk sneller en efficiënter dan wanneer je het zelf doet. Waar jij elke dag moet werken en in de avonduren of in de weekenden moet gaan schilderen, doet een schilder dit doorgaans doordeweeks tijdens werktijd.
 • Doordat een schilder vaak erg veel ervaring heeft in het schilderen en de voorbereidingen hiervan kan hij dit erg precies en netjes. Een schilder let ook veel meer op details en kent de fijne kneepjes van het vak.
 • Schilders werken met goede producten, hierdoor is de kwaliteit hoger en zal het minder vaak over gedaan hoeven worden.
 • Goede verf, materialen en producten kunnen door een schilder bij een groothandel een stuk goedkoper ingekocht worden dan door een particulier.
 • De adviezen die schilders geven kunnen erg leerzaam en handig zijn en je net even een andere kijk geven op situaties voor het schilderwerk wat gedaan moet worden.

Nadelen laten schilderen

Ook aan het inhuren van een schilder zitten nadelen. Hieronder sommen we er een aantal op:

 • Het laten schilderen door een schilder kan erg duur zijn. Goedkoop is vaak duurkoop, dus voor kwaliteit betaal je. Neem dit ook mee in de overweging voor welke schilder je kiest. Tussen schilders zit vaak een groot verschil in prijs, maar daardoor ook vaak in kwaliteit. Doe hier dus goed onderzoek naar en probeer ook referenties in te winnen van klanten waar een schilder eerder heeft geschilderd. dit zegt vak meer dan een offerte met wat tekst en getallen.
  Wanneer er een schilder of meerdere schilders in jouw huis rondlopen kan dit voor overlast zorgen.
 • Wanneer jij dat niet fijn vindt kan dit een reden zijn waarom je er niet voor kiest om een schildersbedrijf in te huren.
 • Doordat je schilders van een schildersbedrijf inhuurt, kan het zijn dat je minder snel tevreden bent met het resultaat. Ook omdat je er vaak veel geld voor betaald, ben je vaak een stuk kritischer over het opgeleverde werk. Dit kan achteraf voor vervelende situaties zorgen. Probeer dus hele goede afspraken te maken over de kwaliteit van het opgeleverde werk en wat het gevolg is als het voor de korte of lange termijn niet voldoet aan je verwachtingen. Laat deze afspraken ook altijd op papier zetten door het schildersbedrijf.

Na het geven van een aantal voor- en nadelen van zowel het laten schilderen als het zelf schilderen blijft het nog altijd je eigen keus. Het kan zijn dat de prijs voor de een heel erg meespeelt in de keuzen en dat een ander het niet fijn vindt als er schilders in huis rondlopen. Dat is heel erg persoonlijk. Wij hopen je middels dit artikel op weg te helpen om de juiste keus te maken om zelf aan de slag te gaan, of dat je het schilderwerk toch door een schilder laat uitvoeren. Succes bij het maken van je keus.

Contact

Ben je bezig met het zoeken naar een (nieuwe) baan als Schilder en heb je op SchilderVacature.nl één of meerdere vacatures gevonden waar je op wilt solliciteren maar nog vragen over hebt, of heb je na het lezen van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen? Gebruik dan onderstaand contactformulier om je vragen te stellen en wij nemen z.s.m. contact met je op.

Contactformulier