Schilder vacatures

Inzicht in gebruik gevaarlijke stoffen

Publicatiedatum 5 september 2023
Wijzigingsdatum 21 november 2023

Verschillende schildersbedrijven hebben een oproep gekregen van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) om een overzicht te maken van alle gevaarlijke stoffen waarmee zij werken.

Gevaarsymbolen

De reactie van brancheorganisatie OnderhoudNL hierop is dat het ‘veel te ver gaat’ en ‘een enorme administratieve opgave is’. Deze gevaarlijke stoffen kunnen in producten zitten waar schilders mee werken als dit verkeerd wordt afgehandeld kan de werkgever zelfs een boete krijgen. De schilders kunnen de gevaarlijke stoffen herkennen aan een gevaarsymbool dat op de verpakking staat van het product. Via het veiligheidsinformatieblad (VIB) kan heel precies achterhaald worden welke en hoeveel gevaarlijke stoffen ergens in zitten aan de hand van het CAS-nummer (een uniek nummer voor chemische stoffen).

Extra administratie

Het ministerie heeft dit verzoek verstuurd voor een nieuw onderzoek dat zij willen starten. OnderhoudNL werkt samen met andere sectoren en werkgeversbonden om deze extra administratie voor mensen die werken als schilder te voorkomen. Hiernaast is ook aan het SZW gevraagd samen om het probleem te bespreken.

De regel geldt dat wie met gevaarlijke producten werkt weet welke risico’s hierbij komen kijken en zijn werknemers hier informatie en instructies over geeft. Dit geldt voor stoffen zoals asbest, hout en chroom-6 waar gevaarlijke stoffen inzitten die vrij kunnen komen tijdens het werken hiermee. Deze regel heet de inventarisatieplicht en geldt voor alle stoffen met een gevarensymbool waar mee gewerkt wordt.

Contact

Ben je bezig met het zoeken naar een (nieuwe) baan als Schilder en heb je op SchilderVacature.nl één of meerdere vacatures gevonden waar je op wilt solliciteren maar nog vragen over hebt, of heb je na het lezen van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen? Gebruik dan onderstaand contactformulier om je vragen te stellen en wij nemen z.s.m. contact met je op.

Contactformulier