Schilder vacatures

De lonen onder de schilders gaan omhoog

Publicatiedatum 5 september 2023
Wijzigingsdatum 1 februari 2024

Per 1 januari zijn de lonen van schilders met 10,3% gestegen. Dit staat gelijk aan het gemiddelde inflatiecijfer tussen juli 2021 en juli 2022. Ben jij een onderhoudsschilder of restauratieschilder? Dan is jouw loonstrook er anders uit gaan zien.

Stijging

De stijging van de lonen is tot stand gekomen doordat verschillende werknemersbonden in de schilderbranche zoals LBV, FNV en CNV het samen eens zijn geworden. De verschillende partijen moesten vóór 1 oktober tot een akkoord komen. Deze loonstijging kan als historisch worden beschouwd, maar ook als een automatische prijscompensatie in de cao.

Uitdagingen

De 16.000 leden van de verschillende vakbonden in vastgoedonderhoud, renovatie, restauratie, isolatie, schilderen, beglazing en industriële metaalconservering gaan over het principeakkoord. De partijen geven aan dat de onderhoudsbranche in Nederland voor grote uitdagingen staat. Deze uitdagingen zijn onder andere de energiecrisis, verduurzamingsopgave, tekorten op de arbeidsmarkt en geopolitieke onzekerheid. De partijen geven aan zij het bijna ondenkbaar vinden dat er een loonstijging plaatsvindt na kostenstijging voor werkgevers. Aan de andere kant geven ze aan dat het van belang is om zo de koopkracht te stimuleren.

Besluit van de partijen

De partijen hebben eerder al afgesproken om de premiepauze voor vorig jaar ingevoerde zwaarwerkregeling te verlengen (dit is een soort AOW premie waar mensen in een bepaalde branche een uitkering krijgen). Dit hebben ze gedaan om de loonkosten enigszins te verminderen. De partijen hadden ook al een overeenstemming over harder aanpakken van oneerlijke concurrentie. Dit deden de partijen omdat de verhoging woeshoem van de lonen vanwege de algemeen verbindende verklaring gaat gelden voor alle werkgevers in de bedrijfstak.

Contact

Ben je bezig met het zoeken naar een (nieuwe) baan als Schilder en heb je op SchilderVacature.nl één of meerdere vacatures gevonden waar je op wilt solliciteren maar nog vragen over hebt, of heb je na het lezen van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen? Gebruik dan onderstaand contactformulier om je vragen te stellen en wij nemen z.s.m. contact met je op.

Contactformulier