Straler

Op zoek naar vacatures? Bekijk dan onze Schilder vacatures.

Wil jij weten wat het beroep Straler inhoudt? Op deze pagina leggen we je alles uit over dit beroep. Bij No Brothers hebben we veel vacatures voor Stralers. Deze vacatures zijn vaak voor lange termijn en bij leuke opdrachtgevers bij jou in de buurt. Wil jij meer weten over dit beroep? Lees dan gauw verder.

Betekenis

Als straler werk je meestal bij industriële bedrijven. Je werkt aan het onderhoud van bijvoorbeeld schepen, het schoonstralen van industriële pompen of het afwerken of schoonstralen van allerlei metalen of betonnen oppervlakken in bijvoorbeeld havens of fabrieken. Deze objecten moeten ruige omstandigheden weerstaan, daarom hebben zij een sterke beschermlaag nodig die door stralers worden aangebracht. Voor een straler is het belangrijk om veilig te kunnen werken, omdat er met krachtige machines gewerkt wordt. Wanneer je als straler aan de veiligheidsvoorschriften van het bedrijf en de apparatuur waarmee gewerkt wordt houdt, is het risico minimaal. Het werk is lichamelijk zwaar, dus als straler moet je fysiek fit en sterk zijn.

Werkzaamheden

De werkzaamheden van een straler zijn voornamelijk het reinigen en afwerken van betonnen en metalen oppervlakten door het weghalen van roest en andere ongewenste zaken op het werkoppervlak. Dit is fysiek werk dat binnen maar ook buiten gedaan wordt. Veiligheid is van groot belang in deze functie, het is daarom ook verplicht om beschermende kleding te dragen. De oppervlakten waaraan je werkt zijn meestal van grote machines of de onderdelen ervan. Deze machines zijn vaak complex en erg duur, daarom moet een straler ook voorzichtig en nauwkeurig te werk gaan en zijn werkopdracht goed begrijpen. Om zeker te zijn dat er geen schade wordt aangebracht aan de machines of werkoppervlakken moet je ook regelmatig kwaliteitscontroles houden. Als straler moet je de technieken daarom beheersen en veel vakkennis hebben om je vak goed uit te oefenen. Een paar voorbeelden van technieken die je als straler moet beheersen:

 • Gritstralen
  Hier wordt het oppervlak glad en schoon geschuurd door middel van gritkorrels die door een compressor over een oppervlak geblazen worden.

 • Natstralen
  Dit werkt hetzelfde als gritstralen, alleen wordt er water gebruikt.

 • Hogedruk waterstralen
  Hier wordt gebruikgemaakt van een hogedrukreiniger om het oppervlak schoon te spuiten.

 • Werpstralen
  Er wordt vooral gebruikgemaakt van deze techniek bij klussen waar veel voorwerpen of grote onderdelen in één keer schoon gestraald moeten worden.

Salaris Straler

Het salaris van een Straler kan best wel wat verschillen. Als je start als Straler is je salaris logischerwijs lager, dan wanneer je al meer ervaring hebt. Stralers verdienen ongeveer tussen €17,37 en €21,74 bruto per uur, afhankelijk van leeftijd, functie en ervaring. Als starter zonder ervaring verdien je op basis van leeftijd en ervaring tussen 10,15 en €15,51 bruto per uur. Als ervaring Schilder zit je salaris richting de €21,74 bruto per uur.

Opleiding

De eerder genoemde werkzaamheden en technieken kun je leren door middel van speciale cursussen of trainingen. Deze cursussen zijn niet verplicht, maar zonder deze kennis wordt het erg lastig om als straler al je taken goed uit te voeren. In principe is er geen basisopleiding nodig om straler te worden. Maar als je straler wilt worden op Mbo-niveau 2 of hoger moet je wel een vmbo-diploma hebben gehaald of je moet op niveau 1 beginnen met een BBL- of BOL-opleiding. Als straler doe je er goed aan om in het bezit te zijn van een VCA-certificaat. Dit laat zien dat je in staat bent om veilig te werken. Als je deze niet bezit, is het verstandig om er een te halen. Veel werkgevers vragen hier namelijk om.

Vacatures

Ben jij op zoek naar een functie als Straler en zie jij het al voor je om voor een leuke opdrachtgever verschillende opdrachten te verrichten? Wij hebben namelijk genoeg Straler vacatures openstaan. Bekijk ze bij al onze vacatures in deze branche. Vind je hier geen passende vacature in de buurt van jouw woonplaats? Dan kun je alsnog contact met ons opnemen. Eén van onze consultants kan je dan verder helpen. Wij hebben namelijk een enorm uitgebreid netwerk aan bedrijven die altijd op zoek zijn naar gemotiveerd personeel (van verschillende niveaus). Samen gaan we dan op zoek naar een passende vacature.