BBL opleiding

BBL opleiding tot schilder


Schilder ben je niet zomaar. Het is een vak waarvoor je speciale kennis en vaardigheden moet hebben. Een BBL-opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg) is de beste manier om alles te leren over het schildersvak en meteen ervaring op te doen. De opleiding combineert praktijk met theorie. Dit betekent ongeveer één dag per week naar school en de overige vier dagen (begeleid) werken bij een schildersbedrijf. Dat wat je op school leert, kun je dus meteen in de praktijk brengen!

De schildersbranche vergrijst en schreeuwt om nieuwe instroom. Schildersbedrijven zijn dus vaak op zoek naar gemotiveerde BBL-leerlingen. Ze willen leerlingen opleiden tot echte vakmensen. Na het behalen van een schildersdiploma diploma kunnen leerlingen zich nog verder specialiseren tot bijvoorbeeld onderhoudsschilder, restauratieschilder of spuiter.

BBL Leerling


Soorten BBL opleidingen

Een BBL schildersopleiding kun je op verschillende niveaus en in verschillende richtingen volgen. Er zijn vier niveaus:

•    Niveau 1
Je wordt opgeleid tot assistent schilder. Bij het leerbedrijf werk je altijd samen met een ervaren schilder. Na deze opleiding kun je doorstromen naar niveau 2.

•    Niveau 2
Om met deze opleiding te starten moet je een LBO, VBO of VMBO diploma hebben. Je werkt nu meer zelfstandig en je krijgt meer verantwoordelijkheid.

•    Niveau 3
Hier gelden dezelfde toelatingseisen als voor niveau 2. Tijdens deze opleiding leer je complexere schildertechnieken en wordt er meer zelfstandigheid van je verwacht. Voor een niveau 3 BBL-opleiding kan er gekozen worden gekozen uit drie stromingen: aankomend voorman, afwerking van interieurs en totaalonderhoud. Na het afronden van deze opleiding mag de leerling zichzelf gezel schilder noemen

•    Niveau 4
Voor deze opleiding heb je een VMBO diploma of overgangsbewijs naar HAVO/VWO 4 nodig. Je richt je op specifieke vaardigheden zoals decoratie en restauratie. Ook leer je veel over het adviseren van klanten en medeschilders. Na niveau 4 is het ook nog mogelijk je opleiding voort te zetten op HBO niveau.

    

Stromingen binnen schildersvak

Er zijn verschillende stromingen binnen het schildersvak waarin je je kunt specialiseren. We hebben er een aantal op een rij gezet:

    Opleiding schilder
Hier leer je voor verschillende onderdelen van het schildersvak inzetbaar te zijn. Denk aan bijvoorbeeld nieuwbouw- maar ook onderhoudswerk.

•    Allround schilder
De naam zegt het eigenlijk al. Een allround schilder kan zich op veel verschillende gebieden inzetten en draagt hierbij veel verantwoordelijkheid. Daarnaast begeleid je ook minder ervaren collega’s. Naar deze functie is heel veel vraag op de arbeidsmarkt.

    Glaszetter
Als glaszetter plaats je vooral ramen en ruiten in kozijnen. Glaszetters werken voornamelijk in de nieuwbouw en onderhoud.

•    Voorman / teamleider
Ben je iemand die graag het voortouw neemt en lijkt het je een uitdaging om naast je schilderwerk  een groep collega’s aan te sturen? Dan past de rol van voorman misschien wel goed bij je! 

BBL schilder


Voordelen BBL opleiding schilder

Een BBL-traject heeft veel voordelen voor leerlingen én bedrijven:

•    Direct praktijk ervaring
De theorie die in de lessen wordt geleerd kan meteen in de praktijk worden gebracht.

•    Werkervaring
Als BBL’er ben je vier van de vijf werkdagen werkzaam bij het leerbedrijf, je doet veel waardevolle werkervaring op en krijgt meteen binding met het bedrijf. 

•    Salaris
Als BBL’er verdien je direct een salaris, géén stage vergoeding dus maar meteen een net inkomen.

•    Doorgroeimogelijkheden
Je kunt als (leerling)schilder altijd groeien en jezelf uitdagen, er zijn genoeg doorstudeermogelijkheden op MBO- en HBO-niveau. 

•    Baanzekerheid
Misschien wel het grootste voordeel van een BBL-opleiding tot schilder is baanzekerheid voor de toekomst 

•    Een BBL opleiding op elke leeftijd mogelijk  
Je kunt op elke leeftijd een BBL-traject volgen, dus niet alleen direct na je middelbare school. Ook als zij-instromer kun je het schildersvak leren, het helpt wel als je in het verleden al iets in de bouw of techniek hebt gedaan.

    

Voorwaarden BBL opleiding

Er zijn een aantal voorwaarden waar je rekening mee moet houden als je een BBL opleiding wilt gaan volgen. Lees hieronder waar je rekening mee dient te houden.

•    Opleiding 
Om een BBL-opleiding niveau 2 t/m 4 te kunnen volgen moet je eerst een vmbo basisberoepsgerichte leerweg of een vergelijkbare opleiding hebben afgerond.

•    Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waarbij de BBL-opleiding gevolgd wordt moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat het bedrijf aan alle voorwaarden voldoet om leerlingen goed te kunnen opleiden en begeleiden. Het aanvragen van een erkenning doe je als bedrijf bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

 

BBL salaris

Alle werknemers hebben recht op salaris. Salarissen hangen af van leeftijd en ervaring. Wij begrijpen dat je als werknemer nieuwsgierig bent naar het minimumloon. Daarom is er in de onderstaande tabel het salaris van een BBL leerling per maand, week en dag weergeven.

Onze socials
Vacatures, carrièreadvies & meer
SchilderVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.