Schilder vacatures

Woningcorporaties gebruiken de verhuurdersheffing

Publicatiedatum 11 september 2023
Wijzigingsdatum 21 november 2023

Koepelorganisatie Aedes en de Vereniging Nederlandse Gemeenten geven samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken aan dat er sneller dan verwacht 80.000 sociale huurwoningen worden gebouwd. Dit gaan woningcorporaties doen. Deze huurwoningen worden gebouwd met een speciale korting op de verhuurdersheffing.

Belastingkorting

Om eerder meer betaalbare huurwoningen klaar te hebben is deze korting aan het begin van 2020 ingezet. Woningbouwers betalen normaal gesproken over de WOZ-waarde van huurwoningen een heffing van een half procent. Door deze nieuwe regeling krijgen bouwcorporaties een belastingkorting van maximaal 25.000 euro voor de bouw van sociale huurwoningen. Hier maken de woningcorporaties graag gebruik van, de regeling was bedoeld voor een periode van tien jaar maar in de eerste vijf maanden is het hele budget al gebruikt. Het budget was in totaal 1 miljard euro.

1,7 miljard euro aan aanvragen

De minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren heeft in een Kamerbrief aangegeven dat op 4 mei al voor een totaalwaarde van 1,7 miljard euro aan aanvragen is ingediend, dit zou goed zijn voor ongeveer 75.000 nieuwe sociale huurwoningen. Mevrouw Ollongren zei het volgende hierover. “Ik heb altijd gezegd dat de 1 miljard euro die voor de aankomende tien jaar beschikbaar is ook in één jaar mag worden uitgegeven. Dat dit nu ook werkelijkheid wordt is goed nieuws. Nu kunnen er snel veel nieuwe huizen met een lage huur worden bijgebouwd.”

Kortingsregeling

Woningcorporaties kunnen nog aanvragen doen voor de korting tot 1 juli, daarna sluit het ministerie de kortingsregeling. De minister verwacht in die periode nog voor ongeveer 5.000 woningen aanvragen, daarmee zou het totaal op 80.000 nieuwe huurwoningen komen. Nog een partij die blij is met de korting is de Woonbond, zij vertegenwoordigen huurders. Wel vindt de Woonbond dat de korting laat zien dat de heffing verder bijdraagt aan het tekort aan betaalbare woningen. Zeno Winkels, directeur van de Woonbond zegt "Er is veel meer nodig om het tekort aan betaalbare huurwoningen op te lossen. Door de heffing te schrappen of de kortingsmaatregel uit te breiden komt er geld vrij om de wooncrisis aan te pakken en houden we de bouwers aan het werk in een moeilijke economische periode."

Contact

Ben je bezig met het zoeken naar een (nieuwe) baan als Schilder en heb je op SchilderVacature.nl één of meerdere vacatures gevonden waar je op wilt solliciteren maar nog vragen over hebt, of heb je na het lezen van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen? Gebruik dan onderstaand contactformulier om je vragen te stellen en wij nemen z.s.m. contact met je op.

Contactformulier