Schilder vacatures

Witste verf reflecteert 98,1 procent zonlicht

Publicatiedatum 11 september 2023
Wijzigingsdatum 21 november 2023

Wetenschappers van de Amerikaanse Purdue University hebben de witste verf ooit uitgevonden. Deze verf zal 98,1 procent van het zonlicht reflecteren. Omdat deze verf zoveel zonlicht reflecteert zal het gebruik van een airco overbodig kunnen zijn. Ook zal deze verf helpen tegen de klimaatveranderingen, het zal de aarde doen afkoelen.

Reaffectatie van de verf

Uit dit onderzoek is gebleken dat deze verf 98,1 procent reflecteert. Wanneer jij deze verf bijvoorbeeld op jouw dak laat schilderen, kan dit ervoor zorgen dat je maandelijkse kosten voor een airconditioning lager worden. Deze verf kan er namelijk voor zorgen dat gedurende de dag de temperaturen in jouw huis dalen met 4,5 graden, tegen 10 graden in de nacht.

Bariumsulfaat

Ze krijgen de verf zo wit door onder andere bariumsulfaat te verwerken in de verf. Dit wordt ook gebruikt om bijvoorbeeld fotopapier wit te krijgen. De wetenschappers hebben gekeken naar producten die enorm wit zijn en daardoor heel erg reflecteren. Bariumsulfaat is witte poeder dat bijna niet oplosbaar is.

Kan de verf nog witter?

Een jaar geleden hebben de wetenschappers ook al een witte verf ontwikkeld, deze verf reflecteerde 95,5 procent van het zonlicht. Nu hebben ze weer een nieuwe soort uitgebracht die 98,1 procent van het zonlicht reflecteert. De wetenschappers denken dat er nog wittere verf uitgevonden kan worden, dit zal de kwaliteit alleen niet beter maken.

Voordelen van de verf

Doordat deze verf enorm wit is zal dit ook voordelen hebben voor de klimaatveranderingen. Deze verf zorgt ervoor dat er minder airconditioning nodig is. Er moet nog altijd energie worden opgewekt voor een airco, deze kan grotendeels vervangen worden door de verf. De verf helpt ook tegen de opwarming van de aarde. Doordat deze verf zo wit is reflecteert het zonlicht weer terug, waar de warmte oneindig hoog kan zijn. Hierdoor blijft het op aarde koeler. Naast duurzame verf is het dus ook mogelijk om door gebruik van de juiste verf te werken aan de klimaatveranderingen. 

Nadelen van de verf

Er zitten ook nadelen aan de productie van deze nieuwe verf. Er zit o.a. erg kostbaar pigment in verwerkt. Ook wordt er bariumsulfaat gebruikt voor de productie. Wanneer ze het bariumsulfaat gaan mijnen, wordt er ook koolstofdioxide uitgestoten, dit helpt niet tegen de klimaatveranderingen en zal daarom het concept rondom de verf negatief kunnen beïnvloeden.

Kan je deze verf kopen?

Er bestaat al een verfsoort die 80 tot 90 procent van het zonlicht kan reflecteren. Er is een reële kans dat de witte verf die de wetenschappers hebben ontwikkeld (die 98,1 procent kan reflecteren) over 2 jaar op de markt komt.

Contact

Ben je bezig met het zoeken naar een (nieuwe) baan als Schilder en heb je op SchilderVacature.nl één of meerdere vacatures gevonden waar je op wilt solliciteren maar nog vragen over hebt, of heb je na het lezen van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen? Gebruik dan onderstaand contactformulier om je vragen te stellen en wij nemen z.s.m. contact met je op.

Contactformulier