Schilder vacatures

Onveilige rolsteigers op de werkplaats

Publicatiedatum 6 september 2023
Wijzigingsdatum 21 november 2023

De inspectie SZW controleert de veiligheid van werkplaatsen door het hele land. Uit deze inspecties is gebleken dat het gebruik van rolsteigers vaak onveilig gebeurt en niet staan volgends de norm die hiervoor is vastgesteld. Op 251 van de 270 gecontroleerde werkplaatsen was hier sprake van. Ongeveer 42% van de werkplaatsen (dat zijn 107 werkplaatsen) werden gebruikt door schilders.

Gevaar instabiele steiger

In totaal werden er 2.870 steigers gecontroleerd. De problemen met de steigers verschilde van verkeerd opgebouwde en instabiele steigers tot steigers waar de rem niet van vast stond. Hierdoor was er een grotere kans dat schilders of ander personeel konden vallen tijdens hun werkzaamheden.

In sommige gevallen moest het werk worden stilgelegd totdat de onveilige situatie verholpen was. Af en toe was het zelfs zo onveilig dat de inspecteurs ook een boete moesten uitdelen. dit gebeurde bij 40 onveilig opgebouwde steigers.

Vooral bij schilders was de situatie erg kwalijk. Van de 107 gecontroleerde bedrijven was er bij alle 107 bedrijven ook sprake van een onveilige situatie. De voorkomende situaties waren:

• 77 keer valgevaar.
• 40 keer stond de steiger niet stabiel.
• 27 keer was er geen risico-inventarisatie en evaluatie gedaan, hierop volgde een boete.

De Inspectie SZW heeft deze controles uitgevoerd omdat het vallen van een rolsteiger vaak voorkomt bij bouwplaats ongevallen.

Wettelijke eisen rolsteigers

Om ongevallen en boetes te voorkomen adviseert de Inspectie SZW de eisen van het A-blad rolsteigers van Volandis te volgen. Wanneer dit gebeurt wordt voldaan aan alle eisen van de wet om met een rolsteiger te werken.

Contact

Ben je bezig met het zoeken naar een (nieuwe) baan als Schilder en heb je op SchilderVacature.nl één of meerdere vacatures gevonden waar je op wilt solliciteren maar nog vragen over hebt, of heb je na het lezen van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen? Gebruik dan onderstaand contactformulier om je vragen te stellen en wij nemen z.s.m. contact met je op.

Contactformulier