Eenmalige uitkering bij schildersziekte voor zzp-schilders

10 January, 2023
Categorie:
Algemeen SchilderNieuws

In 2019 kregen schilders in loondienst al een eenmalige uitkering van 21.000 euro bij het oplopen van schildersziekte. Dit gold destijds niet voor de zzp-schilders, maar dit is veranderd sinds januari 2023. Ook zzp-schilders komen nu in aanmerking voor de eenmalige vergoeding van 21.000 euro.


Nieuwe regeling

De nieuwe regeling is een half jaar later dan verwacht, maar toch in januari 2023 van start gegaan. Deze vertraging is opgelopen doordat het meer tijd bleek te kosten om alle systemen van instanties die de regeling uitvoeren op elkaar aan te sluiten verteld Karien van Gennip (minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Wat van Gennip ook aangeeft is dat mensen die longkanker door asbest of allergische astma tijdens hun werk hebben opgelopen in aanmerking komen voor de nieuwe regeling. In de nabije toekomst zullen er nog meer beroepsziekten in aanmerking komen voor de vergoeding.


Lexces

Een instantie genaamd Landelijk Expertisecentrum Stoffen gerelateerde Beroepsziekten (Lexces) is betrokken en gaat 1 juli van start. In dit expertisecentrum werken verschillende deskundigen van universiteiten en medische centra. Zij werken samen aan het bedenken van een manier om vast te stellen of een bepaalde ziekte daadwerkelijk komt door blootstelling van giftige stoffen tijdens het werk. Longkanker heeft bijvoorbeeld meerdere oorzaken. Dit kan komen door asbest, maar ook door roken of het inademen van fijnstof. De meeste mensen die schildersziekte hebben moeten vaak een lang rechtelijk proces voeren om te zorgen dat ze de eenmalige uitkering krijgen. Lexces wil dit vergemakkelijken door te kunnen aantonen wie wel in aanmerking kan komen voor de vergoedingen en wie niet.

Onze socials
Vacatures, carrièreadvies & meer
SchilderVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.