Werken als Glaszetter

Op zoek naar vacatures? Bekijk dan onze Glaszetter vacatures.

Heb je je ooit afgevraagd wie verantwoordelijk is voor die mooie ramen in gebouwen? Dat is het werk van een Glaszetter! Als Glaszetter ben je gespecialiseerd in het plaatsen en repareren van beglazing in allerlei soorten gebouwen. Dit maakt het beroep Glaszetter onmisbaar - zonder glas in de ramen blijven gebouwen immers onleefbaar. Naast het monteren van beglazing, verzorgt een Glaszetter ook de omliggende werkzaamheden, zoals het voorbereiden en plaatsen van kozijnen, op maat snijden van glas en het gereedmaken voor plaatsing. Het is een divers vak: zowel nieuwbouwprojecten als onderhoudswerkzaamheden kunnen op jouw pad komen.
Van glanzende ramen in moderne kantoorgebouwen, vitrines en etalages tot gezellige raampjes in oude huizen, binnenmuren en tafelbladen – jij maakt het allemaal mogelijk!

Glaszetter worden?

Wil jij een Glaszetter worden en daar een opleiding voor volgen, dan heb jij meerdere keuzemogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld een specialistische opleiding tot Glaszetter volgen, waar je de fijne kneepjes van het vak leert. Ook kan je een schildersopleiding volgen, waar glaszetten aan bod komt, maar in mindere mate. Wil je tegelijkertijd een opleiding volgen en praktijkervaring opdoen? Dan kan je via een mbo-opleiding (BBL) werkend leren bij een glaszetters- of schildersbedrijf. Dit zijn de opties:

 • Medewerker glaszetten (niveau 2)
  Deze opleiding kan direct na de middelbare school gevolgd worden. Hier leer je alles over het plaatsen van glaswerk, de diverse beglazingssystemen en correcte plaatsing in kozijnen. Zowel theoretische kennis als praktijkervaring komen aan bod. Je zal hands-on leren en vertrouwd raken met gereedschappen en materialen die essentieel zijn voor het vak.

 • Gezel glaszetter (niveau 3)
  De opleiding tot gezel glaszetter (niveau 3) kan gevolgd worden wanneer je een vooropleiding hebt afgerond. Binnen deze opleiding leer je over verschillende soorten gereedschap en glas. Ook leer je hoe je glas op verschillende ondergronden plaatst, zoals hout, steen, metaal en kunststof. Je installeert beglazingssystemen, werkt samen met andere glaszetters en soms een kraanbestuurder.
 • Gezel schilder (niveau 3)
  De opleiding tot gezel schilder (niveau 3) kan je volgen met een mavo-vbo of vmbo-diploma op zak. De opleiding leert je alles over de verschillende schildertechnieken, verfsoorten ondergronden en gereedschappen die je gebruikt. Ook leer je behangen, houtrot bestrijden en glaszetten. Het glaszetten is een subonderdeel van de opleiding en vormt niet het hoofdonderwerp.

Werkzaamheden

Wat betreft de werkzaamheden van een Glaszetter: in essentie ben jij verantwoordelijk voor het veilig plaatsen van glas in kozijnen of frames. Ook houd jij je bezig met glasconstructies en beglazingssystemen, zoals glazen wanden, puien, deuren en spiegels. Vaak werk je hierbij in teamverband, voornamelijk bij het plaatsen van grote constructies en bij grote projecten waar meerdere structuren van beglazing worden voorzien. 

 • Inspecteren en opmeten
  De werkzaamheden van een Glaszetter beginnen met een grondige inspectie en opmetingen van het frame waarin de beglazing geplaatst moeten worden. Zo weet jij precies wat de klant nodig heeft!

 • Beglazing voorbereiden
  Nadat de afmetingen bekend zijn, bestelt de Glaszetter het gewenste glas voor de klant of snijdt het op maat. Tegenwoordig wordt vaak gebruik gemaakt van dubbel glas, wat in de fabriek op maat gesneden moet worden - de Glaszetter snijdt zelf namelijk alleen enkel glas.

 • Frame voorbereiden
  Zodra alle beglazing op maat is, wordt ook het frame gereed gemaakt voor de plaatsing. Vaak betekent dit dat oud glas en kit verwijderd moeten worden, en soms dienen delen van het frame of kozijn ook vervangen te worden.

 • Vervoer
  Wanneer het frame klaar is, moet het glas veilig naar de locatie worden vervoerd. De Glaszetter moet hierbij natuurlijk heel voorzichtig te werk gaan.

 • Glas plaatsen
  Gaat het om een raam, dan kan het glas via de binnen- of de buitenkant van het gebouw op zijn plek gezet worden. Gaat het via de buitenkant, dan heeft de Glaszetter wellicht een steiger of zelfs een kraan nodig om de beglazing te plaatsen. Plaatsing vanuit de binnenkant kan minder materieel behoeven, maar wel extra hindernissen met zich mee brengen in vorm van nauwe gangen en trappen. Kleinere projecten kunnen eventueel in de werkplaats voltooid worden om vervolgens naar de klant te gaan.

 • Afwerking
  Zodra het glas correct in het frame is geplaatst, plaatst de Glaszetter de lijst eromheen of dicht die de randen af met kit. Dit zorgt ervoor dat het glas goed blijft zitten en het voorkomt dat koude lucht binnendringt. Indien nodig wordt het geplaatste glas nog nabehandeld.

Vaardigheden

Als Glaszetter ben jij een echte vakman en kan je je ook specialiseren in minder voorkomende vaardigheden. Hieronder vind je een aantal van deze specialistische werkzaamheden:

 • Speciaal glas
  Sommige projecten vereisen gespecialiseerd glas, zoals gekleurd glas, gehard glas, brandwerend glas, gelaagd glas of glas met speciale coatings voor isolatie of zonwering.

 • Glas-in-lood
  Glaszetters met expertise in glas-in-loodtechnieken kunnen complexe ontwerpen maken, bestaande glas-in-loodramen herstellen en nieuwe ontwerpen creëren op basis van klantverzoeken.

 • Restauratie van historische werken
  Voor restauratieprojecten waar historische gebouwen betrokken zijn, kunnen glaszetters worden ingeschakeld om oude, antieke glas-in-loodramen en andere historische vensters zorgvuldig te herstellen.
 • Spiegelinstallaties
  Naast het plaatsen van standaard glas kan een Glaszetter ook worden ingezet voor het plaatsen van grote spiegels in sportscholen, dansstudio's, winkels of woningen.

 • Glasvormen
  In sommige gevallen is glas nodig dat niet in standaard rechthoekige vormen komt. Glaszetters met de expertise kunnen glas op maat snijden en bewerken om aan unieke ontwerpvereisten te voldoen.

 • Glazen meubilair en inrichting
  Voor interieurprojecten kunnen glaszetters worden betrokken bij het installeren van glazen tafelbladen, glazen planken, douchedeuren en andere glazen interieurdetails.

Deze minder voorkomende en specialistische vaardigheden vragen om extra training, kennis en ervaring. Ze kunnen jou als Glaszetter helpen om je te onderscheiden in de branche en tegemoet te komen aan specifieke klantbehoeften.

Salaris Glaszetter

Het salaris van een Glaszetter kan sterk variëren, vooral omdat ervaren professionals meestal meer verdienen dan degenen met minder ervaring. Over het algemeen ligt het salaris van een Glaszetter met minder ervaring tussen de €15,61 en €19,50 bruto per uur. Dit is afhankelijk van factoren zoals leeftijd en werkervaring. Het salaris van een ervaring Glaszetter ligt tussen de €17,37 en €21,74 bruto per uur, ook afhankelijk van leeftijd en werkervaring. Daarnaast bestaat er een aanzienlijk verschil in salarissen van Glaszetters in loondienst en van zelfstandigen (zzp). Zzp'ers verdienen vaak meer, maar dit brengt wel extra risico's, verantwoordelijkheden en onzekerheid in werkuren met zich mee. Denk hier dus goed over na voordat je besluit om als zzp'er in de glaszettersbranche aan de slag te gaan.

Zzp of loondienst?

Als Glaszetter heb je de optie om in loondienst te werken bij een schilders- of glaszettersbedrijf, of je kunt ervoor kiezen om als zelfstandig ondernemer zonder personeel (zzp) aan de slag te gaan. Hieronder vind je meer details over deze twee werkmodellen voor glaszetters.

 • Glaszetter in loondienst
  Wanneer je als glaszetter werkt in loondienst, is het gebruikelijk om bij een glaszetters- of onderhoudsbedrijf aan de slag te gaan. Ook zijn er mogelijkheden om bij gespecialiseerde ondernemingen, zoals interieur- of schildersbedrijven.

Glaszetters vallen onder de CAO Schilders-, afwerkings- en glaszetbedrijf, waarin alle relevante afspraken en regels voor het glaszettersvak zijn vastgelegd. Deze CAO bevat verschillende functiecategorieën met bijbehorende loonschalen. Salarissen worden op basis van deze schalen bepaald.

 • Zelfstandig zonder personeel (zzp Glaszetter)
  Als Glaszetter kun je er ook voor kiezen om als zelfstandig ondernemer te werken. Dit biedt diverse voordelen, waaronder ook financieel - zoals belastingvoordelen. Bovendien kun je zelf je werktijden bepalen en werk flexibel combineren met bijvoorbeeld bijscholing of persoonlijke verplichtingen. Een nadeel aan het zzp-schap is echter het persoonlijke risico dat je als Glaszetter draagt. Als zzp'er ben je verantwoordelijk voor zaken zoals financiën, administratie, werkplanning, belastingbetaling, verzekeringen en meer. Het is dus van belang om goed af te wegen of deze werkvorm bij jou past voordat je besluit om als zzp Glaszetter aan de slag te gaan.

Risico's

Glaszetters hebben een fysiek beroep en werken met breekbaar materieel, wat dan ook bepaalde risico's met zich mee brengt. Tillen en verplaatsen van zware glasplaten kan bijvoorbeeld rug- en spierblessures veroorzaken. Ook kunnen gehanteerde glasplaten per ongeluk breken en glasscherven in de rondte doen vliegen. Dit kan leiden tot scherpe glassplinters en potentieel snijwonden bij zowel de glaszetter als anderen in de omgeving. Het gebruik van beschermende veiligheidshandschoenen en het veilig hanteren van glas is daarom van essentieel belang. Juiste tiltechnieken en ergonomische houdingen zijn dan ook cruciaal om deze risico's te minimaliseren.

Veel Glaszetters werken op hoogtes, zoals ladders, steigers en hoogwerkers. Dit kan valgevaar met zich meebrengen, vooral als er onvoldoende veiligheidsmaatregelen worden genomen. Zorg er daarom voor dat je altijd de benodigde veiligheidsuitrusting draagt, zoals een harnas en veiligheidslijnen. Controleer ook regelmatig de stabiliteit van de apparatuur waarop je staat.

Bij het plaatsen van beglazing gebruik je als Glaszetter vaak chemische lijmen, afdichtingsmiddelen en oplosmiddelen. Onjuiste hantering hiervan of gebrek aan bescherming kan leiden tot chemische blootstelling en zo gezondheidsrisico's met zich mee brengen. Het schuren en bewerken van materialen, zoals houten kozijnen, zorgt voor stofverspreiding die op den duur ademhalingsproblemen kan veroorzaken. Zorg daarom voor voldoende ventilatie en afzuiging, en draag geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals ademhalingsmaskers en beschermende handschoenen.

Met aandacht, strikte opvolging van de veiligheidsvoorschriften en het correcte gebruik van je materieel voorkom je het merendeel van de mogelijke ongevallen. Met een VCA certificering krijg je gedetailleerde kennis over deze veiligheidsvoorschriften en leer je hoe je als Glaszetter verantwoord en veilig kunt werken.

Onderhoudsschilderwerk is lichamelijk een vrij zwaar beroep. Je staat veel, werkt langer in dezelfde houding en moet met enige regelmaat bukken. Het verwijderen van oude verflagen en het schuren van de ondergrond zijn ook belastend voor je lichaam, evenals werken boven je ooghoogte of juist laag bij de grond. Om de belasting te verkleinen, kan je verschillende hulpmiddelen inzetten: hoogwerkers, rolsteigers, aluminium ladders met brede sporten en goed handgereedschap. Neksteunen, kniebeschermers en veiligheidsschoenen helpen ook met het beperken en al dan niet voorkomen van fysieke klachten.

Ook krijgen Onderhoudsschilders veel te maken met stof. Naast een mindere kwaliteit van je verflaag, kan stof ook zorgen voor gezondheidsklachten. Daarnaast kunnen verf, verdunners en reinigers zorgen voor overgevoeligheid of aantasting van je huid. Zulke problemen kan je voorkomen door goed te blijven stofzuigen en maskers met filtertype P2 te gebruiken. Ook is het goed om producten op waterbasis, oplosmiddel-arme producten en producten die voldoen aan de gezondheidsvoorschriften in te zetten.

Ongevallen blijven ook op de loer liggen. Als Onderhoudsschilder krijg je te maken met trappen, ladders en (rol)steigers waar je vanaf kan vallen. Scherp gereedschap, glas en hout kunnen allemaal krassen en splinters achterlaten. Met alertheid, het naleven van de veiligheidsvoorschriften en correct gebruik van je materieel kan je al het gros van de ongevallen voorkomen. Met een VCA certificering leer je precies wat deze veiligheidsvoorschriften zijn en hoe jij als Onderhoudsschilder verantwoordelijk te werk gaat.

VCA Certificaat

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Het is een certificering die de veiligheidsnormen en -procedures in de bouw en verwante sectoren waarborgt. Voor Glaszetters zijn deze veiligheids- en milieunormen essentieel. Je hanteert verschillende materialen, gereedschappen en chemische stoffen, en je werkt vaak op hoogtes. Een VCA-cursus leert je over de veiligheidsrisico's en -voorschriften, die je helpen om ongelukken te voorkomen. Na het succesvol afleggen van een VCA-examen ontvang je een VCA-certificaat. Veelal stellen werkgevers het hebben van zo'n VCA-certificaat verplicht, omdat het aantoont dat jij de benodigde kennis en vaardigheden bezit om veilig, verantwoord en in overeenstemming met de geldende voorschriften te werken. Daarom raden we ten zeerste aan om een VCA-certificaat te behalen voordat je aan de slag gaat als Glaszetter.

Vacatures

Op SchilderVacature.nl hebben wij veel actuele vacatures in de schildersbranche door heel Nederland staan. Ben jij nou op zoek naar een functie als Glaszetter en zie jij het al voor je om voor een leuke opdrachtgever te werken aan de mooiste projecten? Bekijk dan eens ons aanbod aan Glaszetter vacatures, het liefst zoveel mogelijk bij jou in de buurt.

Staat hier geen passende Glaszetter vacature tussen of niet de juiste vacature in de buurt van jouw woonplaats? Dan kan je alsnog contact opnemen met ons. Een van onze consultants zal je dan verder helpen. Wij hebben namelijk een enorm uitgebreid netwerk aan schildersbedrijven die altijd op zoek zijn naar gemotiveerd personeel (van verschillende niveaus). Samen gaan we dan op zoek naar de best bij jou passende vacature bij een van deze schildersbedrijven.

Contact

Interesse? Laat ons je verder helpen.
Laat je gegevens hieronder achter of neem contact met ons op!