Straler

Straler, belangrijk onderhoudswerk


Als straler werk je meestal bij industriële bedrijven. Je werkt aan het onderhoud van bijvoorbeeld schepen, het schoonstralen van industriële pompen of het afwerken of schoonstralen van allerlei metalen of betonnen oppervlakken in bijvoorbeeld havens of fabrieken. Deze objecten moeten ruige omstandigheden weerstaan, daarom hebben zij een sterke beschermlaag nodig die door stralers worden aangebracht. Voor een straler is het belangrijk om veilig te kunnen werken, omdat er met krachtige machines gewerkt wordt. Wanneer je als straler aan de veiligheidsvoorschriften van het bedrijf en de apparatuur waarmee gewerkt wordt houdt, is het risico minimaal. Het werk is lichamelijk zwaar, dus als straler moet je fysiek fit en sterk zijn.

Een straler

Werkzaamheden straler

De werkzaamheden van een straler zijn voornamelijk het reinigen en afwerken van betonnen en metalen oppervlakten door het weghalen van roest en andere ongewenste zaken op het werkoppervlak. Dit is fysiek werk dat binnen maar ook buiten gedaan wordt. Veiligheid is van groot belang in deze functie, het is daarom ook verplicht om beschermende kleding te dragen. De oppervlakten waaraan je werkt zijn meestal van grote machines of de onderdelen ervan. Deze machines zijn vaak complex en erg duur, daarom moet een straler ook voorzichtig en nauwkeurig te werk gaan en zijn werkopdracht goed begrijpen. Om zeker te zijn dat er geen schade wordt aangebracht aan de machines of werkoppervlakken moet je ook regelmatig kwaliteitscontroles houden. Als straler moet je de technieken daarom beheersen en veel vakkennis hebben om je vak goed uit te oefenen. Een paar voorbeelden van technieken die je als straler moet beheersen:

•    Griftstralen
Hier wordt het oppervlak glad en schoon geschuurd door middel van gritkorrels die door een compressor over een oppervlak geblazen worden.

•    Natstralen
Dit werkt hetzelfde als gritstralen alleen dan wordt er water gebruikt.

•    Hogedruk waterstralen
Hier wordt gebruik gemaakt van een hogedrukreiniger om het oppervlak schoon te spuiten.

•    Werpstralen
Er wordt vooral gebruik gemaakt van deze techniek bij klussen waar veel voorwerpen of grote onderdelen in één keer schoon gestraald moeten worden.


Ga direct naar alle actuele schilder vacatures »


Trainingen en cursussen

Bovenstaande technieken en nog vele andere technieken kan je leren door middel van speciale cursussen of trainingen. Deze cursussen zijn niet verplicht, maar zonder deze kennis wordt het erg lastig om als straler al je taken goed uit te voeren. In principe is er geen basisopleiding nodig om straler te worden. Maar als je straler wilt worden op Mbo-niveau 2 of hoger moet je wel een vmbo-diploma hebben gehaald of je moet op niveau 1 beginnen met een BBL- of BOL-opleiding. Als straler doe je er goed aan om in het bezit te zijn van een VCA-certificaat. Dit laat zien dat je in staat bent om veilig te werken. Als je deze niet bezit, is het verstandig om er een te halen. Veel werkgevers vragen hier namelijk om.
Straler

Straler worden?

Is werken als schilder echt wat voor jou? En wil je het liefst aan de slag als straler, onderhoudsschilder, restauratieschilder of een combinatie daarvan en juist meer als allround schilder aan de slag? Zorg er dan voor dat je de juiste diploma's hebt, dat zorgt ervoor dat je een grotere kans maakt op de beste banen in de schildersbranche bij de mooiste werkgevers. Heb je nog geen schilder diploma's en wil je graag beginnen met een opleiding? Dan adviseren wij je om een BBL-opleiding, te gaan volgen.

 

Beroeps begeleidend leren

Een BBL (Beroeps Begeleidend Leren) opleiding is het meest geschikt als je zowel theoretisch en praktijkgericht aan de slag wilt tijdens je opleiding en ook nog een beetje wilt bijverdienen. Als je straler wilt worden, dan is daar geen aparte opleiding voor die je kunt volgen, maar bij een BBL opleiding krijg je wel een breed scala aan schilder werkzaamheden in de lessen over o.a. schilder- en onderhoudstechnieken, materialen, etc. Als je in de praktijk aan de slag gaat, dan kun je ook aangeven dat het vak straler je aanspreekt en je hier ervaring in op wilt doen. Onze ervaring is dat een werkgever over het algemeen graag met je mee denkt en eigen initiatief toejuicht. De kans is groot dat je de mogelijkheid krijgt om je te ontwikkelen op de gebieden waar jouw interesses liggen. Het ligt dan wel aan het type bedrijf of er de mogelijkheid is om je op het vak van straler te ontwikkelen (stralers werken vaak bij industriële bedrijven). Informeer hier naar voordat je bij een bedrijf aan de slag gaat tijdens je BBL opleiding.


Ga direct naar alle actuele schilder vacatures »

Onze socials
Vacatures, carrièreadvies & meer
SchilderVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.