Schilder kennisbank

A


Acrylverf | Acrylverf is een verfsoort. Het heeft een korte droogtijd, kan op bijna alle ondergronden gebruikt worden (ook over al bestaande verflagen) en is relatief goedkoop. Deze eigenschappen maken het erg populair onder hobby schilders maar zeker ook onder mensen die werken als schilder. Het is dan ook de meest populaire verfsoort. Deze verf is het best geschikt om binnen te schilderen.

Alkydverf | Alkydverf is een verfsoort. Het droogt niet zo snel als acrylverf maar hierdoor is het wel minder gevoelig voor fouten omdat je langere tijd correcties kan aanbrengen. Deze verf is krasvast en kan tegen huisvet. Enige nadelen van alkydverf zijn de geur, die is heel sterk en hinderlijk. Volgens de Arbowet mag alkydverf ook niet meer binnenshuis gebruikt worden. Alkydverf kan je het best gebruiken om buiten te schilderen.

Asbest |  De korte omschrijving van asbest is dat asbest de verzamelnaam is voor 6 in de natuur gevormde mineralen met een vezelstructuur. Maar bij asbest komt meer kijken dan enkel deze korte beschrijving. Er zijn namelijk grote risico's verbonden aan deze op het eerste gezicht onschuldige beschrijving. Als schilder kom je namelijk veel in gebouwen en woningen terecht waar in het verleden veel asbesthoudende materialen werden gebruikt. Door de werkzaamheden die je als schilder uitvoerd kun je blootgesteld worden aan deze materialen. En deze blootstelling kan grote gevolgen voor je gezondheid hebben. In woningen en gebouwen in Nederland zijn de meest gebruikte soorten asbest: Chrysotiel (witte asbest), Crocidoliet (blauwe asbest) en Amosiet (bruine asbest).

B


Beitsen | Beitsen is het aanbrengen van een laag "beits" meestal op tuinhout. Het nut hiervan is dat het materiaal beschermd wordt tegen weerselementen zoals regen en wind. WIl je meer weten over beitsen? Lees er hier dan meer over hoe je het best te werk kunt gaan als je gaat beitsen en wat de voordelen ervan zijn.

Bladders | Bladders zijn stukken verf die deels of helemaal loskomen van het oppervlak. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Meer over bladders weten? Lees hier meer over wat bladders zijn en waar ze vaak voorkomen.

C


Coating | Een coating is een (verf)laag die wordt aangebracht om een oppervlak af te werken, een coating kan het decoratief, functioneel of beide zijn.

D


Dekkracht | Dekkracht is de mate waarin verf de ondergrond afdekt zonder dat de kleur van het oppervlak doorschijnt. 

E


Epoxyverf | Epoxyverf is een middel dat aangebracht kan worden op boten, vloeren, beton en nog meer ondergronden. Het versterkt, beschermd en maakt het oppervlak waterdicht, hierdoor is het erg populair en wordt het vooral in de industrie veel gebruikt. Omdat epoxy snel verkleurt door zonlicht wordt er vaak een UV-blocker aan toegevoegd.

F


Fixeren | Fixeren is het voorbehandelen van een (gepleisterde)muur, hierdoor blijf de ondergrond vastzitten. Dit voorkomt dat later stukken verf zullen loslaten van muren of plafonds.

G


Glansgraad | De glansgraad is in hoeverre de verflaag glanst. Hier heb je verschillende effecten in zoals mat, zijdeglans en hoogglans.

H


Houtrot | Houtrot is een schimmel die ervoor zorgt dat hout begint te rotten. Klik hier om meer informatie te krijgen over houtrot.

Houtgel | Houtgel is hetzelfde als beits en beschermt hout tegen de effecten die het weer op het hout kunnen hebben.

I


Impregneren | Impregneren is een techniek om materiaal te bewerken. Klik hier om meer informatie te krijgen over impregneren

J

 

K


Kitten | Kitten is het dichtmaken van gaten, naden en andere kleine openingen of het aan elkaar monteren van verschillende oppervlakken. Dit gebeurd dan met een dik en vloeibaar materiaal wat 'kit' genoemd wordt. Kit wordt meestal aangebracht tijdens het afwerken van projecten in de bouw.

Kit gereedschap | Het gereedschap dat je nodigt hebt om te kitten is: Kit, dit is het middel dat je gebruikt om te kitten, meestal zit dit in een kitkoker. Als tweede heb je een kitpistool nodig, hier doe je de kitkoker in en breng je de kit op het oppervlak mee aan. Als derde heb je een mesje of schaar nodig om het topje van de kitkoker mee open te maken. In sommige gevallen heb je ook een finisher nodig, dit zorgt voor een beter afwerkresultaat en het beperkt verkleuring.

L


Lakverf | Lakverf is een product dat bedoelt is als bescherming en afwerking voor verschillende oppervlakken. Meestal wordt het buiten gebruikt om muren, deuren, houtwerken en andere oppervlakken te beschermen tegen effecten van het weer. Lakverf geeft het oppervlakte ook een glans, de sterkte van de glans is afhankelijk van het type lakverf. er is matte lak, zijdeglans lak, halfglanzende lak en hoogglanzende lak.

M


Matteren | Met matteren bewerk je het oppervlak van de verflaag door het dof te maken. Hierdoor zal de verflaag beter hechten.

N


Nerf | Nerven bepalen hoe fijn of grof de structuur van het hout is. De nerf bepaald hoe glad je een oppervlak kan af werken. Een fijne nerf zul je amper zien een grove nerf is goed zichtbaar.

O


Oxideren | Metalen oppervlaktes kunnen oxideren. Dit is het ontstaan van roest op metaal of ijzer. Door het oppervlak van een verflaag/coating te voorzien kan oxideren voorkomen worden en dit maakt het materiaal duurzamer.

P


Plamuur | Plamuur is een middel waarmee muren worden gladgemaakt door kleine gaatjes, scheurtjes en oneffenheden op te vullen.  Als je met plamuur gaat werken zorg dan dat het oppervlak schoon is, zo hecht de plamuur beter aan de ondergrond. Het aanbrengen van plamuur doe je met een plamuurmes, dit is een dun stuk staal met een handvat waarmee je gemakkelijk de plamuur dun op het oppervlak kan aanbrengen. 

Purschuim | Purschuim is een middel wat heel goed isoleert. Het bestaat uit twee chemische stoffen (polyol en isocyanaat) die op elkaar reageren en samen purschuim vormen. Omdat het zo goed isoleert wordt het vaak tussen de binnen- en buitenmuren van gebouwen en woningen gebruikt als isolatiemateriaal. Het purschuim wordt aangebracht door het ergens tussen of op te spuiten, na het spuiten zet het uit en vult het alle hoeken en gaten waardoor het gebouw luchtdicht geïsoleerd wordt. Purschuim maakt een gebouw ook brandveiliger het is namelijk lange tijd hittebestendig en het blijft hard bij verhitting.

Primer | Een primer is de eerste laag die je aanbrengt wanneer je gaat schilderen. Het zorgt ervoor dat de deeltjes die toch zijn blijven zitten niet in de afwerklaag komen. Ook zal de ondergrond geen verf opzuigen doordat er een laag primer tussen zit.

Q

 

R


Rendement | Rendement is in hoeveel oppervlak je per liter verf kan schilderen. Bij verf met een hoog rendement heb je een stuk minder nodig voor hetzelfde oppervlak dan bij verf met een laag rendement.

S


Spackspuitwerk | Spackspuitwerk is een manier van stuken waar de laag met een spuit wordt aangebracht. Bij normaal stuken wordt handmatig een laag aangebracht om muren, plafonds en ondergronden af te werken. Met spackspuitwerk wordt een spuit gebruikt. Het voordeel hiervan is dat het een stuk sneller werkt dan andere technieken, hiermee worden kosten en tijd bespaard. Met spackspuiten moeten er twee lagen worden aangebracht. Een meslaag en een afkorrellaag, de meslaag zorgt dat het oppervlak eerst glad wordt gemaakt en de afkorrellaag zorgt voor een eindtextuur.

T


Tint | De tint van verf heeft te maken met de donker of lichtheid van een kleur verf. Zo heb je donkere tinten rood en lichte tinten rood.

U


UV-stralen | UV-stralen zijn stralen die van de zon afkomen, het effect hiervan op verf of andere oppervlakten is dat het de kleur kan doen vervagen.

V


Verfroller | Een verfroller is een stuk gereedschap waarmee je verf op gladde ondergronden aanbrengt zoals muren en plafonds. Door het grote oppervlak is het geschikt om snel veel oppervlak te schilderen. Lees hier meer over wanneer je welke soort verfroller kan gebruiken.

W


Waterafstotende verf | In badkamers is het aan te raden om waterafstotende verf te gebruiken. Dit voorkomt dat water zich gaat hechten aan de muur, plafond of andere oppervlakken in huis of de badkamer.

X

 

Y

 

Z


Zakkers | Zakkers zijn verfdruppels die naar beneden weglopen. Dit zorgt voor een minder mooi eindresultaat van het geverfde oppervlak. Zakkers worden ook wel druipers genoemd. Wil je weten hoe je zakkers voorkomt? Lees hier dan meer over zakkers.

Onze socials
Vacatures, carrièreadvies & meer
SchilderVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.