Schilder kennisbank

Dit is dé online kennisbank voor begrippen die betrekking hebben op het schildersvak. Hier vind je bruikbare kennis voor de professionals onder ons, maar ook voor de doe-het-zelvers. De kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over vele aspecten van schilderen. Naast de kennisbank vind je op onze nieuws en tips pagina meer informatie over het mooiste vak dat er is, het schildersvak.

A


Acrylverf | Acrylverf is een verfsoort. Het heeft een korte droogtijd, kan op bijna alle ondergronden gebruikt worden (ook over al bestaande verflagen) en is relatief goedkoop. Deze eigenschappen maken het erg populair onder hobby schilders maar zeker ook onder mensen die werken als schilder. Het is dan ook de meest populaire verfsoort. Deze verf is het best geschikt om binnen te schilderen.

Afwasbare muurverf | Om te voorkomen dat je geen vlekken krijgt na het verven kies je een afwasbare muurverf. De hoogwaardige afwasbare muurverf wordt ook wel schrobvaste verf of verwijderbare muurverf genoemd.

Alkyd-emulsie | Een samenstelling van water gedragen alkydhars verf. Dit wordt gemaakt van alkydhars, dat na chemische behandeling in water kan worden geëmulgeerd. De vloeibare bindmiddeldeeltjes zijn zeer fijn verdeeld in het water zodat deze met water verdund kan worden.

Alkydverf | Alkydverf is een verfsoort. Het droogt niet zo snel als acrylverf maar hierdoor is het wel minder gevoelig voor fouten omdat je langere tijd correcties kan aanbrengen. Deze verf is krasvast en kan tegen huisvet. Enige nadelen van alkydverf zijn de geur, die is heel sterk en hinderlijk. Volgens de Arbowet mag alkydverf ook niet meer binnenshuis gebruikt worden. Alkydverf kan je het best gebruiken om buiten te schilderen.

Antifouling |  Dit is een verfsoort die wordt gebruikt om schepen te beschermen. Mosselen, algen en micro-organismen hechten zich gemakkelijk aan de onderkant van de boot, maar met deze coating voorkom je dat.

Anti-schimmelverf | Schimmel komt vaak voor op vochtige plaatsen en kan binnen snel verschijnen. Gebruik goede anti-schimmel- en schimmelwerende coatings voor een schoon en hygiënische werking. Op zoek naar de beste anti-schimmelverf? Bezoek dan de website van onze partner voor de voordeligste anti-schimmelverf

Asbest | De korte omschrijving van asbest is dat asbest de verzamelnaam is voor 6 in de natuur gevormde mineralen met een vezelstructuur. Maar bij asbest komt meer kijken dan enkel deze korte beschrijving. Er zijn namelijk grote risico's verbonden aan deze op het eerste gezicht onschuldige beschrijving. Als schilder kom je namelijk veel in gebouwen en woningen terecht waar in het verleden veel asbesthoudende materialen werden gebruikt. Door de werkzaamheden die je als schilder uitvoerd kun je blootgesteld worden aan deze materialen. En deze blootstelling kan grote gevolgen voor je gezondheid hebben. In woningen en gebouwen in Nederland zijn de meest gebruikte soorten asbest: Chrysotiel (witte asbest), Crocidoliet (blauwe asbest) en Amosiet (bruine asbest).

B


Beitsen | Beitsen is het aanbrengen van een laag "beits" meestal op tuinhout. Het nut hiervan is dat het materiaal beschermd wordt tegen weerselementen zoals regen en wind. Wil je meer weten over beitsen? Lees er hier dan meer over hoe je het best te werk kunt gaan als je gaat beitsen en wat de voordelen ervan zijn. Op zoek naar de beste kwaliteit beitsen? Bezoek dan de website van onze partner en profiteer van je voordeel.

Betonlook verf | Wil jij je muren weer een industriële look geven? Dan is deze verf ideaal voor jou. De betonlook verf wordt aangebracht met een blokkwast en een breed plamuurmes.

Bladders | Bladders zijn stukken verf die deels of helemaal loskomen van het oppervlak. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Meer over bladders weten? Lees hier meer over wat bladders zijn en waar ze vaak voorkomen.

Blokkwast | Een brede borstel. Blokborstels zijn geschikt voor ruwe of geprofileerde oppervlakken. Laat de breedte van de kwast afhangen van de breedte van het te schilderen oppervlak. De voordeligste blokkwasten zijn verkrijgbaar bij onze partner. Bekijk het assortiment van onze partner en profiteer van de voordelen

C


Coating | Een coating is een (verf)laag die wordt aangebracht om een oppervlak af te werken, een coating kan het decoratief, functioneel of beide zijn. Er zijn veel verschillende soorten coatings. Op zoek naar de beste coating voor een voordelige prijs? Bezoek dan de website van onze partner en profiteer!

D


Dekkracht | Dekkracht is de mate waarin verf de ondergrond afdekt zonder dat de kleur van het oppervlak doorschijnt. 

E

 

Egaal | Glad, rimpelloos, uitgestreken, gelijkmatig.

Epoxyverf | Epoxyverf is een middel dat aangebracht kan worden op boten, vloeren, beton en nog meer ondergronden. Het versterkt, beschermd en maakt het oppervlak waterdicht, hierdoor is het erg populair en wordt het vooral in de industrie veel gebruikt. Omdat epoxy snel verkleurt door zonlicht wordt er vaak een UV-blocker aan toegevoegd. Onze partner biedt beide producten aan. Bekijk het assortiment en bescherm je oppervlak met de juiste middelen.

Exterieur | De buitenzijde van een gebouw.

F


Fixeren | Fixeren is het voorbehandelen van een (gepleisterde)muur, hierdoor blijf de ondergrond vastzitten. Dit voorkomt dat later stukken verf zullen loslaten van muren of plafonds.

G

 

Glacis/ Glaceren | Een doorzichtige laag verf aanbrengen op een gedroogde kleur.

Glaceerverf | Doorschijnende verf die de onderliggende kleur laat doorschijnen. Het tegenovergestelde van glazuurverf is dekkende verf. Je kunt een hulpmiddel gebruiken om de dekkende verf om te zetten in glazuurverf.

Glansgraad | De glansgraad is in hoeverre de verflaag glanst. Hier heb je verschillende effecten in zoals mat, zijdeglans en hoogglans.

Grondverf | De eerste laag die is aangebracht tijdens het schilderen. De primer vormt de schakel tussen het kale hout/materiaal en het aan te brengen verf. Een goede primer vult oneffenheden op. Op zoek naar de beste en voordeligste grondverf? Onze partner heeft dit aan te bieden in hun assortiment.

H

 

Hechtgrond | Om het aanzuigen van de ondergrond tegen te gaan. Kan worden gebruikt om het oppervlak af te werken, zoals schilderen. Heeft het tegenovergestelde effect van primer. Bekijk het assortiment van onze partner voor de voordeligste hechtgrond.

Hoogglansverf | Een verf met een sterke glans. Hier zijn veel varianten van terug te vinden. Onze partner biedt gegarandeerd de beste hoogglansverf aan. Bekijk het assortiment en profiteer van de voordelen.

Houtgel | Houtgel is hetzelfde als beits en beschermt hout tegen de effecten die het weer op het hout kunnen hebben.

Houtrot| Houtrot is een schimmel die ervoor zorgt dat hout begint te rotten. Klik hier om meer informatie te krijgen over houtrot.

Houtverf | Verfraai het hout en bescherm het tegen vuil en beschadigingen zodat het langer meegaat. Gebruik hoogwaardige houtverf om ramen en/of terrassen te renoveren.

I


Impregneren | Impregneren is een techniek om materiaal te bewerken.

J

 

K

 

Kalkverf | Kalkverf is een verf die kalkpoeder als bindmiddel bevat. Het effect is dat het voor een ongelijke oppervlakte zorgt. Het wordt aangeraden om kalkverf bij de verfspecialist aan te schaffen, want in de bouwmarkt wordt het vaak verkocht met kunststof als bindmiddel.

Kitten | Kitten is het dichtmaken van gaten, naden en andere kleine openingen of het aan elkaar monteren van verschillende oppervlakken. Dit gebeurd dan met een dik en vloeibaar materiaal wat 'kit' genoemd wordt. Kit wordt meestal aangebracht tijdens het afwerken van projecten in de bouw.

Kit gereedschap | Het gereedschap dat je nodigt hebt om te kitten is: Kit, dit is het middel dat je gebruikt om te kitten, meestal zit dit in een kitkoker. Als tweede heb je een kitpistool nodig, hier doe je de kitkoker in en breng je de kit op het oppervlak mee aan. Als derde heb je een mesje of schaar nodig om het topje van de kitkoker mee open te maken. In sommige gevallen heb je ook een finisher nodig, dit zorgt voor een beter afwerkresultaat en het beperkt verkleuring.

Krijtverf | Deze verf wordt vaak verward met kalkverf. Krijtverf is extra mat en wordt veel gebruikt voor een authentiek effect op meubels. Door de hoge gehalte aan krijt geeft de verf een poederachtig effect. Op krijtverf kun je echter niet krijten. Op zoek naar de voordeligste krijtverf? Bekijk het assortiment van onze partner en profiteer.

L


Lakverf | Lakverf is een product dat bedoelt is als bescherming en afwerking voor verschillende oppervlakken. Meestal wordt het buiten gebruikt om muren, deuren, houtwerken en andere oppervlakken te beschermen tegen effecten van het weer. Lakverf geeft het oppervlakte ook een glans, de sterkte van de glans is afhankelijk van het type lakverf. Er zijn veel verschillende soorten: matte lak, zijdeglans lak, halfglanzende lak en hoogglanzende lak. Op zoek naar de voordeligste aanbieder van lakverf? Bezoek de website van onze partner en profiteer van de voordelen.

Latex muurverf | Wanneer je de muur gaat verven wil je daar natuurlijke ook geschikte verf voor gebruiken. Latex muurverf is daar geschikt voor. Tegenwoordig zit er geen echte latex in de muurverf maar een synthetische variant van latex. Bekijk het assortiment van one partner voor de beste latex muurverf.

Lichtpunt | Het punt op het oppervlak dat het meeste licht weerkaatst.

Lijnolieverf | Een verf op basis van terpentijn. Een zeer sterke verf die zeer langzaam droogt. Behalve in combinatieverven wordt het bijna niet meer gebruikt.

M

 

Magneetverf | Een voorgemengde, op water gebaseerde, loodarme latexbasis. Het is gevoelig voor magnetische effecten omdat de verf fijne roestvaste ijzerdeeltjes bevat. Benieuwd naar de voordeligste aanbieder? Bekijk dan het assortiment van onze partner.

Matteren | Met matteren bewerk je het oppervlak van de verflaag door het dof te maken. Hierdoor zal de verflaag beter hechten.

Metaalverf | Metaalverf is natuurlijk gericht op metalen ondergronden en is meestal slijtvast, hittebestendig en roestbestendig. Het kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Het is overigens ook een lak, grondverf en anti-oxidatiemiddel in één. Op zoek naar de voordeligste metaalverf? Bezoek dan de website van onze partner en profiteer van de voordelen

N

 

Nat-in-Nat | Een techniek waar verf wordt aangebracht op een natte verflaag.

Nerf | Nerven bepalen hoe fijn of grof de structuur van het hout is. De nerf bepaald hoe glad je een oppervlak kan af werken. Een fijne nerf zul je amper zien een grove nerf is goed zichtbaar.

 

O


Oxideren | Metalen oppervlaktes kunnen oxideren. Dit is het ontstaan van roest op metaal of ijzer. Door het oppervlak van een verflaag/coating te voorzien kan oxideren voorkomen worden en dit maakt het materiaal duurzamer.

P

 

Parketlak | Houten vloeren zien er mooi uit, zolang ze maar goed worden beschermd. Parketlak zorgt ervoor dat de natuurlijk kleur van het hout bewaart wordt en het voorkomt vergeling van de houten vloer.

Penseel | Een penseel is een dunne borstel. Een penseel is zeer geschikt voor het verven van hoeken en randen. Gebruik geen penseel om grote vlakken te schilderen. Op zoek naar voordelige penseels? Bekijk dan het assortiment van onze aanbieder.

Penseelstreek | De streek waar de verf is aangebracht met het penseel. 

Plafondverf | Verf die speciaal geschikt is voor het verven van je plafond. De verf droogt relatief traag waardoor je een streep loos en mooi mat resultaat krijgt.

Plamuur | Plamuur is een middel waarmee muren worden gladgemaakt door kleine gaatjes, scheurtjes en oneffenheden op te vullen.  Als je met plamuur gaat werken zorg dan dat het oppervlak schoon is, zo hecht de plamuur beter aan de ondergrond. Het aanbrengen van plamuur doe je met een plamuurmes, dit is een dun stuk staal met een handvat waarmee je gemakkelijk de plamuur dun op het oppervlak kan aanbrengen.

Polijsten | Het glanzend maken van een oppervlak.

Polyurethaan verf | Het is een type polymeer dat uit twee elementen bestaat. Verwerkt in verf, is het een lak met een goede glans, zeer krasvast en toch flexibel. Het wordt vaak gebruikt voor buitenprojecten en voornamelijk op boten. De verf is op waterbasis en is niet geschikt om over eerder behandelde verf aan te brengen.

Primaire kleuren (verf) | De hoofdkleuren zijn rood, geel en blauw. Dit zijn kleuren die niet verkregen kunnen worden door andere kleuren te mengen.

Primaire kleuren (licht) | De hoofdkleuren zijn rood, groen en blauw. De primaire kleuren van licht zijn anders dan de primaire kleur van verf. Het mengen van lichte kleuren kan ook verschillende resultaten opleveren.

Primer | Een primer is de eerste laag die je aanbrengt wanneer je gaat schilderen. Het zorgt ervoor dat de deeltjes die toch zijn blijven zitten niet in de afwerklaag komen. Ook zal de ondergrond geen verf opzuigen doordat er een laag primer tussen zit. Op zoek naar een voordelige primer? Bekijk dan het assortiment van onze partner en profiteer van de voordelen.

Purschuim | Purschuim is een middel wat heel goed isoleert. Het bestaat uit twee chemische stoffen (polyol en isocyanaat) die op elkaar reageren en samen purschuim vormen. Omdat het zo goed isoleert wordt het vaak tussen de binnen- en buitenmuren van gebouwen en woningen gebruikt als isolatiemateriaal. Het purschuim wordt aangebracht door het ergens tussen of op te spuiten, na het spuiten zet het uit en vult het alle hoeken en gaten waardoor het gebouw luchtdicht geïsoleerd wordt. Purschuim maakt een gebouw ook brandveiliger het is namelijk lange tijd hittebestendig en het blijft hard bij verhitting.

Q

 

R


Rendement | Rendement is in hoeveel oppervlak je per liter verf kan schilderen. Bij verf met een hoog rendement heb je een stuk minder nodig voor hetzelfde oppervlak dan bij verf met een laag rendement.

Renovatieverf | Een verf die vlekken isoleert. Gebruikt als primer (grondverf) op ondergronden met watervlekken, nicotineresten, roetvlekken of roestvlekken.

S

 

Schakelverf / Eén-pot-systeem | Een primer en aflakverf worden gecombineerd in één. Bij schakelverf hoef je maar één pot te gebruik om te gronden, over te gronden en af te schilderen. Voordelig schakelverf aanschaffen? Bezoek de website van onze partner en profiteer.

Schuimplastic roller | De witte foamroller is een van de best verkochte rollertypes. Het is een goedkope roller, geschikt voor alkydverf en kan voor een bepaalde tijd in aluminiumfolie worden gewikkeld.

Spackspuitwerk | Spackspuitwerk is een manier van stuken waar de laag met een spuit wordt aangebracht. Bij normaal stuken wordt handmatig een laag aangebracht om muren, plafonds en ondergronden af te werken. Met spackspuitwerk wordt een spuit gebruikt. Het voordeel hiervan is dat het een stuk sneller werkt dan andere technieken, hiermee worden kosten en tijd bespaard. Met spackspuiten moeten er twee lagen worden aangebracht. Een meslaag en een afkorrellaag, de meslaag zorgt dat het oppervlak eerst glad wordt gemaakt en de afkorrellaag zorgt voor een eindtextuur.

Secundaire kleuren | Een kleur die een mengsel is van twee primaire kleuren. Voorbeelden hiervan zijn oranje, groen en paars.

Spiritus | Alcohol die gebruikt wordt als reinigingsmiddel. Spiritus is voornamelijk samengesteld uit ethanol en water.

Steigerhout coating | Steigerhouten coating wordt gebruikt om je tuinmeubels goed te beschermen tegen verschillende weersinvloeden. Om een mooi resultaat te krijgen gebruik je het in combinatie met een wash of een beits.

Structuurroller | Een verfroller, die de aangebrachte verf structuur geeft. Gebruik het na het aanbrengen van dikke verf met een andere roller of blok. Bekijk het assortiment van onze partner voor de voordeligste rollers.

Structuurverf | Een type latexmuurverf waarin kleine korrels kwarts zijn verwerkt. De dikte van deze korrels bepaalt de structuur.

T

 

Terpentijn | Vloeibare hars verkregen uit naaldbomen.

Terpentine | Een petroleumdestillaat (aardolie) wordt gebruikt voor het verdunnen van verf, om verfresten te verwijderen, schoonmaken kwasten en als ontvettingsmiddel. Terpentine wordt vaak verward met terpentijn.

Tertiaire keuren | Bevat alle drie de primaire kleuren. Bruin, kaki en leigrijs zijn voorbeelden van tertiaire kleuren.

Textuur | De oppervlaktestructuur van het object. Geeft aan of het glad, ruw, hard of zacht aanvoelt.

Thermo-isolerende verf | Thermo-isolerende verf bevat keramische bollen, die zorgen voor een vochtregulerende werking. De verf reflecteert warmtestraling, waardoor de warmte binnen blijft. Op zoek naar de voordeligste en gegarandeerd de beste thermo-isolerende verf? Bekijk dan het assortiment van onze partner en profiteer van je voordeel.

Thinner | Organisch oplosmiddel voor verf op oliebasis. Het bestaat uit een mengsel van vluchtige organische stoffen, waarvan tolueen of xyleen meestal de belangrijkste zijn. Thinners kunnen ook worden gebruikt om verf te verdunnen of te verwijderen.

Tint | De tint van verf heeft te maken met de donker of lichtheid van een kleur verf. Zo heb je donkere tinten rood en lichte tinten rood.

Toon | Geeft aan hoe de helderheid van een kleur eruit ziet.

Traplak | Een traplak is ideaal voor het schilderen van je trap. Je wilt natuurlijk wel dat je trap voorzien is van een sterke beschermlaag. De traplak heeft een anti-slip en voelt daarom een beetje stroef aan.

U


UV-stralen | UV-stralen zijn stralen die van de zon afkomen, het effect hiervan op verf of andere oppervlakten is dat het de kleur kan doen vervagen.

V

 

Vachtroller| Een vachtroller is ideaal voor het schilderen van grote oppervlaktes zoals muren, vloeren en plafonds. Het is aan te raden om voor plafonds, een spatvrije roller te gebruiken. Op zoek naar de beste rollers? Bekijk het assortiment van onze partner en profiteer.

Veloursroller | Een veloursroller is een zachte roller die voornamelijk gebruikt wordt bij producten op water- of terpentinebasis. De roller is prijzig maar brengt de verf gelijkmatig op.

Verfafbijt | Het schilderen van ramen, deuren of meubels kost enige voorbereiding. Vaak zitten er nog oude verflagen op die verwijdert moeten worden. Gebruik daarom een verfafbijt om te voorkomen dat de oude verflaag in de weg zit.

Verfreiniger | Begin je met verven? Reinig dan eerst goed de ondergrond voor een mooi eindresultaat. Een verfreiniger zorgt ervoor dat het oppervlak waar je werkt schoon en vet vrij is. Verfreinigers hoeven niet duur te zijn. Bezoek de website van onze partner voor de meeste voordeel. 

Verfroller | Een verfroller is een stuk gereedschap waarmee je verf op gladde ondergronden aanbrengt zoals muren en plafonds. Door het grote oppervlak is het geschikt om snel veel oppervlak te schilderen. Lees hier meer over wanneer je welke soort verfroller kan gebruiken.

Vernis | Een chemische stof die je aanbrengt over een verflaag om licht, vocht en schimmel te verminderen. Vernis is altijd transparant en zorgt ervoor dat je lak extra slijt en krasvast is.

Vet | De verhouding tussen olie en pigment, waarbij een grotere hoeveelheid olie wordt gebruikt.

Voorstrijkmiddel | Een diep doordringende oplossing die wordt gebruikt om sterk zuigende en/of onregelmatige ondergronden voor te bereiden voor verdere verwerking. Het wordt ook wel een primer genoemd. De meeste primers moeten in een bepaalde verhouding worden verdund met water. Op zoek naar een voorstrijkmiddel? Bekijk het assortiment van onze partner en profiteer van de voordelen.

W


Waterafstotende verf | In badkamers is het aan te raden om waterafstotende verf te gebruiken. Dit voorkomt dat water zich gaat hechten aan de muur, plafond of andere oppervlakken in huis of de badkamer. Voorkom dure aanbieders en bekijk het assortiment van onze partner voor de beste voordelen. 

Whiteboard verf | Dit is verf die geschikt is om een creatieve ruimte te creëren. Met de verf kan je zelf een whiteboard maken waarop je met whiteboardstiften kunt schrijven en tekenen.

Winterverf | Een speciale verf geschikt voor gebruik bij lage temperaturen. Deze verf is in enkele uren gedroogd en is snel uitgehard.

X

 

Y

 

Z


Zakkers | Zakkers zijn verfdruppels die naar beneden weglopen. Dit zorgt voor een minder mooi eindresultaat van het geverfde oppervlak. Zakkers worden ook wel druipers genoemd. Wil je weten hoe je zakkers voorkomt? Lees hier dan meer over zakkers.

Zijdeglansverf | Een verf soort met een lichte glansraad erdoor heen. Het ligt tussen hoogglans en mat in. Deze verf is goed toepasbaar als de ondergrond niet mooi glad is.

Onze socials
Vacatures, carrièreadvies & meer
SchilderVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.