Restauratieschilder

Restauratieschilder, een gespecialiseerde functie


Wie kan zich de Amsterdamse grachten, het Maastrichtse Vrijthof of de Grote Markt in Groningen voorstellen zonder de prachtige, eeuwenoude panden en gevels die zo beeldbepalend zijn? Om die geschiedenis te behouden zijn goede restauratieschilders hard nodig. Het vak restauratieschilder is één van de mooiste en leukste vakken binnen de schildersbranche. Het is een heel gespecialiseerde functie die je niet zomaar beheerst. Als restauratieschilder ben je bezig met het herstellen en restaureren van oude gebouwen in hun oorspronkelijke staat. Het is een vak waar je echt trots op mag zijn en waar veel waardering voor is. Als je heel nauwkeurig bent en van historische bouwwerken houdt is het dan ook de perfecte functie.

Restauratieschilder


Vaardigheden

Als restauratieschilder moet je heel precies kunnen werken. Het werk varieert veel omdat je steeds met andere objecten en technieken moet werken. Dit kan variëren van een eeuwenoud kozijn opknappen tot het volledig restaureren van een historisch pand of het herstellen van antiek behang. Om al deze werkzaamheden goed uit te kunnen voeren moet je als restauratieschilder veel verschillende vaardigheden beheersen.

•    Houtimitatie
Een af en toe gevraagde vaardigheid is houtimitatie. Hier moet je een oppervlak naschilderen om het eruit te laten zien als een luxe houtsoort. Of je gebruikt het om beschadigt hout weer zo goed als nieuw te laten lijken.

•    Marmerimitatie
Er wordt ook naar andere vormen van imitatie gevraagd, zoals marmerimitatie. Dit werkt net zoals houtimitatie alleen maak je dan marmer na in plaats van hout. Restauratieschilders die dit in de vingers hebben, schilderen ware kunstwerken!

•    Glas-in-lood
Het werken met glas-in-lood is ook een vaardigheid die je als restauratieschilder moet beheersen. Je repareert origineel glas-in-lood of je maakt een oud voorbeeld na door glazen onderdelen van een figuur in loden lijsten te vatten.


Ga direct naar alle actuele schilder vacatures »


Werkzaamheden

Als restauratieschilder zul je meerdere soorten werkzaamheden uit moeten voeren voor o.a.het restaureren en decoreren van verschillende oppervlakten. Hieronder hebben wij een opsomming gemaakt van de meest voorkomende werkzaamheden waar je als reatsuratieschilder mee te maken krijgt. Deze werkzaamheden voer je doorgaans uit voor onderhouds-, schilders- en restauratiebedrijven, vaak met collega’s maar soms ook zelfstandig.

•    Kleurhistorisch onderzoek
Wanneer je een oud pand of object moet restaureren, is het van groot belang dat dit zo veel mogelijk op het origineel lijkt. Daarvoor is vaak kleurhistorisch onderzoek nodig. Welke kleuren werden en oorspronkelijk gebruikt? Als restauratieschilder zal je de resultaten van dit onderzoek delen met de opdrachtgever en jouw advies geven over de te gebruiken kleuren en materialen. 

•    Restauratieve en decoratieve werkzaamheden
Je belangrijkste taken zijn restauratieve en decoratieve werkzaamheden. Hier zal ook je meeste tijd in gaan zitten. De hierboven genoemde technieken zoals hout- en marmerimitatie of werken met bladgoud zullen hierbij nodig zijn.

•   Glas-in-lood 
Nog een belangrijke werkzaamheid van die je hebt als restauratieschilder is het ontwerpen en bouwen van glas-in-lood of het repareren ervan.

•   Begeleiden en adviseren
Als je al een wat meer ervaren restauratieschilder bent, dan zal je op den duur ook je collega’s gaan begeleiden en adviseren.
Voorbereidingen restauratieschilder

Restauratieschilder worden?

Je kunt in verschillende disciplines werken als schilder. Je takenpakket als restauratieschilder is heel gespecialiseerd, daarom moet je ook specifieke trainingen of opleidingen volgen om jezelf restauratieschilder te kunnen noemen. De opleiding die je kunt volgen is specialist schilder. Dit is een MBO niveau 4 opleiding en kan via een BBL opleiding worden gevolgd. Omdat dit een niveau 4 opleiding is moet je al een MBO niveau 2 of MBO niveau 3 opleiding hebben afgerond. Naast een aantal verplichte vakken zal je als BBL-leerling vooral bezig zijn met schilderwerk en restauratie schildertechnieken in de praktijk, onder begeleiding van een ervaren collega. 


Ga direct naar alle actuele schilder vacatures »

Onze socials
Vacatures, carrièreadvies & meer
SchilderVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.