Onderhoudsschilder

Onderhoudsschilder, een veelgevraagde functie

Als onderhoudsschilder heb je één van de meest gevraagde functies binnen de schildersbranche. Bij bouwprojecten is er bijvoorbeeld altijd vraag naar onderhoud schilderwerk. Het werk van onderhoudsschilders is heel belangrijk voor de levensduur van panden en overige bouwprojecten. Tijdens elke fase van het bouwproject ben je als onderhoudsschilder nodig. Bij de start moet je voorbereidingen treffen zoals het vaststellen en schuren van de ondergrond. Zo zullen de werkzaamheden later in het project goed blijven verlopen. Als je als onderhoudsschilder goed werk levert ben je ook een enorm gewaardeerde collega.

Onderhoudsschilder

Vaardigheden

Een echte schilder heeft (meestal) een vakopleiding gevolgd. Naast een opleiding is praktijkervaring heel belangrijk. Via een mbo-opleiding (BBL) kan een schilder tegelijkertijd leren én ervaring opdoen bij een schildersbedrijf. Er zijn vier verschillende opleidingsniveaus:
Naast de bovengenoemde taken kan je als onderhoudsschilder ook gevraagd worden voor andere werkzaamheden. Bijvoorbeeld het vervangen van onderdelen die te oud of kapot zijn. De onderhoudsschilder is dan ook een echte vakman met veel vaardigheden. Hieronder vind een aantal van deze vaardigheden:

•    Sauzen
Dit is het aanbrengen van verf op muren en plafonds met een verfroller. 

•    Plamuren
Hier vult een schilder door middel van plamuur kleine oneffenheden in een oppervlak om het glad en gelijk te maken.

•    Behangen
Als een opdrachtgever een ruimte liever met behang in plaats van verf afgewerkt wilt zien, moet een onderhoudsschilder ook kunnen behangen.

•    Schuren
Voordat een muur geschilderd kan worden, moet het eerst glad en egaal zijn zodat de verflaag ook goed en voor een lange tijd kan worden aangebracht. Daarom wordt een muur meestal eerst geschuurd voordat hij geschilderd wordt.

•    Zandstralen
Hier wordt door middel van hoge druk een hard materiaal tegen een oppervlak gespoten om het te schuren en glad te krijgen.

•    Afbranden
Een oude verflaag kan worden verwijderd door middel van wegbranden of smelten. Hier zijn verschillende apparaten voor zoals een verfstripper, verbrander, elektrische- of gasbrander.

Naast het beheersen van verschillende technieken moet je ook kunnen inschatten wat er allemaal vervangen of gerepareerd moet worden. Is er bijvoorbeeld sprake van houtrot? Is alleen een nieuwe verflaag aanbrengen voldoende of moet het oppervlak eerst nog geschuurd of geplamuurd worden? Hier moet je als onderhoudsschilder de juiste keuzes in kunnen maken en advies over kunnen geven.


Werkzaamheden

Doordat je als onderhoudsschilder zoveel technieken en vaardigheden beheerst, is er ook veel variatie mogelijk in de werkzaamheden. Zo kan het zijn dat een klant een nieuwe laag verf voor zijn kozijnen nodig heeft, dat een compleet schoolgebouw moet worden onderhouden, of dat er houtrot moet worden gerepareerd in een oud kantoorpand. Bij deze klussen - maar ook bij meer gespecialiseerde klussen - wordt om jouw expertise gevraagd. Werken als onderhoudsschilder gebeurt meestal op locatie. Afhankelijk van de grootte van de klus kan dit in teamverband of zelfstandig zijn.
Onderhoudsschilder

Onderhoudsschilder worden?

 

Wil je graag werken als schilder en aan de slag als onderhoudsschilder? Om voldoende kennis te hebben om alle taken uit te voeren moet je eerst een MBO niveau 3 opleiding volgen. Dit kan door middel van een BBL-opleiding, bekijk hier meer info over een BBL-opleiding. Er is geen opleiding speciaal gericht op de functie onderhoudsschilder. De beste mogelijkheid is de opleiding gezelschilder. Dit is een brede schildersopleiding. Tijdens deze opleiding zal je als BBL-leerling je extra kunnen richten op het onderhoudswerk. Tijdens de opleiding kun je al als leerling aan de slag bij een onderhouds- en schildersbedrijf. Het grootste deel van de tijd ben je in de praktijk onder begeleiding (en betaald) aan het werk. Daarnaast krijg je op school lessen over schilder- en onderhoudstechnieken, materialen, etc. De functie onderhoudsschilder biedt veel doorgroei- en ontwikkelingsmogelijkheden binnen het schildersvak. Dus als je van een uitdaging houdt en ambitie hebt is onderhoudsschilder echt wat voor jou!

Onze socials
Vacatures, carrièreadvies & meer
SchilderVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.