Onveilige rolsteigers op de werkplaats

27 November, 2020
Categorie:
Algemeen SchilderNieuws

De inspectie SZW controleert de veiligheid van werkplaatsen door het hele land. Uit deze inspecties is gebleken dat het gebruik van rolsteigers vaak onveilig gebeurt. Op 251 van de 270 gecontroleerde werkplaatsen was hier sprake van. Ongeveer 42% van de werkplaatsen (dat zijn 107 werkplaatsen) werden gebruikt door schilders.


Gevaar instabiele steiger

In totaal werden er 2.870 steigers gecontroleerd. De problemen met de steigers verschilde van verkeerd opgebouwde en instabiele steigers tot steigers waar de rem niet van vast stond. Hierdoor was er een grotere kans dat schilders of ander personeel konden vallen tijdens hun werkzaamheden. 

In sommige gevallen moest het werk worden stilgelegd totdat de onveilige situatie verholpen was. Af en toe was het zelfs zo onveilig dat de inspecteurs ook een boete moesten uitdelen. dit gebeurde bij 40 onveilig opgebouwde steigers.

Vooral bij schilders was de situatie erg kwalijk. Van de 107 gecontroleerde bedrijven was er bij alle 107 bedrijven ook sprake van een onveilige situatie. De voorkomende situaties waren:

•    77 keer valgevaar.
•    40 keer stond de steiger niet stabiel.
•    27 keer was er geen risico-inventarisatie en evaluatie gedaan, hierop volgde een boete.

De Inspectie SZW heeft deze controles uitgevoerd omdat het vallen van een rolsteiger vaak voorkomt bij bouwplaats ongevallen. 


Wettelijke eisen rolsteigers

Om ongevallen en boetes te voorkomen adviseert de Inspectie SZW de eisen van het A-blad rolsteigers van Volandis te volgen. Wanneer dit gebeurt wordt voldaan aan alle eisen van de wet om met een rolsteiger te werken. 

Onze socials
Vacatures, carrièreadvies & meer
SchilderVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.