Vanaf 1 oktober strengere inspectie

15 September, 2021
Categorie:
Wet- & Regelgeving Schildersbranche

De inspectie van de Nederlandse Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid controleert vanaf 1 oktober 2021 grondiger bij bedrijven of zij zich aan de verplichte Risico Inventarisatie & Evaluatie houden. (RI&E).


Vanaf 1 oktober 2021 is er een grote kans dat meer schilders- en vastgoedonderhoudsbedrijven een controle kunnen verwachten. Het is daarbij belangrijk dat zijn kunnen aantonen dat ze een RI&E hebben. Het RI&E moet daarbij up-to-date zijn, inclusief het bijbehorende Plan van Aanpak. Dit is wettelijk verplicht voor bedrijven met personeel.


Maar wat is een RI&E? Een zogeheten Risico-Inventarisatie en -Evaluatie beschrijft de risico’s in het bedrijf op het gebied van gezondheid en veiligheid van de werknemers. Hiermee krijgt een werkgever snel inzicht in de situatie en kan hij zien waar verbeteringen in de onderneming nodig zijn. Bij een RI&E hoort een Plan van Aanpak, dat beschrijft welke maatregelen de werkgever neemt om de geïnventariseerde risico’s aan te pakken.


Wanneer een bedrijf geen RI&E heeft en gecontroleerd en getoetst wordt door de Inspectie SZW, kan dit mogelijkerwijs leiden tot een boete. Sterker nog. Een bedrijf waarvan de werknemer door werk en/of op het werk arbeidsongeschikt raakt, kunnen verzekeraars bepalen om geen uitkering te verstrekken aan het bedrijf met een ontbrekende RI&E.


Het is dus van groot belang dat een onderneming een correcte RI&E heeft met een actueel Plan van Aanpak, want anders kan dit onverwachts veel geld kosten. Bedrijven die ondersteuning of advies nodig hebben bij het opstellen van een RI&E, kunnen onder andere terecht bij de Arbodienst, de site van Volandis of op de site van steunpunt RI&E. 

 

Hoe weet ik of mijn bedrijf een RI&E moet uitvoeren?


Elk werkgever is verplicht om een RI&E op te stellen. Er zijn echter een aantal uitzonderingen die verwerkt staan in de stroomscherm onder aan de pagina. De eerst gestelde vraag die je als bedrijf moet stellen: “ Heeft u personeel in dienst? Uitzendkrachten, stagiaires en flexwerkers tellen ook mee.” Wanneer dit het geval is, dan bent u volgens de Arbowet verplicht om een RI&E op te stellen. 

 

                                       

Onze socials
Vacatures, carrièreadvies & meer
SchilderVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.