Schilder vacatures

Houtrot, wat is het? En hoe los je het op?

Publicatiedatum 5 september 2023
Wijzigingsdatum 14 november 2023

Je bent aan het werk als schilder of een particulier die zijn of haar kozijnen wilt gaan schilderen. Bij het schuren zie je al dat je houten kozijn helemaal kapot is, het hout brokkelt af en ziet er niet meer uit. Wat is dit en hoe kan je dit oplossen? In dit artikel geven wij jou tips hoe jij dit het best op kan lossen.

Wat is houtrot?

Houtrot is een schimmel die ervoor zorgt dat hout gaat rotten. Deze schimmel is niet altijd te herkennen aan de buitenkant, zeker niet als je het hebt geschilderd. Het is belangrijk om dit af en toe te controleren zodat je op tijd door hebt dat je hout aan het rotten is en een reparatie hard nodig is.

Hoe ontstaat het?

Het ontwikkelen van duurzame verf wordt lastig gemaakt door de complexe samenstelling van verfproducten. Traditionele verf bevat vaak schadelijke stoffen, zoals vluchtige organische stoffen en zware metalen, die bijdragen aan luchtvervuiling en gezondheidsrisico's. Het vinden van andere ingrediënten die zowel milieuvriendelijk als effectief zijn is een uitdagend taak.

Hoe herken je het?

Houtrot kun je herkennen op verschillende manieren:

  • Er kunnen zwarte plekken ontstaan op het hout. Het is dan belangrijk om te controle of dit houtrot is. Dit doe je door bijvoorbeeld met een schroevendraaier in het hout te duwen, wanneer het hout gelijk terugveert betekent dit dat er houtrot in het hout zit.
  • De verf kan ook loslaten. Let dus goed op of er geen luchtbellen, scheuren of afbladdering te zien.
  • Een verkleuring van het hout is ook een van de herkenningspunten van houtrot, dit is enkel van toepassing als het hout niet geschilderd is. Wanneer het hout naar een lichtgrijze kleur verkleurt is, betekent dit dat er vocht in het hout zit, dit is nu nog niet erg maar kan later wel voor problemen gaan zorgen.

Hoe voorkom je houtrot?

Houtrot kan je voorkomen door het hout goed te behandelen. Het is daarin belangrijk dat je dit doet met drie verschillende lagen. Ten eerste moet je het hout in de grondverf zetten, daarna doe je twee keer een aflak over deze lagen heen. Ook deze moet je elk jaar blijven controleren en in de gaten blijven houden of er geen houtrot ontstaat.

Hoe behandel je het?

Het behandelen van houtrot is erg belangrijk, wanneer je ziet dat er houtrot ontstaat is het belangrijk dat je gelijk actie onderneemt. Zo verwijder je houtrot:

  • Haal met gebruik van een krabber of frees het rotte hout weg. Dit moet je erg nauwkeurig doen, wanneer je dit niet doet zullen de resten van de schimmel zich weer opnieuw verspreiden. Laat dit op zijn minst een aantal dagen goed drogen.
  • Maak de plek goed schoon en vetvrij, dit kan met allesreiniger. Laat ook dit weer goed drogen
  • Breng vervolgens de houtrot impregneer aan, dit zorgt ervoor dat de schimmel in het hout goed wordt aangepakt. Dit moet zes uur drogen.
  • Breng vervolgens de houtrotvuller professioneel aan. Maak niet te veel hiervan aan, want dit moet je na het aanmaken binnen twintig minuten verwerken. Doe je dit niet, zal het gaan uitharden en kun je het niet meer gebruiken. Deze houtrotvuller breng je aan met een plamuurmes. Laat dit vervolgens goed uitharden
  • Als laatste is het belangrijk om het in zijn geheel goed af te werken. Schuur het houtrot gelijk met de rest van het oppervlak om een mooie overgang te creëren. Zet het dan in de lak zoals eerder in dit artikel al vermeld.

Het is dus belangrijk om je hout te blijven controleren of hier geen houtrot in ontstaat. Dit zorgt ervoor dat je minder snel het hout hoeft te vervangen en zullen op langer termijn veel kosten besparen.

Contact

Ben je bezig met het zoeken naar een (nieuwe) baan als Schilder en heb je op SchilderVacature.nl één of meerdere vacatures gevonden waar je op wilt solliciteren maar nog vragen over hebt, of heb je na het lezen van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen? Gebruik dan onderstaand contactformulier om je vragen te stellen en wij nemen z.s.m. contact met je op.

Contactformulier