De Coronacrisis raakt de bouwsector voorlopig nog niet

20 May, 2020
Categorie:
Economisch SchilderNieuws

Het Centraal Bureau voor de Statistiek gaf woensdag aan dat in het eerste kwartaal van 2020 de bouwsector geen schade heeft opgelopen door de coronacrisis. De vergunningen voor bouw- en verbouwwerkzaamheden evenals de omzet zijn dit jaar hoger dan in het eerste kwartaal van 2019.

Het totale bedrag wat beschikbaar was voor de bouwsector groeide begin dit jaar. Daarnaast was er in het eerste kwartaal een omzetstijging van ongeveer 9 procent, exclusief projectontwikkelaars.

 

14.000 nieuwbouwwoningen

Het beschikbare bedrag dat aan vergunningen voor nieuwe bedrijfspanden besteed was is 21 procent hoger dan verwacht. Ook konden vergunningen worden gegeven voor de bouw van 14.000 nieuwbouwwoningen, dit is 7 procent meer dan vorig jaar. De totale bouwsom is in het eerste kwartaal met ruim 11 procent gestegen in vergelijking met het eerste kwartaal van 2019.

In alle branches van de bouw is er sprake van een positieve ontwikkeling dit jaar. Ook meer gespecialiseerde sectoren in de bouw ging het goed af. Denk dan aan bijvoorbeeld dakdekkers die een omzet van meer dan 11 procent mochten noteren.

 

Toename faillissementen

Het is niet alleen maar positief nieuws. Het aantal faillissementen is in de bouwsector opnieuw toegenomen dit kwartaal. Het is het zevende kwartaal op rij met meer faillissementen. Het totale aantal kwam op 121 faillissementen te staan nadat er in het eerste kwartaal van 2020 zeven bij kwamen. Het grootste deel van de bedrijven is nu ook niet meer positief gestemd, het ondernemersvertrouwen staat op dit moment op -10,6, sinds 2014 is het niet zo laag geweest.

20 procent van de ondernemers veracht dan ook werknemers te moeten laten gaan. Daarnaast denkt de helft van de ondernemers minder omzet te gaan draaien aankomend kwartaal.

Onze socials
Vacatures, carrièreadvies & meer
SchilderVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.