Veiligheidsnorm steigers 2022

3 February, 2022
Categorie:
Wet- & Regelgeving Schildersbranche

Per 2022 zijn de richtlijnen voor rolsteigers en kamersteigers aangepast. In 2020 zijn er 6 personen overleden door een ongeval met een steiger. Dit moet veiliger volgens de Europese normalisatie-organisatie in Brussel. (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2022) De zogeheten EN 1004 norm is herzien en in dit artikel geven wij je een samenvatting van de belangrijkste wijzigingen. 
 

Nieuwe regelgeving steigers

De EN 1004 is een Europese norm die beschrijft waar rolsteigers aan moeten voldoen. De norm is per 1 januari 2022 gewijzigd en zorgt voor meer veiligheid. De belangrijkste wijziging in de veiligheidsnorm EN 1004 betreft de afstand tussen platforms waar men op staat. De maximale afstand tussen de grond en het eerste platform is gewijzigd van 4,60 m naar 3,40 m. De afstand tussen de twee platforms is nu 2,25 m in plaats van 4,20 m. Daarnaast geldt de norm ook voor rolsteigers van minder dan 2,5 m. Dit was eerst ook niet het geval, maar nu vallen ook kamersteigers onder de norm. Daarom is het gebruik van stabilisatoren en leuningen ook opgenomen in EN 1004. Hierdoor zullen ook de bouwmethoden veranderen. Het kan ook betekenen dat je een extra platform nodig hebt. 
 

Vaker controles 

De Arbeidsinspectie (voorheen de Inspectie SZW) gaat ook vaker controleren. Dit onverwachte “steigerbezoek” gaat meestal gepaard met een inspectie van de RI&E (Risico Inventarisatie- en Evaluatie). Dit is verplicht voor bijna elk bedrijf. Bekijk in het RI&E artikel of jouw bedrijf dit moet uitvoeren. Het niet bezitten van een RI&E kan een boete opleveren van maximaal € 7.500. 

Gebruik je rolsteigers die nog met beugels worden gebouwd? Let op, want daarbij verandert er veel. Zo is de herziende norm staat traditionele opbouwmethode niet meer toe. Het is belangrijk om de nieuwe platformafstand te gebruiken om de steiger op te zetten en dat je niet onbeschermd bent op het platform.
 

Kamersteigers

Heb je bijvoorbeeld kamersteigers? Dan komt er nog meer bij kijken:

  • Je moet bijvoorbeeld horizontale steunen (en vier kleine stabilisatoren) gebruiken om te verstellen.
  • Verder dien je de steiger te betreden op een platformhoogte van minimaal 1 meter vanuit het interieur.
  • Ook moet je volledig tussen de omringende spijlen staan: kniebeschermer, heupbeschermer en teenplank.

 

steiger-en-rol-steiger-bouw

Onze socials
Vacatures, carrièreadvies & meer
SchilderVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.