De lonen onder de schilders gaan omhoog

21 November, 2022
Categorie:
Algemeen SchilderNieuws

Per 1 januari gaan de lonen van schilders met 10,3% stijgen. Dit staat gelijk aan het gemiddelde inflatiecijfer tussen juli 2021 en juli 2022. Ben jij een onderhoudsschilder of restauratieschilder? Dan gaat jouw loonstrook er binnenkort anders uit zien.


Stijging

De stijging van de lonen is tot stand gekomen doordat verschillende werknemersbonden in de schilderbranche zoals LBV, FNV en CNV het samen eens zijn geworden. De verschillende partijen moesten vóór 1 oktober tot een akkoord komen. Deze loonstijging kan als historisch worden beschouwd, maar ook als een automatische prijscompensatie in de cao.


Uitdagingen

De 16.000 leden van de verschillende vakbonden in vastgoedonderhoud, renovatie, restauratie, isolatie, schilderen, beglazing en industriële metaalconservering gaan over het principeakkoord. De partijen geven aan dat de onderhoudsbranche in Nederland voor grote uitdagingen staat. Deze uitdagingen zijn onder andere de energiecrisis, verduurzamingsopgave, tekorten op de arbeidsmarkt en geopolitieke onzekerheid. De partijen geven aan zij het bijna ondenkbaar vinden dat er een loonstijging plaatsvindt na kostenstijging voor werkgevers. Aan de andere kant geven ze aan dat het van belang is om zo de koopkracht te stimuleren.


Besluit van de partijen

De partijen hebben eerder al afgesproken om de premiepauze voor vorig jaar ingevoerde zwaarwerkregelingen te verlengen (dit is een soort AOW premie waar mensen in een bepaalde branche een uitkering krijgen). Dit hebben ze gedaan om de loonkosten enigszins te verminderen. De partijen hadden ook al een overeenstemming over harder aanpakken van oneerlijke concurrentie. Dit deden de partijen omdat de verhoging van de lonen vanwege de algemeen verbindende verklaring gaat gelden voor alle werkgevers in de bedrijfstak.

 

Onze socials
Vacatures, carrièreadvies & meer
SchilderVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.