Verschillende schildersbedrijven hebben een oproep gekregen van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) om een overzicht te maken van alle gevaarlijke stoffen waarmee zij werken.
Gevaarsymbolen
De reactie van brancheorganisatie OnderhoudNL hierop is dat het ‘veel te ver gaat’ en ‘een enorme administratieve opgave is’. Deze gevaarlijke stoffen kunnen in producten zitten waar schilders mee werken. Dit kunnen schilders zien aan een gevaarsymbool dat op de verpakking staat van het product. Via het veiligheidsinformatieblad (VIB) kan heel precies achterhaald worden welke en hoeveel gevaarlijke stoffen ergens in zitten aan de hand van het CAS-nummer (een uniek nummer voor chemische stoffen).
Extra administratie
Het ministerie heeft dit verzoek verstuurd voor een nieuw onderzoek dat zij willen starten. OnderhoudNL werkt samen met andere sectoren en werkgeversbonden om deze extra administratie voor mensen die werken als schilder te voorkomen. Hiernaast is ook aan het SZW gevraagd samen om het probleem te bespreken.
De regel geldt dat wie met gevaarlijke producten werkt weet welke risico’s hierbij komen kijken en zijn werknemers hier informatie en instructies over geeft. Dit geldt voor stoffen zoals asbest, hout en chroom-6 waar gevaarlijke stoffen inzitten die vrij kunnen komen tijdens het werken hiermee. Deze regel heet de inventarisatieplicht en geldt voor alle stoffen met een gevarensymbool waar mee gewerkt wordt.