Hoge grondstofkosten, dure verfprijzen. Ook de grote merken.

1 November, 2021
Categorie:
Economisch SchilderNieuws

De prijzen voor verf zullen in de aankomende maanden steeds hoger worden. De prijs voor een blik verf ligt op dit moment een stuk hoger dan vorig jaar rond deze tijd. Dit komt met name doordat verffabrikant AkzoNobel worstelt met hoge grondstofkosten voor verf. Dit met als gevolg dat de kosten voor een schilderklus flink kunnen oplopen. Het bedrijf zit achter grote merken als Sikkens en Flexa en verwacht dat deze prijsstijgingen tot medio 2022 zullen voortduren. Ook merken als Sigma en Histor hebben het te voorduren met de hoge kosten voor grondstoffen. 


Hoe komen de prijzen zo hoog?


Akzonobel verwacht in het vierde kwartaal van 2021 de prijzen met gemiddeld 12% tot 14% te moeten verhogen om de hogere kosten te kunnen compenseren. CEO Thierry Vanlancker geeft in een interview met de Telegraaf aan waardoor de prijzen zo hoog zijn: 
“Het heeft meerdere redenen. Veel toeleveranciers zijn in coronatijd een tandje minder gaan produceren en moeten alles weer opstarten. Dat kost tijd. Daar heb je namelijk personeel voor nodig. Daarnaast gaat er bij het opstarten van een chemische installatie wel eens iets mis. Hier en daar een vuurtje of een ontploffinkje. Ook heeft de markt behoorlijk last gehad van de Texas Freeze (het extreem koude weer in Texas afgelopen februari, red.). Daarbij zijn chemische bedrijven stil komen te liggen. En wat van onze leveranciers hebben toch te maken gehad met ransomeware van hackers, waardoor productie stillag”  bron: Telegraaf 


Ook geeft Thierry Vanlancker aan in het interview dat het best uitdagend kan zijn om alle grondstoffen op voorraad te hebben. “ Voor verf of coatings heb je soms misschien wel honderd ingrediënten nodig. Het is voor het eerst in mijn carrière dat ik me meer zorgen maak om de toeleveringen dan om mijn klanten, dan dat we voldoende spullen geleverd krijgen dan dat ik verkoop.” 


Stijgende kosten AkzoNobel


De winstgevendheid van Akzo Nobel staat enorm onder druk. De kosten van grondstoffen en andere variabele kosten zijn met 278 miljoen euro gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De grote producenten van verf verwachten dat de grondstofprijzen dit jaar zo'n 20% hoger zullen komen te liggen dan vorig jaar. Hierdoor zijn er al plannen gemaakt om deze prijsstijgingen door te rekenen. De grondstofprijzen zijn goed voor ongeveer de helft van AkzoNobel’s totale kosten, dus de prijzen zullen daarom met 12 tot 14 procent stijgen. Het bedrijf geeft echter wel aan dat de situatie op elk moment kan veranderen als de grondstofkosten meer of minder stijgen dan verwacht wordt.

 

Merken Sigma en Histor ook duurder


De prijzen worden niet alleen door AkzoNobel verhoogd. De grote concurrent uit Amerika: PPG Industries verhoogd ook zijn prijzen voor onder andere verf en lak. Het bedrijf is bekend als producent van merken als Histor en Sigma. PPG Industries waarschuwt voor hogere verfprijzen als gevolg van leveringsproblemen en gestegen grondstofprijzen. Zij verhogen hun prijzen met 5% om de extra kosten te compenseren. 
Ben jij benieuwd naar hoe hoog de prijzen momenteel zijn bij merken als Sikkens, Flexa, Histor en Sigma? Bekijk hier de actuele prijzen voor deze bekende merken!  
 

Onze socials
Vacatures, carrièreadvies & meer
SchilderVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.