Nieuwe duurzame verf ontwikkeld

5 January, 2021
Categorie:
Innovatief SchilderNieuws

De verfproducent AkzoNobel heeft samen met scheikundigen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een manier gevonden om verf te maken van plantenstengels. Deze verf is een stuk minder slecht voor het milieu dan de huidige acrylverven (acrylverf wordt geproduceerd uit aardolie).


3,5 miljoen ton

Verf beschermt materialen als hout en metaal tegen invloeden van buitenaf zoals regen en slijtage. Hierdoor gaan deze materialen langer mee wat ze een stuk duurzamer maakt. Alleen is verf zelf niet duurzaam. Dit komt omdat de meeste coatings uit acrylverf bestaan, wat een negatieve impact heeft op het milieu. Op dit moment wordt er jaarlijks ongeveer 3,5 miljoen ton aan acrylverf gemaakt, hier is dus ook heel veel aardolie voor nodig. 


Duurzame verf

De nieuwe duurzame verf wordt gemaakt uit lignocellulose. Dit is een materiaal waar houtachtige planten (bomen, suikerriet, grassoorten) (voor een groot deel uit bestaan). Normaal wordt dit gebruikt als brandstof maar door het chemisch te behandelen kan het worden omgezet in hydroxybutenolide, dit materiaal heeft dezelfde eigenschappen als acrylaat, waar nu de meeste verf van wordt gemaakt. Voor dit proces is weinig nodig, alleen licht, zuurstof en een katalysator (een stof die bij een chemische reactie de reactiesnelheid vergroot). Hierbij ontstaat bijna geen restafval en het restafval dat ontstaat kan goed gebruikt worden in andere processen.

Het hierboven genoemde hydroxybutenolide moet nog wel worden bewerkt zodat het op verschillende ondergronden zoals glas, hout, en plastic blijft zitten. Door het materiaal op allerlei verschillende manieren te bewerken kan het voor iedere ondergrond op maat gemaakt worden.


Positieve effect op het milieu

Doordat deze verf met plantaardige middelen gemaakt wordt is het veel duurzamer dan de huidige acrylverf. Op de lange termijn heeft dit een positief effect op het milieu. Door deze duurzame verf te gebruiken kan een schilder zich op een positieve manier onderscheiden. 

Dit onderzoek komt uit de koker van het Advanced Research Center Chemical Building Blocks Consortium. Dit is een onderzoekscentrum dat door middel van nieuwe chemische processen duurzame chemie wil creëren. In dit onderzoekscentrum werken de Universiteit Utrecht, RUG en TU Eindhoven samen met AkzoNobel, Shell, Nouryon, BASF en de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs. Dit wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). 

Onze socials
Vacatures, carrièreadvies & meer
SchilderVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.