Schilder in loondienst? Gratis veiligheidstraining!

8 July, 2022
Categorie:
Wet- & Regelgeving Schildersbranche

Schilders in loondienst opgelet. Binnenkort kun je gratis veiligheidstrainingen volgen. Van 1 oktober 2022 t/m 31 maart 2023 komt er een uitbreiding op de subsidieregeling Veilig Werken. Deze uitbreiding houdt in dat er een volledige vergoeding zal komen voor alle kosten van trainingen, die veiligheid op de werkvloer in de schildersbranche zullen gaan verbeteren.

Te veel ongevallen op de werkvloer

Met deze uitbreiding wordt er ingespeeld op het feit dat er nog steeds te veel ongevallen plaatsvinden op de werkvloer. Niet alleen bij schilders, maar in meerdere bouwgerelateerde sectoren. Deze sectoren brengen een groter risico met zich mee doordat er vaak op hoogtes wordt gewerkt, met zwaar gereedschap, machines en gevaarlijke stoffen. Bij deze ongevallen lopen werknemers regelmatig blijvend letsel op of overlijden zelfs als gevolg van het ongeval. Gelukkig beseffen steeds meer werkgevers de verantwoordelijkheid die zij hebben, om ervoor te zorgen dat er een zoveel mogelijke veilige werkomgeving voor medewerkers gecreeërd wordt, stelt Stichting Mijn Carrière. Goed getrainde en geïnformeerde werknemers zijn de eerste stap om ervoor te zorgen dat er inder ongevallen plaatsvinden in de toekomst.

Volledige vergoeding scholings- en verletkosten

Voor werkgevers in de schildersbranche betekent de uitbreiding, dat er een volledige vergoeding (100%) van zowel de scholingskosten als de verletkosten van werknemers die deze trainingen zullen volgen wordt uitgekeerd. Het uitkeren zal ook gaan via Stichting Mijn Carrière. In de huidige regeling voor veiligheidstrainingen kunnen werkgevers al een vergoeding van 50 procent krijgen als ze deze aanvragen. De actie die vanaf 1 oktober 2022 start, is een een tijdelijke uitbreiding van deze regeling. Voorbeelden van veiligheidstrainingen die 100 procent vergoed zullen gaan worden, zijn:

 • Adembescherming
 • Asbest herkennen
 • Keurmeester elektrische arbeidsmiddelen
 • Keurmeester ladders en steigers
 • Kleine Blusmiddelen
 • Onderhoud aan asbesthoudende ondergronden, stopverven en kitten
 • Saneren asbesthoudende beglazingskit
 • VCA Basis
 • VCA VOL
 • Veiligheidstraining
 • Veilig werken met de hoogwerker
 • Verantwoord onderhoud aan asbesthoudende gronden

Let op: BHV-trainingen, EHBO-cursussen, RI&E-trainingen en toolboxtrainingen worden niet vergoed.

Hoe kun je als werkgever subsidie aanvragen?

Als u als werkgever in aanmerking wilt komen voor een subsidie, dan dient u uw medewerkers eerst aan te melden voor een training. Wachten tot 1 oktober met het aanmelden van uw werknemers is niet nodig. U kunt nu al uw werknemers aanmelden, als zij de training maar gaan volgen tussen 1 oktober 2022 en 31 maart 2023. De subsidieaanvraag kan ingediend worden als de training afgerond is. Belangrijk om rekening mee te houden is de datum waarop u de aanvraag van de subsidie doet. Op het moment dat de subsidie aangevraagd wordt, mag de laatste dag van de training van uw werknemers niet langer dan zes maanden geleden hebben plaatsgevonden. Voor de duideljkheid geven we even een voorbeeld. Als uw medewerker op 31 maart 2023 een training heeft gevolgd, dan kunt u de subsidieaanvraag uiterlijk 30 september 2023 bij Mijn Carrière indienen. Meer weten over de voorwaarden? Lees ze hier.

Onze socials
Vacatures, carrièreadvies & meer
SchilderVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.