Aanhanger rijbewijs halen

Aanhanger rijbewijs

Werken als schilder gaat vaak gepaard met werken met veel soorten en vooral zware materialen. Denk aan verf, steigers, verfspuiten, afplakmaterialen, etc. Ook wordt er vaak veel puin geruimd tijdens de klus en moet er naar de stort of garagebox worden gereden. Daarom is het als schilder vaak handig om een grote werkauto te hebben en een aanhanger. Rijden met een beladen aanhanger is zo makkelijk nog niet en daarom is het nodig om goed te leren om met een aanhanger te rijden waarmee zware materiaal vervoerd worden. Wanneer de aanhanger een grotere maximum massa heeft dan 750 kg moet je namelijk een speciaal rijbewijs halen. Dit is het BE rijbewijs, ook bekend als het rijbewijs E achter B. Op deze pagina vertellen wij je daar meer over.

 

Aanhanger rijbewijs

 

Aanhanger rijbewijs eisen

 

Niet iedereen kan zomaar een aanhanger rijbewijs halen. Aan het behalen ervan zitten een aantal eisen verbonden. Om het BE rijbewijs te halen moet je aan de volgende eisen voldoen:

•    Minimumleeftijd van 18 jaar hebben
•    Het rijbewijs B hebben gehaald
•    Een gezondheidsverklaring hebben ingevuld
•    Het praktijkexamen voor het rijden met een aanhanger succesvol hebben afgelegd

 


Aanhanger rijbewijs kosten

 

Voor het afleggen van het praktijkexamen moet je een cursus doen. Dit kan een halve, hele of tweedaagse cursus zijn. De kosten die hierbij komen kijken verschillen per cursus en rijschool. Daarnaast moet je ook betalen voor het examen, de kosten voor het praktijkexamen zijn €108. Vaak zijn de kosten van het praktijkexamen al meegenomen in de prijs van de dagcursus. Vooraf komt hier ook nog €37,50 bij voor de onkosten van de gezondheidsverklaring. Dit is verplicht en wordt betaald aan het CBR. In tegenstelling tot het halen van het rijbewijs B hoef je niet eerst een theorie-examen af te leggen, het theoriecertificaat van je rijbewijs B is hiervoor nog geldig.
 

  


Aanhanger rijbewijs maximaal gewicht

 

Bij het besturen van een auto met aanhanger komen andere regels kijken dan bij het besturen van een auto zonder aanhanger. Zo is er een andere maximumsnelheid. Voor een aanhanger met een gewicht van minder dan 3500 kg mag je maximaal 90 kilometer per uur rijden, wanneer je aanhanger zwaarder is dan 3500 kg mag je maximaal 80 kilometer per uur rijden. Voor andere landen kunnen andere regels gelden, houdt deze regels dus in de gaten wanneer je de grens over zou moeten gaan. Naast het maximumgewicht dat je volgens je rijbewijs mag voorttrekken staat er ook een maximumgewicht aangegeven op het kentekenbewijs van je auto. De aanhangwagen mag ook niet over dit gewicht dat is aangegeven op het kentekenbewijs heen gaan. Je vindt deze gegevens op de achterkant van het kentekenbewijs onder ‘Technische maximum massa AHW (geremd)’ en ‘Technische maximum massa AHW (ongeremd)’ bij de punten O.1 & O.2. Wanneer je het maximumgewicht overschrijdt betaal je een boete, deze loopt op met het percentage waarmee het gewicht overschreden wordt. Hieronder het bedrag van de boetes:

•  Meer dan 10% te zwaar beladen - €150,-

•  Meer dan 25% te zwaar beladen - €220,-

•  Meer dan 50% te zwaar beladen - €330,-

•  Meer dan 75% te zwaar beladen - €500,- 

Het totaalgewicht van de aanhanger mag ook niet over de ‘toegestane maximum massa’ van de auto gaan. Dit staat onder punt F.2 te vinden op de achterkant van het kentekenbewijs.

 

 

Beperk de risico’s van werken als schilder

 

Werken met zo min mogelijk risico om schade op te lopen is een van de belangrijkste aandachtspunten voor schilders. Schade in de vorm van fysieke schade, of materialistische schade aan bijvoorbeeld gereedschap, materialen, auto's, kleding of financiele schade bij het krijgen van boetes als je met een te zwaar beladen aanhanger rijdt, terwijl je daar niet bevoegd voor bent. Als schilder kun je jezelf zo veel mogelijk proberen te wapenen tegen het oplopen van schade (in welke vorm dan ook). Certificaten en bewijzen behalen die gericht zijn op het zo veilig mogelijk werken als schilder dragen hier aan bij. Denk hierbij aan het VCA certificaat, hoogwerkercertificaat en het aanhanger rijbewijs. Veilig werken doe je voor jezelf, je familie en je directe omgeving op de plaats waar je aan het werk bent. Als de kosten voor het behalen van de certificaten en bewijzen een probleem vormen voor je, neem dan vandaag nog contact met ons op. Wij zoeken voor jou een (nieuwe) bij jou passende werkgever die deze kosten (deels) op zich wilt nemen om jou ontwikkeling te stimuleren. Ben jij geïnteresseerd in een (nieuwe) baan of werkgever kijk dan verder op SchilderVacature.nl en vindt een vacature die bij je past, wij helpen je graag aan een baan en aan je aanhanger rijbewijs.

 
Onze socials
Vacatures, carrièreadvies & meer
SchilderVacature.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.